Educație

Sa dea bani Consiliul Judetean pentru Poiana Cristei

Camelia Stănilă
25 aug 2007 607 vizualizări
Inspectorul general Iordache Bostan vrea sa-i ceara bani lui Marian Oprisan pentru scolile din Poiana Cristei, dupa ce a vazut situatia la fata locului u in caz contrar, copiii de la Tiritu si Petreanu nu vor avea unde merge la scoala u primarul Zamfirel Oprea vrea sa termine alte constructii unde sa-i mute si pe elevi u desi se plinge de bani, in comuna se face sediu nou pentru Primarie, iar scoala de centru a fost dotata cu termopane, desi va intra in reabilitare

Rezolvarea problemelor de la Poiana Cristei poate veni doar de la Consiliul Judetean, spune seful invatamintului vrincean, Iordache Bostan. Acesta a vizitat joi unitatile din Mahriu, Tiritu si Petreanu, alaturi de adjunctul Tudor Gogancea si responsabilul cu investitiile din ISJ, Costel Militaru. La Poiana Cristei a ajuns si senatorul PSD Angel Tilvar, iar solutiile au fost analizate impreuna. Cert este ca la Poiana Cristei este nevoie de bani, circa 50 mii lei, pe care primarul Zamfirel Oprea incearca sa-i atraga sub pretextul problemelor de inceput de an scolar. Cum scolile sint insalubre, edilul vrea sa-si finalizeze citeva constructii incepute, in lipsa unei alte surse de finantare, iar acolo sa-i mute si pe copii. In schimb, la Poiana Cristei se ridica un nou sediu de Primarie, la nivel european, iar scoala de centru a fost dotata cu termopane, desi urmeaza sa intre in reabilitare. Desi nu este de acord cu modul in care s-au gestionat fondurile pe plan local, inspectorul general Iordache Bostan sustine ca trebuie gasita o solutie pentru ca elevii sa aiba conditii normale de studiu. "Una e a judeca situatia din birou si alta e sa vezi situatia din teritoriu. Intr-adevar, acolo nu se poate face infrastructura, care e sub orice critica. Din punctul asta de vedere recunosc ca am gresit", spune Iordache Bostan.


Alte constructii cu banii scolilor


Prima scoala vizitata de reprezentantii ISJ a fost cea din Mahriu, cu 2 sali de clasa pentru elevii de I-IV. Desi lucrarile ar fi trebuit finalizate de anul trecut, abia acum sint aproape gata, primarul promitind ca la 1 septembrie va fi facuta si racordarea la instalatia electrica. La Petreanu si Tiritu, insa, cladirile sint insalubre, astfel ca acolo se impun lucrari noi de investitii. Scoala Petreanu, unde invata 16 copii in clase simultane, este foarte veche, din paianta si nu va mai putea fi reabilitata. "Scoala trebuie darimata, nu se mai poate invata acolo. La Petreanu trebuie investitie noua, dar e o solutie pe termen lung. Acolo este nevoie doar de o sala de clasa, o cancelarie, grup sanitar si magazie. Deja e prinsa cu 50 mii lei, bani cu care se poate face proiectul. Primarul avea o solutie, dar vroia sa vedem si noi. A propus amenajarea unei clase in incinta unui punct sanitar construit in apropiere. Nu i-ar trebui bani multi sa termine lucrarea, circa 10-15 mii lei, dar trebuie urgent. De la Minister acesti bani nu ar putea veni decit prin hotarire de Guvern. In plus, bani pentru investitia noua s-au cerut", a precizat inspectorul general Iordache Bostan. Nici la Tiritu, unde invata 27 de copii de clasele I-IV si 57 de V-VIII, lucrurile nu stau mai bine. Daca elevii de gimnaziu ar putea fi transportati la scoala de centru, micutii de I-IV au nevoie de o constructie noua. "Nu mai vrem ca elevii sa invete acolo, in acest an scolar", mai spune seful ISJ. Ca o solutie provizorie, primarul Zamfirel Oprea a propus amenajarea unei camere in cladirea caminului cultural din apropiere, pentru elevii de I-IV, insa si pentru acest lucru ar mai fi nevoie de circa 20 mii lei. In plus, edilul a cerut bani si pentru renovarea internatului in care ar trebui cazati elevii de gimnaziu, cladire care nu a fost functionala pina acum.


Bostan vrea sa-i ceara bani lui Oprisan


Iordache Bostan recunoaste ca s-a gindit sa se duca sa-i ceara bani presedintelui CJ, Marian Oprisan. "Ar trebui ca CJ-ul, Prefectura, Finantele, sa se implice. Si primarul trebuia sa aiba mai intii grija de scoala si apoi sa-si faca sediu nou la Primarie. Bani sint, dar vad ca nu-i cheltuim cum trebuie. Si cei din Consiliul Local sint vinovati, oamenii aia nu au vazut ca scolile se darima pe copii? Si scoala de centru va fi refacuta din temelii si nu trebuiau dati bani din CL pentru termopane. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-l ajutam pe domnul primar. Sa dea fonduri CJ-ul", sustine Iordache Bostan, dindu-l ca exemplu pe primarul Adjudului, Constantin Armencea, care a finantat intii scolile si nu sediul primariei, care asteapta de ani buni sa fie finalizata. Cit despre presedintele CJ, Marian Oprisan, este putin probabil ca acesta sa aloce fonduri pentru scolile din Poiana Cristei, avind in vedere ca recent a facut o solicitare la ISJ pentru alocarea de bani pentru 2 unitati din Iresti si Burca, comuna Vidra. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.