Educație

Cautatorii de folclor s-au intors cu tolba plina

Camelia Stănilă
16 aug 2007 1154 vizualizări
Obiectele traditionale adunate in cadrul proiectului "Folclorul vrincean - tezaur european" vor face obiectul unei expozitii u liceenii au fost incintati de traditiile descoperite in Muntii Vrancei, dar si de ospitalitatea oamenilor u ei au fost insa dezamagiti ca pe muntele Tojanului s-au ascultat si manele

Elevii Liceului Pedagogic "Spiru Haret" vor organiza o expozitie de obiecte si costume traditionale vrincene, adunate in timpul periplului de 12 zile prin satele din Muntii Vrancei, realizat in cadrul proiectului "Folclorul vrincean - tezaur european". Sub coordonarea profesoarei de limba si literatura romana Carmen Ion, 21 de liceeni, impartiti in 3 grupe, au colindat zona de munte a judetului, au vorbit cu batrinii in cautarea de obiceiuri aproape uitate, dar au si adus la Focsani obiecte vechi, unicat, care nu se mai fabrica de mult. Incepind cu 25 iulie si pina pe 5 august, adolescentii au trecut prin Negrilesti, Coza, Vrincioaia, Paulesti, Birsesti, Paltin, Naruja, Nistoresti, Nereju, Plostina si Muncei, zone in care traditiile inca se mai pastreaza. Prima oprire a fost la Negrilesti, liceenii asezindu-si corturile in curtea scolii. Elevii au lucrat in sate diferite inca din prima zi si, desi au mers kilometri intregi pe jos, au fost productivi, spre bucuria lor. Dupa cum ne-au povestit, echipele au vizitat o stina unde au observat taierea unui miel si procesul de prelucrare al casului si cascavalului, dar le-au atras atentia si casele din sat si au vazut chiar obiceiul impodobirii bradului, ce precede o nunta traditionala. "Am cautat oameni care sa ne poata ajuta in stringerea folclorului. Am batut si din poarta in poarta. Si desi la inceput oamenii au fost mai reticenti, am insistat foarte mult si ne-am intors cu foarte multe obiecte: un razboi de tesut, putinei, opinci, catrinte, itari...", ne-a povestit incintata eleva Anca Iancu. "Ideea de ospitalitate s-a pastrat in multe locuri", a adaugat coordonatorul de proiect, profesoara Carmen Ion, care ne-a declarat ca a fost ajutata in acest demers de multi oameni cu suflet, directorii scolilor, ai caminelor culturale si nu numai.


Obiceiurile vrincene i-au incintat pe adolescenti


Tinerii au fotografiat si filmat multe alte obiecte si obiceiuri, ba chiar au fost incintati ca oamenii le-au si cintat sau le-au aratat incondeierea oualor, imbracati in costume populare. Casa Babei Vrincioaia, muzeul realizat de Costica Besa din Birsesti in propria casa, mastile realizate de Serban Tertiu din Chiricari, sau o casa extrem de veche din Nereju, fotografiata si de Dimitri Gusti, au constituit alte "minuni" descoperite de liceenii de la Pedagogic. "Am gasit o casa de la inceputul secolului, care a fost fotografiata de Dimitrie Gusti si a aparut in 1928 in revista «Romania ilustrata». Am fotografiat-o si noi si arata exact la fel si acum, a fost pastrata chiar si cu aceleasi covoare", ne-a spus Carmen Ion. Paturile tesute la razboi, fetele de perna brodate, costumele barbatesti sau iile de nunta au imbogatit colectia celor de la Liceul Pedagogic, multe fiind donate de oameni, singura lor dorinta fiind aceea de a nu fi aruncate sau vindute. Zoita Mafteiu din Nereju, o batrina de peste 80 de ani, le-a dat "cautatorilor de folclor" un ou negru, incondeiat, extrem de rar. Tot la ea au fotografiat un costum de o mare finete, lucrat cu fir de aur si argint. Camasa de la nunta batrinei si catrinta de la nunta mamei ei formau acum costumul de inmormintare, lucru care i-a emotionat pe oraseni. "Pe o fata de perna brodata am descoperit mesajul «Daca nut plac/ Cu bini»", ne-a mai spus incintata, Carmen Ion. Si tinerii au fost la fel de entuziasti, mai ales ca multi au descoperit si frumusetea vietii la cort. Desi nu au mai reusit sa parcurga zona Valea Neagra - Herastrau, ei au adunat destule materiale pentru cartea pe care urmeaza sa o realizeze, pentru CD-uri si pliante. In timpul periplului prin Muntii Vrancei, liceenii au ajuns si la Paltin, chiar in timpul festivalului "Pe plaiul Tojanului". De aici au insa si citeva amintiri nu tocmai placute, legate atit de manelele care s-au ascultat pe dealul Tojan, cit si de mormanele de gunoaie lasate in urma de participantii la festival.


Obiecte vechi, ce trebuie conservate


Acum, singura problema a participantilor la proiect este organizarea expozitiei cu obiectele culese, unele vechi de peste 100 de ani, care trebuie conservate in conditii speciale. "Totul a fost extraordinar. Am adunat obiecte cu drag, cu truda, si nu vrem sa le instrainam. Nu ne-am gindit ca multe din obiecte trebuie reconditionate si nu am prins in proiect astfel de fonduri. De asemenea, trebuie sa ne gindim la modalitati de conservare a acestora. Avem 15 costume populare achizitionate din diverse zone, foarte multe obiecte de uz casnic, o lada de zestre, oale, ciubere, un razboi de tesut, un fier de calcat si multe altele. Deja am inceput sa facem diferente, in modul de realizare, in functie de zona. Dar cistigul acestui proiect nu se rezuma doar la atit, ci esentiala este si achizitia de comunicare, de consolidare a echipei. Elevii au luat legatura cu oamenii in virsta, au trebuit sa se integreze in mediul rural, sa-i convinga pe batrini sa le povesteasca despre ei, despre traditii, sa le cinte, sa le dea obiecte. Toate acestea sint un cistig mult mai important", a concluzionat profesoara Carmen Ion. Aceasta a precizat ca s-a inteles bine cu elevii de la XII-D, mare baza avind in Ana Maria Petrea, Cornel Patrascu, Alexandru Filimon, Anca Iancu, Bianca Macovei si Daniela Arion, care au coordonat echipele din teren. Experienta celor de la Pedagogic va fi transpusa pina la finele anului, cind se incheie proiectul, intr-o carte tip monografie. Lucrarea va cuprinde si un capitol destinat gastronomiei vrincene, elevii descoperind numeroase retete traditionale. De mentionat ca proiectul "Folclorul vrincean - tezaur european" beneficiaza de o finantare nerambursabila de 13.000 lei de la Consiliul Local Focsani. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.