Educație

Incepe bacul restantierilor

Camelia Stănilă
20 aug 2007 736 vizualizări
Circa 450 de candidati sint asteptati sa parcurga probele bacalaureatului u oralul la romana va fi sustinut de 95 absolventi de liceu u un elev din Golesti va sustine examenul la domiciliu

Sesiunea "de toamna" a bacalaureatului din acest an demareaza in acesta dimineata, la Grupul Scolar de Electrotehnica Focsani, cu proba orala la limba si literatura romana. Nu mai putin de 450 de candidati sint asteptati sa parcurga in aceste zile probele bacalaureatului, absolventii de liceu care au sustinut corigentele in urma cu citeva zile sporind numarul celor inscrisi la examen. Comisia judeteana de bacalaureat a efectuat ieri o instruire cu membrii comisiei din centru de examen, coordonat de lectorul universitar Ioan Maxim, de la Universitatea Suceava. Potrivit tragerii la sorti realizate ieri, comisia de examen de la Grupul Scolar de Electrotehnica a fost completata de Radu Stefan- vicepresedinte, Gabriela Puscas- secretar, Mihai Ladaru, Florin Iamandei, Ioan Negoescu si Aurelia Dorneanu- membri. Acestia au primit precizari privind desfasurarea probelor, de asigurarea apei in centrele de examen si a celorlalte masuri pentru ca examenul sa se desfasoare in conditii normale. Masuri speciale se vor lua si pentru un elev bolnav din comuna Golesti, imobilizat la domiciliu. Potrivit aprobarii primite de la Ministerul Educatiei, acesta va sustine intreg examenul de bacalaureat acasa.


95 candidati la romana oral


Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Scolar, numarul candidatilor pentru oralul de azi se ridica la 95, avind in vedere ca multi au probele recunoscute din sesiunile anterioare. Examinarea la proba orala la limba si literatura romana se va efectua de catre doua comisii a cite doi profesori, respectiv Enache Mindrescu, Eugenia Blagan, Carmina Corbeanu si Maria Lupu, potrivit tragerii la sorti. Acestia vor pregati biletele pentru proba orala, responsabilii din ISJ sugerind utilizarea biletelor cu textele la prima vedere din prima sesiune de examen, pentru ca lucrurile sa decurga rapid. Potrivit metodologiei, candidatii au dreptul la extragerea unui bilet, iar pentru cel de-al doilea se va scadea un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in 10 - 15 minute, astfel ca cei 95 de candidati din Vrancea vor putea fi examinati pina la finele zilei de azi, cind se vor afisa si rezultatele. Ion Ionascu, vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, a atras atentia ca situatiile speciale sa fie anuntate imediat. De precizat ca eliminatii din examen nu mai pot participa la urmatoarele probe si nici nu mai au posibilitatea recunoasterii notelor in sesiunile urmatoare.


Scrisul incepe de joi


Probele orale vor continua apoi pe 22 august cu limba moderna, candidatii din Vrancea optind doar pentru engleza si franceza in aceasta sesiune a bacalaureatului. Tot miercuri va avea loc o noua instruire, avind in vedere ca joi 23 august debuteaza probele scrise. "Cei mai multi candidati, 287, sint la romana scris, in timp ce la matematica sint 271. In rest, sint foarte putini candidati, chiar 1- 2, maxim 20", a precizat Ion Ionascu, vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat. Lucrarile candidatilor vor fi evaluate in centrul stabilit la Grupul Scolar de Constructii Montaj. Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, primele rezultate vor fi afisate pe 31 august. (Camelia STANILA)


CASETA

Si absolventii de SAM dau examen


Tot astazi debuteaza si sesiunea august a examenului de absolvire/ certificare a invatamintului profesional, liceal- filiera tehnologica si postliceal. Astfel, absolventii celor doi ani de SAM (scoala de arte si meserii) care au absentat sau au picat probele in prima sesiune vor sustine azi proba practica in vederea certificarii competentelor profesionale. Examenul pentru nivelul 1 de calificare este programat pe 20-21 august, tot pe 21 fiind afisate si rezultatele. Liceenii care au terminat anul de completare mai au o sansa de a primi certificatul de abolvire a nivelului 2 de calificare in perioada 21-22 august, cind e programata proba de sustinerea a proiectului. "Sint foarte putini candidati, insa acest examen este absolut necesar pentru a trece in treapta superioara. Elevii de la SAM pot accede in anul de completare, apoi pot intra la liceu, prin filiera progresiva", a precizat Tincuta Zahariuc, inspector pentru invatamint tehnic. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.