Educație

Educatia de la 3 ani va deveni obligatorie

Camelia Stănilă
27 aug 2007 724 vizualizări
Invatamintul primar si cel gimnazial vor cuprinde cite 5 clase u in Romania se va introduce si invatamintul confesional u discutiile dintre MECT si sindicate au abordat si descentralizarea si depolitizarea sistemului de invatamint

Invatamintul prescolar va intra treptat in invatamintul obligatoriu, dupa s-a stabilit in urma unei noi runde de discutii intre reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) si ai sindicatelor, pe marginea pachetului de legi in domeniul invatamintului. In urma consultarilor din perioada 22-24 august s-a decis ca structura invatamintului preuniversitar sa includa educatia timpurie (educatie ante-prescolara - 0-3 ani si invatamint prescolar 3-6 ani), invatamintul primar de 5 clase (clasa pregatitoare si clasele I-IV), invatamintul secundar - inferior (invatamint gimnazial, care cuprinde 5 clase, respectiv V-IX) si superior (invatamint liceal, care cuprinde 3-4 clase, respectiv clasele X-XII/XIII). De asemenea, mai este inclus si invatamintul tertiar non-universitar (invatamintul postliceal cu 1-3 clase). "învatamintul liceal, filiera tehnologica, si invatamintul tertiar non-universitar constituie invatamintul profesional si tehnic", se arata intr-un comunicat al MECT.


Invatamintul obligatoriu de 10 clase, extins treptat


Conform proiectului de lege, invatamintul obligatoriu este tot de 10 clase in primul an de implementare a legii, incepind de la virsta de 6 ani cu clasa pregatitoare. Apoi se vor asigura treptat conditiile pentru ca si invatamintul prescolar sa devina obligatoriu. Si acesta in conditiile in care vor trebui rezolvate problemele legate de spatii, in care sa fie ingrijiti prichindeii. "Este binevenita educatia de la 3 ani, pentru ca micutilor le va fi mult mai usor la scoala. Si parintii ar rezolva altfel educatia copilului. Rezultatele acestui proiect, in care pot sa spun ca am incredere, se va vedea abia peste 3-4 ani de la implementare", a apreciat si inspectorul general al ISJ Vrancea, Iordache Bostan. Partenerii la discutii au ajuns si la concluzia ca accesul si participarea la invatamintul liceal se generalizeaza si este gratuita. Un alt element de noutate il constituie introducerea invatamintului confesional ca nou tip de invatamant, pe linga cel de stat si particular. Acesta poate fi organizat de cultele religioase recunoscute oficial.


Descentralizare si depolitizare


Un rezultat important al dezbaterilor l-a constituit descentralizarea unitatilor de invatamint, care se realizeaza la nivel financiar si al managementului resurselor umane. Astfel, finantarea de baza, asigurata de la bugetul de stat, se realizeaza in functie de numarul de elevi/prescolari si de costul/elev, fondurile urmind a fi alocate direct unitatilor de invatamint. De asemenea, scolile isi vor selecta personalul didactic prin concurs organizat la nivelul unitatii. încadrarea si avansarea in trepte a personalului didactic se va face pe baza unei metodologii - cadru elaborate de MECT, la care unitatile pot adauga propriile conditii suplimentare. In cadrul discutiilor purtate cu sindicatele s-a abordat si problema depolitizarii invatamintului si, in acest context, s-a decis transformarea inspectoratelor scolare in directii judetene deconcentrate. Astfel, inspectorii scolari vor deveni functionari publici. în ceea ce priveste noul statut al personalului didactic, acesta va reglementa profesia de cadru didactic. Discutiile vor continua si in aceast saptamina, pe tema invatamintului universitar si nu numai. Liderii de sindicat se vor intilni astazi si cu ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.