Educație

Balada Miorita, cartea de vizita a Vrancei

Iulia Crețu
5 sep 2007 1421 vizualizări
Profesorul Ion Filipciuc a spus celor prezenti la lansarea de carte ca scenariul din Miorita se regaseste si in cultura altor popoare

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Vrancea a gazduit ieri o dubla lansare de carte, a volumului "Mioara nazdravana", editie ingrijita de prof. Ion Filipciuc, si a "Comorii Vrancei", de Simion Hirnea. Evenimentul a fost deschis simbolic cu interpretarea baladei "Miorita" de catre o fata de la Nistoresti, imbracata in costum popular si purtind in voce dramatismul baladei care a ajuns sa fie cunoscuta pe toate meridianele lumii, de la Buenos Aires, in Argentina, si pina in Tara Soarelui Rasare, la Tokyo. Au urmat apoi scurte prelegeri ale invitatilor, printre care s-au numarat si prof. Ion Filipciuc si prof. Costica Neagu. Filipciuc a vorbit celor prezenti de motivul comun prezent in balada romaneasca, motiv care poate fi regasit in creatiile populare si ale altor tari. "Aici in Vrancea e o titina a Mioritei, dar subiectul exista si la alte popoare. La bulgari este vorba de doi frati vinatori care intilnesc o zina valaha. Unul din frati il omoara pe celalalt cu un hanger valah. Si la polonezi exista ceva asemanator, este vorba de un baiat care se ineaca si, din moarte ii transmite mamei ca s-a insurat cu zina apelor. Este un scenariu foarte vechi, din cultura pagina, in care se face un simulacru a unui tinar pentru mireasa mireselor, Soarea Soarelui", a declarat Ion Filipciuc. Acesta a mai adaugat ca baladele si textele populare alcatuiesc identitatea romaneasca. Printre cei care au luat parte la prezentarea celor doua carti s-au numarat si urmasii directi ai lui Simion Hirnea, dar si numerosi copii de la Nistoresti si Nereju, care au purtat cu mindrie costumul popular. Pentru ei, a cinta din Miorita e similar cu traditia, iar traditia inca nu a murit in Vrancea. Cele doua volume pot fi rasfoite la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu". (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.