Educație

Ministerul Culturii, sesizat cu privire la turismul coral

Iulia Crețu
17 iul 2007 727 vizualizări
Dirijorul Dumitru Sandulachi afirma ca fiica sa isi va plati drumul in Franta u legalitatea plecarii in Hexagon va fi cercetata de Ministerul Culturii

Scandalul creat in jurul plecarii in Franta, la festivalul "Musique en Morvan", a Corului "Pastorala" din Focsani a ajuns si la Ministerul Culturii si Cultelor. Oficialii se vor sesiza asupra legalitatii deplasarii anumitor persoane, printre care si fiica dirijorului Dumitru Sandulachi, corista cu acte in regula de numai doua saptamini, Elena Georgiana Sandulachi. "Ziarul de Vrancea" apreciaza actul artistic al membrilor formatiei corale, pe care nu l-a pus la indoiala, insa articolul nostru precedent a adus in discutie problema legalitatii si a moralitatii initiatorilor programului care au trecut pe lista deplasarii anumite persoane, din stricte considerente de rudenie sau amicitie. Cum se poate astfel ca intreaga familie Sandulachi sa prinda "excursia" in Hexagon, ca de altfel si sotii Cristescu? Daca la momentul de atunci, dirijorul Sandulachi nu a fost explicit in privinta componentei lotului de coristi si nici a provenientei banilor pentru drum, acum a venit cu o precizare: "Fiica mea, Sandulachi Elena, nu merge pe bani publici in Franta. Au fost inclusi pe lista participantilor titularii corului, cu exceptia celor care, din motive personale, nu au putut efectua deplasarea. De asemenea, printre titularii inclusi pe lista au fost nominalizati trei colaboratori. O singura persoana, netitulara a corului, nu merge la festivalul din Franta, deoarece nu indeplineste unele criterii impuse membrilor corului", scrie Dumitru Sandulachi intr-un comunicat de presa, fara a preciza aceste criterii.


"Mintea limpede cind tracul devine o spaima"


De asemenea, Ministerul va lua in calcul si finalitatea proiectului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea, despre care initiatorii au spus ca are ca scop si promovarea culturii traditionale romanesti. In schimb, in actele oficiale se vorbeste strict de arta contemporana, nicidecum de traditii: "Scopul Programului Promocult 2007 este promovarea culturii contemporane in Uniunea Europeana, pe domeniile arte vizuale, teatru, muzica, dans, cultura scrisa, film". Reprezentantii Corului "Pastorala", care ne-au trimis un drept la replica sustin despre sotia dirijorului, trecuta pe lista plecarii drept impresar, ca este "mintea limpede" a formatiei. "In ceea ce o priveste pe doamna Sandulachi, dumneaei face parte din familia Pastorala, a fost intotdeauna cu noi si este cea care e mintea limpede atunci cind tracul concertului important devine pentru toti o spaima de a nu gresi. Cine crede ca, pentru 9 zile de festival international, poate rezista presiunii a de purta raspunderea a 14 repetitii oficiale, 9 concerte, incluzind aproximativ 200 de pagini de partituri si nu mai stim cite sute de ore de munca, fara a avea si sprijinul familiei, sa vina la noi", se arata in dreptul la replica adus "Ziarului de Vrancea".


Directia de Cultura vorbeste de "turism cultural"


Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea s-a sesizat cu privire la inadvertentele plecarii la festivalul din Franta a "Pastoralei" si a cerut Ministerului Culturii sa se pronunte. Aceasta deoarece finantarea de 256 mii RON vine de la minister, din bani publici. "Daca intre \'90 si \'96 se scoteau din tara pe bani grei bietii romani, care mergeau sa munceasca, si erau facuti coristi doar pentru viza, acum s-a mai schimbat putin moda si se face turism cultural. Pe linga cei 30 de coristi sint si vreo 8 insi, «bagatori de seama» care vor sa vada Parisul pe bani publici. Am sesizat Ministerul cu privire la aspectele constatate, iar la decontare probabil isi vor plati excursiile facute din bani publici, ai nostri", ne-a declarat Paraschiv Usturoi, directorul Directiei de Cultura Vrancea. Formatia corala "Pastorala" va participa, in perioada 18-28 iulie, la cea de-a 51-a editie a Festivalului "Musique en Morvan", din Autun, Franta, manifestare la care iau parte 26 de corale din sapte tari. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.