Educație

730 de posturi asteapta sa fie ocupate

Camelia Stănilă
6 aug 2007 2870 vizualizări
Repartizarile vor avea loc in sedinte publice, in perioada 27 august - 3 septembrie u suplinitorii calificati vor intra intr-o testare, pe 16 august u la religie sint cele mai multe posturi - 73 u Liceul de Arte are nevoie de 16 profesori de specialitate

Nu mai putin de 730 de catedre asteapta sa fie ocupate in timpul sedintelor publice organizate de Inspectoratul Scolar in perioada 27 august - 3 septembrie. Lista posturilor vacante/rezervate a fost actualizata in urma cu citeva zile, astfel ca vrincenii dornici sa ajunga la catedra isi pot face o idee in privinta sanselor pe care le au in acest an. Lista include si catedrele rezervate, precum si continuitatile la detasare si suplinire avizate deja de conducerile scolilor si ISJ. Din pacate, toate posturile sint netitularizabile, iar pentru a fi ocupate majoritatea doritorilor trebuie sa treaca si prin testari. In plus, pe lista celor 730 de posturi sint si catedre incomplete, care vor ramine la urma, de regula, pentru suplinitorii necalificati sau pensionari. Prima testare va avea loc pe 16 august, fiind destinata suplinitorilor calificati, inclusiv celor care au solicitat detasare la cerere, pentru a incerca sa obtina un post mai bun. Acestia au sanse si la catedrele vacante din oras, primele vizate de candidati.


Posturile din oras, cele mai atractive


Daca la religie exista cele mai multe posturi - 73, multe in Adjud, dar si in Focsani, la alte discipline exista cifre apropiate, dar insuficiente avind in vedere numarul mare de solicitanti. Pentru educatoare, spre exemplu, exista nu mai putin de 60 de posturi, din care 8 in Focsani, la gradinitele cu nr. 3, 16, 17, 18 si 7. La invatatori, unde concurenta este si mai mare, sint 50 de catedre, din care doar 2 in Focsani, la Scoala "Nicolae Iorga" pentru clase de step by step. Mai trebuie spus ca unul din posturi este rezervat continuitatii pe suplinire, potrivit listei afisate de ISJ. Romana aduce in acest an 53 de posturi vacante, din care 7 in Focsani, la Colegiul Economic, Grupul Scolar de Electrotehnica, aici existind chiar doua catedre disponibile, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Muzica si Arte Plastice, Liceul Pedagogic (doar pentru practica pedagogica) sau Scoala nr. 3. De asemenea, trebuie mentionat ca unele posturi sint realizate in completare cu ore de latina, avind in vedere ca nu exista profesori de specialitate pentru aceasta disciplina. Posturile de limbi straine se ocupa destul de greu, astfel ca si in acest an au fost scoase la concurs un numar destul de mare: 60 la engleza, 54 la franceza, plus 4 de engleza- franceza si 8 franceza- engleza. Daca la engleza exista 8 posturi in Focsani - GS Agricol, GS Transporturi Auto, LPS, Scolile "Anghel Saligny", "Duiliu Zamfirescu" si "N. Iorga", la franceza exista 6 - GS Industrie Usoara, Electrotehnica, doua posturi, Agricol, Cuza si Economic. Posturi la limbi straine sint vacante si la liceele din Adjud si Dumitresti.


Din ce in ce mai putine catedre de fizica si chimie


In ultimii ani, scolile vrincene au o mare lipsa de posturi pentru stiintele exacte, indeosebi pentru fizica si chimie. La aceste discipline, candidatii chiar renunta sa se mai prezinte la titularizare si prefera sa vina anual la supliniri, pentru a prinde un post cit de cit bun. Pentru sedintele publice din aceasta vara exista doar 9 posturi la fizica, 5 la chimie, la care se mai adauga alte 9 de fizica- chimie si 2 de matematica-fizica. Nici la matematica nu sint foarte multe catedre vacante, numarul acestora fiind de 24. Patru sint insa in Focsani, la Scoala "Duiliu Zamfirescu", Grupul Scolar Agricol si Grupul Scolar de Industrie Usoara. Tot 24 de posturi sint si la informatica, tehnologia informatiei sau tehnologia informatiei si comunicarii. Posturi exista si la Colegiul Cuza, GS Industrie Usoara, GS Transporturi Auto, LPS, Liceul de Arte, scolile "N. Iorga", "Stefan cel Mare" si nr. 7 Focsani. O criza de posturi exista si la educatie fizica, unde exista multi candidati in acest an, cu note chiar foarte mari la titularizare care n-au apucat sa obtina repartitie in prima etapa. Candidatii se vor lupta, astfel, pe 19 posturi, plus inca 8 de pregatire sportiva de specialitate.


Criza de profesori la Liceul de Arte


Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarescu" va trebui sa faca o selectie riguroasa in acest an, avind in vedere ca are disponibile nu mai putin de 16 posturi pentru pregatirea de specialitate. Criza de profesori s-a accentuat in ultimii ani, cu toate ca rezultatele obtinute cu elevii sint dintre cele mai bune. Conducerea liceului spera sa gaseasca in etapele de detasari si supliniri 2 profesori de muzica instrumentala, 4 de arta vocala, 1 de istoria muzicii, 1 pentru teorie-solfegiu - dicteu, 1 de grafica, 1 procesare computerizata a imaginii, 1 istoria artei, 3 arhitectura, 1 design si 1 sculptura statuara. Liceul de Arte nu este singurul in criza de cadre didactice de specialitate, printre unitatile care cauta sa-si completeze corpul profesoral fiind si Colegiul Economic, Grupul Scolar de Electrotehnica, Grupul Scolar Agricol, Grupul Scolar "G. G. Longinescu" sau Grupul Scolar Agricol Odobesti. Si pentru invatamintul special se cauta cadre didactice: 6 invatatori-educatori pentru centrele de educatie incluziva, 2 profesori- educatori, 9 profesori itineranti, dar si 4 cadre didactice care sa practice kinetoterapia la Centrul de Educatie Incluziva Maicanesti. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.