Educație

Studio de inregistrare a cartilor in format audio

Iulia Crețu
15 sep 2007 803 vizualizări
Noul sediu are 35.000 de carti, un studio de inregistrare a cartilor in format audio pentru nevazatori, dar si acces la internet u prezent la inaugurare, Oprisan a tinut sa specifice ca noua sectie a bibliotecii este un cadou facut de ziua lui copiilor u la eveniment au fost premiati participantii de la Biblioteca de vacanta

Cei mai fideli utilizatori ai serviciilor oferite de Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", prescolarii si elevii, au de ieri un nou sediu pentru imprumut de carte. Sectia pentru Copii si Tineret, inaugurata in prezenta a numeroase autoritati, este situata pe strada Nicolae Titulescu nr. 24 si pune la dispozitia pustilor un fond de carte de 35 de mii de documente. Toate aranjate intr-un cadru prietenos, foarte colorat si plin de viata. Unii donatori au tinut sa aduca la biblioteca pina si un acvariu.


Fiind cladire de patrimoniu, imobilul a fost prins intr-un program de reabilitare prin fonduri europene. In primavara acestui an, constructorul l-a predat beneficiarului si, intre timp, a fost utilat si mobilat modern. Valoarea investitiilor a fost de 204 mii euro, din care 53 de mii au venit de la Consiliul Judetean, iar restul prin fonduri Phare. Prezent la taierea panglicii, presedintele CJ, Marian Oprisan, nu a ezitat sa-si faca imagine si a declarat ca noul sediu este cadoul sau pentru copii, de ziua sa. Oprisan si-a serbat ieri aniversarea a 42 de ani, petrecere pe care a continuat-o alaturi de "cocorii" din judet la sediul partidului, in vazul orasului. "Pentru Biblioteca pentru Copii si Tineret ne-am mobilizat si am facut un proiect extern. Cei mici, care sint viitorul acestei comunitati si ai tarii au nevoie de cele mai importante resurse. Promit sprijinul CJ pentru achizitionarea de carti. Noul sediu, considerati-l cadoul meu, de ziua mea!", a declarat Marian Oprisan. Bibliotecarii au fost ceva mai modesti si au mentionat ca sectia este un cadou pentru inceperea noului an scolar. Cunoscut fiind statutul de chirias al Bibliotecii in sediul de pe str. Kogalniceanu, seful CJ a mentionat ca, in cel mai scurt timp se va gasi o solutie pentru mutarea acesteia intr-un spatiu generos, care sa raspunda cerintelor.


Carti pe banda audio


Ineditul imobilului il constituie un studio de inregistrare a cartilor in format audio pentru persoane cu deficiente de vedere. Camera de inregistrare a fost realizata de Biblioteca Judeteana impreuna cu Fundatia "Cartea Calatoare", cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Focsani si in parteneriat cu Liceul Pedagogic si Scoala "Ion Basgan". Primele carti pe CD deja au inceput sa fie inregistrate de un grup de 10 elevi care joaca si in Stagiunea Teatrala dedicata lor. Acest proiect este unicat deocamdata in tara si vine in ajutorul persoanelor cu deficiente de vedere, pasionate de lectura dar care nu intotdeauna gasesc in rafturile bibliotecilor sau al organizatiilor pentru nevazatori carti in alfabetul Braille. "Am avut parteneri valorosi, voluntarii de la Liceul «Spiru Haret», un ajutor din partea Scolii «Ion Basgan» si din partea Bibliotecii in sediul careia am infiintat un studio de inregistrari mai special. Aici vom inregistra carti audio pentru persoanele cu deficiente de vedere. Legea prevede sa se deschida un stand pentru persoane cu handicap in toate bibliotecile publice. Motto-ul fundatiei noastre este: «Daca vrei sa dai lumina unui orb, da-i lumina cunoasterii»", a declarat Mircea Bucur, presedintele Fundatiei "Cartea Calatoare". "Actorii" care au inregistrat carti pentru nevazatori spun ca ceea ce fac ei este un spectacol. "Am inregistrat «Singur pe lume» de Hector Mallot. Colega mea, Anca, a citit cam jumatate de carte, am citit si eu. Sintem cam 10 elevi care inregistram. Am ales «Singur pe lume» pentru ca este cartea mea preferata. Am citit pe voci, nu poti citi pur si simplu, e ca o piesa de teatru. Noi, cei care inregistram, participam si la STEF si acum ne jucam. E o joaca, e un spectacol", ne-a spus Bianca Macovei, clasa a XII-a, Liceul Pedagogic. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.