Educație

Doar astazi Varlaam nu mai este vrincean

Valentin Muscă
28 aug 2007 790 vizualizări
Cel mai cunoscut om al Bisericii nascut pe pamintul Putnei va fi declarat pe 29 august sfint u desi istoricii au consemnat originea sa vrinceana, facatorii de sfinti moldavi l-au declarat nemtean

De miine, mitropolitul Varlaam Motoc va fi declarat oficial nemtean. Oficial, doar pina astazi vrincenii vor mai avea ocazia sa fie mindri cu originea putneana a celui care a fost parintele "Cazaniei" romanesti, abecedarul poporului roman. Miercuri va incepe la Centrul Social-Cultural "Sfintul Paisie de la Neamt" manifestarile de canonizare a Mitropolitului Varlaam, nascut pe malul Putnei in satul cu acelasi nume, in 1585, pe acea vreme un tirg instarit. Acestea vor culmina cu serviciul religios de joi, 29 august cind la Manastirea Secu I. P. S. Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei si Sucevei il va proclama pe Varlaam sfint. A doua zi, pe 30 august, va fi cinstit ca unul din sfintii ortodoxiei romanesti in toate bisericile din tara. "Este o mistificare a istoriei", spune profesorul Cezar Cherciu, unul dintre cunoscatorii avizati ai istoriei fostului judet Putna. "In primul rind nu trebuie sa se uite ca era mirean din Bolotesti, cu proprietati in zona. Nu trebuie facuta o asemenea mistificare cu cel mai de seama ierarh din sudul Moldovei. Cred ca este un joc politic", ne-a mai spus prof. Cherciu. Cuvinte asemanatoare are si profesorul Valeriu Anghel, care a sesizat prima data demersul Mitropoliei Moldovei si Sucevei. "Regret ca nu am fost in stare sa ne facem auzita vocea, iar initiativa noastra de a salva «paternitatea» mitropolitului Varlaam nu a gasit ecou in rindurile celor care au mijloacele sa o faca la nivel oficial", ne-a spus prof. Valeriu Anghel. Acesta a prezentat in jurnalul nostru argumentele lingvistice care arata ca autorul "Cazaniei" nu poate fi decit un locuitor din sudul Moldovei. Daca patru secole toti cei care au scris despre Varlaam au consemnat ca loc de nastere satul Capotesti, din Bolotestii Putnei, devenit apoi Purcelesti, ca in final sa se revina la denumirea de Putna, asa cum se numea tirgul acum citeva secole, "facatorii de sfinti" ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au hotarit ca Varlaam este nemtean. Jurnalul nostru a sesizat din timp acest aspect, incercind chiar sa stirneasca o oarecare curiozitate in lumea bisericeasca mioritica. Din nefericire, nu s-a intimplat nimic. Conducatorii Bisericii vrincene au se pare cu totul alte preocupari decit pastrarea si promovarea patrimoniului cultural si religios vrincean. Era prea frumos sa povestim copiilor nostri ca parintele abecedarului limbii romane era un vladica nascut pe malul Putnei. Vom ramine cu gunoaiele din antologiile rusinii literaturii vrincene, cu trepadusi cu facultati la distanta si tot soiul de semianalfabeti pe post de director din institutiile care ne conduc destinele. Mai mult nu meritam! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.