Educație

O lectie de vointa, la bacalaureat

Camelia Stănilă
21 aug 2007 941 vizualizări
Iulius Matache, imobilizat la domiciliu din cauza unui accident, i-a impresionat pe profesori, care l-au rasplatit cu un 9 u doar doi candidati nu au trecut prima proba a bacalaureatului u miine, la engleza, este asteptat si un candidat de 52 de ani u in topul "restantierilor" se afla grupurile scolare Agricol si de Industrie Usoara Focsani

Elevul Iulius Marian Matache din comuna Golesti i-a impresionat ieri pe profesorii de romana care l-au examinat la domiciliu, in cadrul primei probe a bacalaureatului "de toamna". Elevul care este imobilizat din cauza unui grav accident, suferit in urma cu ceva timp, a primit nota 9 din partea Mariei Lupu si a lui Enache Mindrescu, membrii comisiei nr. 1. Tinarul a impresionat atit prin cunostinte, cit si prin vointa de care a dat dovada. "Candidatul de la Golesti ne-a dat o lectie de supravietuire si de vointa. Ne-au impresionat efortul depus, dorinta de a promova examenul de bacalaureat, dorinta de a invinge greutatile", ne-a spus profesoara Maria Lupu. Proba orala la limba si literatura romana, prima din aceasta sesiune a examenului de bacalaureat, nu a pus asa mari probleme candidatilor. Din cei 95 de absolventi de liceu asteptati la examen, doar doi picasera pina la orele 17.30, iar alti 9 nu se prezentasera. Tinerii au scapat destul de usor din fata celor doua comisii, fiind multumiti de notele luate, chiar daca nu au fost din cele mai mari. "Mi-a picat romanul si am luat 8. E chiar bine", ne-a spus unul din candidatii care a sustinut examen ieri. Potrivit presedintelui din centrul de bacalaureat de la Grupul Scolar de Electrotehnica, examenul s-a desfasurat normal, chiar daca s-a intilnit o diversitate de situatii. "Bacalaureatul de toamna este un examen mai lejer, dar nu putem sa nu observam diversitatea de situatii: de la elevi care dau pentru prima data examenul de bacalaureat si pina la candidati care au luat toate probele, dar nu reusisera media 6", a precizat lector univ. Ioan Maxim, presedintele comisiei de bacalaureat de la Grupul Scolar de Electrotehnica. "Examenul de maturitate" va continua miine, cu proba la limbi moderne, 65 de candidati sustinind examenul la franceza si 29 la engleza.


Cei mai multi restantieri, de la Agricol


Pentru aceasta sesiune de bacalureat s-au inscris 450 de candidati, din care 302 din seria curenta, inclusiv cei care nu s-au prezentat in prima sesiune de examen din cauza corigentelor. Nu mai putin de 148 de candidati sint din promotii anterioare, printre adolescenti putind fi astfel vazuti si citiva adulti care au dorit sa-si definitiveze studiile cu diploma de bacalaureat. Mare parte din acestia si-au recunoscut anumite probe promovate, pentru a scapa mai usor de examen. La oralul de miine este asteptat si un candidat de 52 de ani, care va sustine proba la engleza in speranta unei note mai mari, necesare obtinerii unei medii de 6 la examen. De altfel, aceasta este si singura proba pe care candidatul o va sustine in aceasta sesiune. Potrivit unei situatii intocmite in centrul de examen, in topul restantierilor se afla absolventii Grupul Scolar Agricol Focsani, care are nu mai putin de 92 de candidati in aceasta sesiune a bacalaureatului. Grupul scolar de Industrie Usoara are 86 de candidati inscrisi la examen, Grupul Scolar Marasesti- 38, Liceul "Ioan Slavici" Panciu- 37, in timp ce Grupul Scolar de Electrotehnica -28. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.