Educație

Horia Dumitrescu, Ionut Iliescu, Vizantea si Soveja

Valentin Muscă
26 iul 2007 1657 vizualizări
Fostele statiuni vrincene de odinioara, Soveja si Vizantea, au in sfirsit o istorie pe masura frumusetii locurilor.

Este cel mai bun argument pentru renasterea statiunilor vrincene

Lucrarea "Statiunile balneoclimaterice vrincene Vizantea si Soveja" (Ed. Pallas, Focsani, 2006, 644 p.), realizata de dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, si istoricul Ionut Iliescu, de la aceeasi institutie, este o cercetare quasicompleta a perlelor balneoclimaterice vrincene distruse de ignoranta si incompetenta celor care au condus destinele acestui judet. In acelasi timp travaliul istoricilor vrinceni este cel mai bun argument pentru resuscitarea celor doua statiuni montane. Despre cele doua statiuni s-au mai scris mici monografii, studii pe specialitate pe teme medicale si numeroase articole de popularizare inainte de venirea comunistilor si dupa. De data aceasta subiectul este analizat exhaustiv, cei doi cercetatori oferind celor care au rabdarea sa citeasca cele 644 de pagini informatii din toate domeniile. De la istoricul locurilor, elemente legate de cele doua asezari manastiresti si inceputurile statiunilor, pina la amanunte despre compozitia chimica a apelor si indicatii terapeutice, dar si cele mai noi date despre situatia la zi a "ruinelor" fostelor statiuni. Din lucrare aflam ca Vizantea a fost cea mai veche statiune vrinceana, declarata oficial in timpul regelui Carol I, la 1886, apele sale fiind utilizate la tratarea reumatismelor si a afectiunilor cailor respiratorii. Cealalta perla a turismului balnear vrincean - Soveja a devenit statiune in anul 1920, iar punctul sau forte este aerul ozonat. De aceea Soveja este recomandata mai ales pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos. Asa cum spune in "Cuvintul inainte" al lucrarii regretatul publicist Alexandru Desliu, "lucrarea este utila tuturor categoriilor de cititori", inclusiv medicilor care pot recomanda anumitor categorii de bolnavi apele sulfuroase ale Vizantei si aerul ozonat de la Soveja. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.