Educație

Sfintii Mucenici de la sudul Dunarii

Valentin Muscă
21 aug 2007 584 vizualizări
Astazi crestiniii ortodocsi fac pomenirea Sfintilor Mucenici de la sud de Dunare, respectiv din Singidunum (Belgradul de astazi), martirizati in timpul imparatilor Diocletian si Galeriu pentru ca au marturisit credinta in Iisus Hristos.

Inainte ca imparatul Constantin Cel Mare sa dea Edictul de la Milan din 313, crestinismul era interzis in Imperiul Roman si orice forma de manifestare a crestinilor era pedepsita cu moartea. Exceptie faceau doar crestinii care se lepadau de Hristos in fata demnitarilor vremii si aduceau ofrande statuii imparatului care se gasea in toate cetatile romanilor. La romani, imparatul era si seful tuturor religiilor acceptate de Senatul roman si supunerea fata de imparat implica si un act de cult, in speta aducerea acestor ofrande statuii imparatului. Cei patru martiri de la sud de Dunare, diaconul Donat si fratele sau geaman Venust, preotul Romul si diaconul Silvan au fost pusi in situatia de a se lepada de Hristos. Pentru ca au refuzat sa se supuna legilor Romei, cei patru crestini au fost ucisi, fiind dati exemplu celorlalti locuitori ai cetatilor de la sud de Dunare. Istoria spune ca printre acesti locuitori se gaseau numerosi stramosi ai romanilor. Nu este exclus ca acesti martiri sa provina din familii de straromani. Si astazi in aceasta zona din Serbia locuiesc numerosi romani cunoscuti cu numele de vlahi. Pentru aceasta pomenirea celor patru mucenici are si o latura sentimentala pentru romani. Cind ne gindim ca astazi, mai marii Bisericii Ortodoxe Romane tamiiaza din proprie initiativa conducatorii tarii pentru efemere avantaje materiale, ne intrebam cum vor reactiona daca intr-o zi istoria se va repeta, iar crestinismul va ajunge din nou prin catacombe. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.