Educație

Scolile vrincene au cheltuit intre 40 si 50% din fonduri

Mihai Boicu
31 aug 2007 624 vizualizări
Desi a cheltuit mai putin de jumatate din banii alocati pentru acest an, Vrancea se numara printre judetele fruntase u in schimb, in judetul nostru doar 20% dintre scoli au autorizatie sanitara

Vrancea se numara printre cele cinci judete din tara care au cheltuit intre 40 si 50% din sumele alocate alocate in acest an pentru unitatile de invatamint. Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat, in cadrul videoconferintei de ieri cu prefectii si cu sefii inspectoratelor scolare, faptul ca in multe localitati din tara nu s-au cheltuit fondurile pentru invatamint la un nivel satisfacator. In aceste conditii, judetul nostru este unul dintre judetele fruntase la cheltuirea banilor. Trebuie mentionat ca in acest an banii destinati unitatilor scolare au fost alocati direct primariilor si nu prin intermediul inspectoratelor scolare. O alta problema abordata in cadrul videconferintei de ieri a fost cea a autorizatiilor sanitare. Premierul Calin Popescu Tariceanu a atras atentia ca doar 54% din unitatille de invatamint au obtinut autorizatii sanitare, dintre care 17% cu conditia rezolvarii unor deficiente. Seful Executivului a dat ca exemplu negativ Vracea, unde peste 80% dintre scoli nu sint autorizate sanitar, adica 318 din 372 unitati de invatamint, Printre motivele care au dus la aceasta situatie se numara si faptul ca o parte dintre unitatile scolare nu au cerut sa fie autorizate. Luni va avea loc o prima intilnire cu primarii din orase, la care se va discuta despre stadiul fizic al lucrarilor la unitatile de invatamint si despre autorizatiile sanitare, iar dupa aceea, vor avea loc intilniri cu autoritatile din comune. "Se va face saptaminal o monitorizare a unitatilor scolare pe componenta reabilitarilor si a autorizatiilor sanitare", a precizat Catalin Dragulescu. Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, a abordat in cadrul videoconferintei de ieri si subiectul infractionalitatii in scoli. Astfel, de la inceputul anului MIRA a verificat peste 12.500 de unitati scolare si a indentificat 2.345 de unitati de invatamint cu risc ridicat. Cea mai mare parte dintre aceste unitati sint in mediul rural, iar cauza o reprezinta lipsa pazei. "Pentru anul scolar urmator va fi aprobat un ordin comun al Ministerului Educatiei si Ministerului de Interne, privind clasificarea scolilor in nivele de risc criminogen: nivel minim, mediu si maxim. Pe baza ordinului se va elabora, la nivelul fiecarui judet, un sistem cadru de asigurare a protectiei unitatilor scoalre, in colaborare cu inspectoratul scolar, inspectoratul judetean de politie si autoritatile locale, sub coordonarea prefectului. Activitatea va fi monitorizata cel putin o data pe luna, in cadrul unor analize pe care le vor face prefectii", a declarat Victor Paul Dobre. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.