Educație

Suplimentari nejustificate

Doina Ganea
5 sep 2007 687 vizualizări
Viceprimarul Neagu Nistoroiu ii acuza pe unii directori ca nu au prioritizat lucrarile, pentru ca inceputul de an scolar sa nu fie pus in pericol u "Nimeni n-a luat in calcul istoricul lucrarilor realizate anterior la unitatile de invatamint", spune nemultumit Nistoroiu

Gresie si faianta in scoala, inainte de acoperis

Viceprimarul Neagu Nistoroiu s-a aratat iarasi nemultumit de gestionarea lucrarilor de reparatii la unitatile de invatamint, in urma vizitelor prin scolile si gradinitele din municipiu. Acesta spune ca directorii n-au realizat o prioritizare a lucrarilor, astfel ca inceputul anului scolar nu va debuta sub cele mai bune auspicii. Neagu Nistoroiu spune ca, potrivit ultimelor prevederi legale, unitatile de invatamint au libertatea de a angaja singure firme de constructii pentru realizarea lucrarilor de igienizare si de a-si stabili prioritatile la nivel de unitate. In plus, sumele alocate de Ministerul Educatiei nu sint gestionate ca in anii anteriori de primarii, ci doar trec prin bugetele locale. Odata descentralizat sistemul, unii directori lipsiti de experienta au gasit de cuviinta sa-si puna gresie sau faianta in holul scolii, decit sa-si repare acoperisurile. Altii, si mai inventivi, au desfiintat instalatiile de caldura in prag de iarna, pentru a inlocui caloriferele de fonta cu cele din fier, desi aceasta lucrare abia fusese realizata in urma cu 3 ani de catre Primarie. "Toate neregulile au aparut ca urmare a unui sistem creat in mod intentionat eronat, care genereaza ambiguitati in gestionarea lucrarilor si banilor. Aceste lucrari trebuiau scoase la licitatie, trebuiau studii de fezabilitate, de proiectare. Eu nu stiu cum s-au prioritizat aceste lucrari la fiecare scoala si in functie de ce, pentru ca nimeni n-a luat in calcul istoricul lucrarilor realizate anterior. Am vorbit cu directorii de la Scoala nr. 8 si Scoala nr. 10 si am vazut ca nu au tinut cont de nevoile imediate ale unitatilor. Au schimbat caloriferele desi aveau nevoie de reparatii la acoperis sau au schimbat gresia pe holul de la secretariat pentru ca nu le mai convenea culoarea", a declarat viceprimarul Neagu Nistoroiu.


Suplimentari nejustificate


Viceprimarul a mai declarat ca la unele unitati de invatamint carora le-au fost alocate 7 - 800 mii lei (7-8 miliarde de lei vechi) pentru reparatii s-au solicitat suplimentari pentru ca n-au ajuns banii. "Fiecare dintre directori si-a aratat muschii ignorind proiectele initiale, suplimentind in mod aleatoriu proiectele cu lucrari care nu erau neaparat necesare si acum au ajuns sa spuna ca nu le ajung banii. Pai cum sa cheltui din iunie pina in august 8 miliarde de lei si sa spui ca iti mai trebuie? Pe ce s-au dus acesti bani? Pentru ca o gradinita noua se poate construi cu 10-12 miliarde de lei, iar ei au cheltuit atitia bani pe niste reparatii. Pai unii au vrut parchet gros, desi aveau laminat, altii si-u pus termopane, dar au acoperisul stricat. Si tot asa. O lipsa totala de prioritizare a nevoilor", a mai subliniat Neagu Nistoroiu. Supararea mare a edilului local a pornit de la ultima videoconferinta in care premierul Calin Popescu Tariceanu a acuzat primarii si prefectii de lipsa de implicare in finalizarea lucrarilor de igienizare la scoli. "Ce nu s-a inteles este faptul ca primariile doar au in administrare scolile, dar nu dispun de bani pentru repararea acestora, in conditiile in care ei vin direct la Inspectoratul Scolar. Eu ce pot sa-i spun constructorului cind vad ca a facut treaba de mintuiala la o scoala, cind el stie ca nu eu, primaria, l-am angajat, ci directorul scolii? Pai, nu ma trimite la plimbare? Ce pirghii avem ca sa putem urgenta executarea lucrarilor? Cum pot sa-i responsabilizez pe directorii care au intocmit proiecte si au cerut bani de la MECT pe proiecte de RC (reparatii curente n.r.) si dupa aceea s-au sucit si acum fac RK-uri (reparatii capitale), in prag de an scolar si de iarna? Asa-i ca aceasta scoala nu va functiona cum trebuie si parintii vor veni sa se plinga la noi, pentru ca noi sintem administratorii scolilor?", si-a incheiat retorica viceprimarul. Parerea acestuia este impartasita si de inspectorul general Iordache Bostan, care i-a acuzat in mai multe rinduri pe primarii si pe directorii din judet ca nu isi cunosc prioritatile. "La Valea Sarii exista o sala de sport la nivel european si scoala este sub orice critica. Oare nu trebuia mai intii facuta scoala? Ore de sport sint 2-3 pe saptamina", a fost ultimul exemplu dat de seful Inspectoratului Scolar. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.