Educație

Cezar Cherciu, Jaristea, vatra de istorie

Valentin Muscă
15 aug 2007 1658 vizualizări
Jaristea, cea mai bogata localitate rurala din Podgoria Odobestilor, are, in sfirsit, istoria sa adunata intr-o carte. "Jaristea, vatra de istorie si podgorie romaneasca", (Ed. Andrew, Focsani, 2007), redactata de profesorul Cezar Cherciu de la Colegiul National "Al. I. Cuza", este cea mai reusita istorie a frumoasei localitati de la poalele Magurii Odobestilor

Este prima lucrare serioasa dedicata localitatii care numara nu mai putin de zece lacasuri de cult. Lucrarea profesorului Cherciu ne aminteste bogatia spirituala a localitatii din care s-au ridicat oameni care au scris pagini de aur din istoria veacurilor trecute. Din aceasta lucrare iesita din sute de ore de cercetare benedictina in documentele Arhivelor Statului, vrinceanul inceputului de secol XXI poate sa se bucure constatind ca Vrancea de ieri era mult mai frumoasa ca Vrancea zilelor noastre. Alta mentalitate guverna acele vremuri si cu totul alti oameni conduceau acea societate. Nume ca invatatorul Petre Mironescu-Mera, profesorul si publicistul Emil Giurgea sau deputatul podgorean Vasile D. Vasilache, au facut ca despre Jaristea sa se vorbeasca la modul superlativ. Profesorul Cezar Cherciu a cuprins in istoria Jaristei povestile de inceput ale satelor Jaristea, Varsatura, Padureni, Marginea si Scinteia. Podgoria scaldata de razele soarelui si binecuvintata de Dumnezeu a fost dintru inceputuri un colt de rai in care religiozitatea s-a manifestat prin numarul lacasurilor de cult, fie de mir sau manastiresti. De la bisericile "Adormirea Maicii Domnului", "Sfintii Voievozi", "Duminica tuturor sfintilor" si capela "Sfintul Gheorghe" din satul Jaristea, la bisericile "Sfintii Trei Ierarhi" din Varsatura si "Sfintul Vasile" din Padureni, un buchet de lacasuri de cult lumineaza sufletele podgorenilor. Tot in Jaristea, mai precis in satul Scinteia, se gaseste biserica fostului schit cu acelasi nume, ridicata in primii ani ai secolului al XVIII-lea si reconstruita de familia boierului Toma Stamatin din Focsani. Pe teritoriul Jaristei se gaseste si Manastirea Buluc, cu biserica de lemn "Sfinta Treime" si ruinele bisericii "Schimbarea la Fata". Viata jarastenilor nu a fost mereu una linisitita, razboaiele si cutremurele distrugind, din cind in cind, munca de o viata a podgorenilor. Cei care insa vor sa afle mai multe despre lumea de ieri si de azi a Jaristei o pot face acum mai usor gratie lucrarii profesorului Cherciu, care a dat jarastenilor o istorie pe masura vinurilor din podgoria de la poalele Sarbei. Lansarea cartii, care va fi organizata de Primaria Jaristea, va prilejui si o intilnire a fiilor satului. (Valentin MUSCA).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.