Educație

De 40 de ani, ursul Charles o are ca partenera pe Monica

Iulia Crețu
10 aug 2007 720 vizualizări
In clinica pentru animale salbatice de la Cring sint ingrijiti trei ursi, un cerb, un pui de caprioara, un vultur si trei berze u fiecare "pacient" are povestea lui si se bucura de multa atentie din partea ingrijitorilor u peste trei luni, animalele vor avea un Centru de ingrijire si tratament la standard european

Iubitorii animalelor care obisnuiesc sa se uite seara la documentarele de pe Animal Planet, in care sint salvate animalele salbatice, cunosc cu siguranta sentimentul creat de privirea neajutorata a necuvintatoarelor. Au nevoie de ajutorul oamenilor dar nu prea pot spune ce le doare. Un scenariu asemanator s-ar putea turna si la Cringul Petresti, acolo unde se afla Centrul zonal pentru ingrijire si tratament pentru animale salbatice. Aici, medicul veterinar Florin Vulpoiu, alaturi de colegii sai de la Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, incearca sa aline suferinta animalelor ranite. Berzele electrocutate zilele trecute pe cimpul din apropierea orasului Panciu au fost "cazate" aici si, in cel mai scurt timp, se vor face bine. Alaturi de ele, la spitalul zoo mai sint trei ursi, Misu, Doamna Monica si Printul Charles, un cerb, botezat Cornel, un pui de caprioara, Bambi, si un vultur, Craus. Fiecare are cusca lui si povestea lui de viata. Toti sint invatati cu oamenii si sint foarte prietenosi si fotogenici. Familia de ursi, spre exemplu, nu seamana deloc cu fiarele prezentate in mai toate jurnalele de stiri si despre care se spune ca ataca turisti in zona Brasovului. Dezinvoltura cu care se misca in prezenta omului este data de faptul ca, inca de mici, au depins de oameni. Misu, ursul cel tinar, are 14 ani, a fost gasit in padure si a fost hranit cu biberonul de ingrijitori. Pina la un moment dat cind si-a adus aminte ca e urs si ca trebuie sa se poarte ca un adevarat rege al padurii si s-a suparat pe oameni. Odata iesita la suprafata latura sa salbatica, nimeni nu a mai intrat in cusca lui. Din spatele gratiilor insa intinde botul umil spre vizitatori.


Cuplul regal, Charles si... Monica


Alaturi de cusca lui Misu sta cuplul regal format din "Printul Charles si Doamna Monica", doi ursi care si-au petrecut 40 de ani impreuna. I-au incintat pe focsaneni de cind erau la mini-gradina zoologica linga Muzeul de Stiinte ale Naturii, ulterior gasindu-si linistea si apropierea padurii la Cringul Petresti. Acest lucru, in lumea oamenilor ar cam insemna, dupa 40 de ani de trai impreuna, o nunta de rubin. Din pacate pentru cuplul regal de la Petresti, iubirea lor nu s-a concretizat in pui. Dar faptul ca sint stapinii absoluti ai Centrului nu il poate comenta nimeni. Daca "Doamna Monica" ne-a aratat ca poate fi periculoasa, ridicindu-se impozant cu labele pe gratiile custii, Charles nu si-a tradat superioritatea si indiferenta, demne de o personalitate cu singe albastru, si ne-a tratat indiferent, gasindu-si o pozitie confortabila tolanit pe un bustean. De departe ii vegheaza cerbul Cornel. Din pacate nu poate bocani. Buza ii este afectata de o tumoare care il incomodeaza si la mincat. Finul adus de ingrijitori nu l-a putut minca asa ca l-a imprastiat in tot tarcul. Ieri ne-a privit cu superioritate. "Cornel vine de la faptul ca are coarne frumoase", ne explica Florin Vulpoiu, cel care trateaza cu atentie fiecare animal. Cerbul are 10 ani si duce dupa el nu numai o podoaba impresionanta, o pereche de coarne remarcabile, dar si o boala crunta. Cornel sufera de tumora benigna la buza si nu prea poate minca. "A fost operat si acum e sub influenta anesteziei, cred ca il cam doare capul. Dar se va face bine. Are coarne foarte frumoase si acum ii apar ultimele ramuri, asa ne vom da seama si ce virsta are", ne-a povestit medicul veterinar. Pentru el se pregateste un tarc mai mare, unde sa aiba si copaci, dar si umbra.


Bambi, mai dragalasa decit in desenele lui Disney


La clinica de la Cring este ingrijita si micuta Bambi, un pui de caprioara care cauta atingerea oamenilor pentru ca acestia i-au fost parinti de cind a fost gasita, la doua luni. A fost hranita cu biberonul de medicul veterinar Florin Vulpoiu, iar acum, cind il vede in preajma custii ei il striga cu speranta. "Cind a fost gasit puiul de caprioara, undeva aproape de Focsani, avea doua kilograme. L-am hranit cu lapte cu biberonul, l-am tinut acasa. Acum vrem sa-l intarcam si l-am adus aici, unde are mai multa libertate", ne-a povestit Florin si despre Bambi. Insa nu toata lumea a vrut sa apara in fata reporterilor. Unii si-au etalat prezenta impunatoare, in timp ce altii au preferat sa ramina discreti. Cit mai discreti. Este si cazul vulturului Craus, care a evitat aparatul de fotografiat. Pentru toti pacientii clinicii de la Cring se pregatesc schimbari majore ale habitatului. Printr-un program Phare, in valoare de 60.000 de euro, animalele vor avea in aproape trei luni custi noi si mai mari, dar si un camion magazie pentru hrana, un spalator si o incapere pentru tratament. "Pentru cerbul Cornel vrem sa facem un tarc de 800 de metri patrati pentru a-i crea un mediu apropiat de salbaticie. Daca el vrea sa se scarpine de un copac sau sa manince o frunza, sa o poata face. Acum sta intr-un tarc fara copaci de 200 de metri patrati. In trei luni speram noi sa se poata face reparatiile si investitiile", ne-a mai spus veterinarul Florin Vulpoiu. Cei care doresc sa vada animalele nu prea au voie in perimetrul lor, vizita la clinica de la Petresti nu este permisa decit in grup organizat, cu acordul conducerii asociatiei. (Iulia CRETU)


caseta


Berzele se refac


Cele trei berze vii gasite electrocutate pe cimp in apropiere de Panciu au ajuns la Centrul zonal pentru ingrijire si tratament pentru animale salbatice de la Cringul Petresti, unde medicii veterinari le-au acordat primul ajutor. Din declaratiile acestora se pare ca pasarile isi vor reveni incetul cu incetul, cele trei fiind cu mult mai vioaie decit in momentul in care au fost gasite linga stilpul de inalta tensiune de la Cimitirul Nemtesc din apropiere de Panciu. Desi corpul lor a avut de suferit dupa socul electric, muschii fiind contractati la maximum, dupa aplicarea tratamentului, cele trei berze vor putea fi eliberate. Dar nu se stie cind, cel putin deocamdata. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.