Educație

Incepe marea cheltuiala pe rechizite!

Roxana Furdui
31 aug 2007 3080 vizualizări
Parintii sint nevoiti sa cheltuiasca sume considerabile la inceputul anului scolar u un DEX nu este la indemina oricui u suma alocata rechizitelor poate depasi 500 de lei daca alegem produse mai scumpe si de calitate, dar ne putem incadra si in 300 de lei daca achizitionam doar strictul necesar

Rechizitele scolare sint la mare cautare zilele acestea, desi pina cind scolile isi vor deschide portile mai sint citeva saptamini. Pentru o uniforma scolara si un ghiozdan dotat cu tot ce trebuie, parintii sint nevoiti sa scoata din buzunar sume mari de bani. Cheltuielile pentru rechizite difera de la un buzunar la altul, iar ofertele din librarii si supermarket-uri sint destul de generoase. Parintii au posibilitatea sa achizitioneze rechizite si la preturi mai mici, in cadrul promotiilor care de obicei dureaza pina pe 15 octombrie. "Am primit rechizite pentru toate buzunarele. Exista foarte multe oferte care avantajeaza clientii, iar produsele sint de buna calitate. Avem aceasta gama diversa de produse pentru ca aceasta este politica firmei", ne-a spus Daniela Cirjica, sefa magazinului Diverta din Focsani. Lista cumparaturilor este stabilita de parinti, insa de multe ori si micutii au un cuvint de spus, tinind cont de faptul ca pe piata exista multe produse care le fac cu ochiul elevilor. Foarte apreciate sint produsele care au imprimate desene cu Spiderman, papusa Barbie sau personaje Disney. Pentru un ghiozdan "animat" pretul platit este de 75 de lei, in timp ce pentru unul simplu parintii pot da doar 11,69 de lei. Un ghiozdan poate sa contina:

Caiete - 0,50 lei - 3,40 lei

Penar - 14 lei -42 lei

Set culori 3,50 lei - 9,50 lei

Set de 4 creioane - 2,80 lei

Bloc de desen - 3,30 - 11,50 lei

Coperte de plastic - 0,99 lei - 2 lei

Stilou - 3,59 lei - 22,42 lei

Ascutitoare - 0,90 bani - 2,02 lei

Set pensule - 4,59 de lei

Numaratoare - 6 lei

Plastilina - 3,69 lei - 4,88 lei

Rigla - 0,70 lei

Betisoare de numarat - 1,5 lei

Guma de sters - 0,70 lei

Cerneala - 2 lei - 4,5 lei


DEX-ul, o carte scumpa dar necesara


Orice elev care se respecta ar trebui sa aiba in biblioteca un dictionar complet al limbii romane. Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) se gaseste in librarii la pretul de 97,99 lei, bani pe care nu toti parintii isi permit sa ii cheltuiasca pentru un dictionar. Elevii au nevoie si de un atlas geografic, in valoare de 20,90 lei, un atlas zoologic si unul istoric care costa 21,99 lei si respectiv 26,40 lei, iar lista poate continua. "Realitatea este ca pentru elevii de clase primare cheltuielile sint mai mari, pentru ca sint necesare mai multe rechizite si au nevoie si de alte atlase sau dictionare, in timp ce pentru copiii de liceu nu se fac atit de multe cheltuieli", a declarat Dana Panaite, vinzatoare la libraria din Piata Unirii.


Cit costa uniformele?


Uniformele reprezinta o alta cheltuiala pe care parintii trebuie sa o suporte la inceputul anului scolar. Nu in toate scolile mai este obligatorie uniforma, insa acolo unde a ramas o obligatie, elevii trebuie sa o poarte zi de zi. De aceea, cei mai multi parinti doresc sa cumpere un lucru de calitate, care sa reziste mult timp. "Mamicile doresc in general ca uniformle sa fie din bumbac, iar camasile sa aiba si ceva broderii, sa nu fie simple, mai ales daca au fete. Modelul de uniforme cu sortulete cadrilate nu prea mai e folosit, majoritatea scolilor aleg costumul format din sacou, fustita bleumarin si camasa alba pentru fete, si sacou, pantalon si camasa alba pentru baieti. Aceasta uniforma este mai practica si mai cautata", ne-a spus Mihaela Lungu, patroana magazinului Ella Baby din incinta magazinului Mara. "Am cumparat un costum bleumarin pentru baiatul meu care este in clasa a treia, camasi mai are de anul trecut, insa sacoul ii ramasese mic. A costat relativ putin avind in vedere ca este dintr-un material bun. Initial vazusem unul mai ieftin, dar nu vreau sa se rupa pina anul viitor", ne-a spus Adriana Maria Plesan, din Focsani. Sint si scoli unde copiii pot merge la cursuri imbracati lejer, de exemplu in costum de blue jeans, comerciantii sesizind acest fenomen si aprovizionindu-se cu sacouri, pantaloni sau fuste din acest material. Un astfel de costum costa aproximativ 138 lei. Iata si alte preturi:

Sacou si fusta - 110 lei

Camasa alba fete - 33 lei - 36 lei

Sacou si pantalon baieti - 120 lei - 170 lei

Camasa baieti 12 lei - 15 lei

La sfirsitul periplului prin magazine, tragem linie si constatam ca suma alocata rechizitelor poate depasi 500 de lei daca parintii aleg produse mai scumpe si de calitate, dar se pot incadra si in 300 de lei daca achizitioneaza doar strictul necesar. (Roxana FURDUI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.