Educație

Liceenii focsaneni isi vor putea alege un primar al lor

Ziarul de Vrancea
18 apr 2005 899 vizualizări
Tinerii vor avea reprezentanti in Consiliului Local. In acest sens, ei vor sa faca lobby politic pentru a rezolva problemele tinerilor.

Mai multi liceeni de la Colegiile Nationale "Al. I. Cuza" si "Unirea" au decis sa faca ceva pentru problemele si dorintele tinerilor si au decis sa reinfiinteze Consiliul Local al Tinerilor si Copiilor. Raluca Petrescu, Eric Patrulius si Stefan Dragos sint initiatorii unui proiect indraznet, care isi propune sa aduca la cunostinta oamenilor politici problemele, nevoile si aspiratiile tinerilor. Un astfel de program a mai functionat cu citiva ani in urma, insa, din cauza lipsei de interes a adolescentilor, Consiliul Local al Tinerilor s-a dizolvat.

Tinerii focsaneni isi pot alege un primar al lor si un consiliu care sa le reprezinte interesele in fata politicienilor. Dupa citiva ani in care elevii si copii nu au avut nimic de spus in fata administratiei publice locale in 2005, datorita initiativei a trei liceeni, Consiliul Local al Tinerilor si Copiilor este pe cale sa prinda viata. Lasind la o parte orgoliile si duelul in care se afla dintotdeauna colegiile "Cuza" si "Unirea", Raluca Petrescu, impreuna cu Eric Patrulius si Stefan Dragos au hotarit sa faca ceva. "Am lasat de-o parte presupusa rivalitate dintre liceele noastre si am hotarit ca este nevoie ca problemele cu care ne confruntam sa fie cunoscute si de clasa politica locala. In acest sens, am reinfiintat Consiliul Local al Tinerilor, prin care dorim sa atragem cit mai multi tineri de la toate liceele din Focsani. Este o sansa sa rezolvam macar o parte din situatiile problematice cu care se confrunta cei mai multi dintre noi", ne-a spus Raluca Petrescu, unul dintre initiatorii proiectului. In scopul unei bune functionari a Consiliului, simbata, la Ateneul Popular, grupul de liceeni implicati in program s-a intilnit pentru o sedinta de training cu doi coordonatori ai Asociatiei Master Forum. Alaturi de acestia, la intilnire a participat si consilierul local PSD, George Mateescu. Tinarul consilier a fost ales primar al tinerilor si copiilor din Focsani in urma cu citiva ani si cunoaste o parte din problemele si piedicile cu care se confrunta cei mai mici in comunicarea cu politicienii. "Multi adolescenti s-au aratat interesati de acest proiect. Noi va vom sprijini pentru ca dorim sa sudam ruptura care exista intre tineri si politicienii mai in virsta. Nu dispunem de un buget foarte mare, dar vrem ca suma sa fie cheltuita cu acordul Consiliului Local al Tinerilor si Copiilor. Prin acest proiect tinerii vor invata sa-i reprezinte pe cei asemeni lor si sa se bata pentru ideile, conceptiile si parerile lor. Toti cei care isi vor alege reprezentantii in Consiliu vor aprecia mai tirziu activitatea viitorilor politicieni si vor avea ocazia sa invete sa ia atitudine, sa faca schimbari", a declarat George Mateescu.

Proiectul este "apolitic"

In cadrul aceleiasi intilniri, elevii au facut o precizare importanta cu privire la apartenenta Consiliului Tinerilor. "Acest proiect este unul apolitic. Nu vom accepta ca voluntari sau ca membri liceeni care sint inscrisi in partidele politice. Este o conditie eliminatorie", ne-a spus Stefan Dragos. La sedinta de training grupul de liceeni a facut o lista cu asteptarile pe care le au de la viitorul Consiliu al Tinerilor. Cei mai multi si-au manifestat interesul pentru o mai buna comunicare cu clasa politica, dar si pentru o serie de proiecte cu impact asupra comunitatii. Adolescentii au remarcat dezinteresul pe care cei mai multi dintre ei il au fata de politica, dar si lipsa de convingere a politicienilor mai in virsta. Multi liceeni spera sa schimbe acest lucru. O parte dintre ei chiar au pus la indoiala tintele acestui program, insa, cei doi traineri de la Master Forum au precizat ca implicarea tinerilor in viata comunitatii si interesul deosebit pentru munca de consilier sint conditiile esentiale pentru ca acest proiect sa reuseasca. "Am participat la constituirea mai multor consilii ale tinerilor peste tot in tara si stim care sint pasii pe care trebuie sa-i urmati. Noi va vom sprijini cu programe de initiere si training. Speram ca si la Focsani sa se organizeze cit mai curind alegeri pentru consilieri, dar si pentru un nou primar al tinerilor. Avem sprijinul Primariei, Inspectoratului Scolar si Consiliului Local, dar trebuie sa-i convingeti si pe colegii vostri de necesitatea acestui program. In definitiv, voi sinteti cei care aveti de cistigat de pe urma unui Consiliu Local al Tinerilor", a spus Andreea Retea, coordonator de imagine Master Forum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.