Educație

Prezenta slaba la titularizare si doi eliminati

Camelia Stănilă
17 iul 2007 2174 vizualizări
Doua viitoare profesoare au fost surprinse cu copiute u doar 577 de candidati s-au prezentat la titularizare, insa circa 45 s-au si retras dupa inceperea examenului u rezultatele titularizarii sint asteptate cel tirziu joi

Prezenta destul de slaba la concursul unic de titularizare si doi candidati eliminati din examen, pentru ca au incercat sa copieze, sint principalele nemultumiri ale oficialilor din invatamint in urma testarii de ieri. Concursul de titularizare s-a desfasurat in Vrancea la nivelul a trei centre, la Colegiul National Unirea, Grupul Scolar de Industrie Usoara si Scoala "Anghel Saligny", in acesta din urma fiind inregistrate si cele doua incidente. O viitoare profesoara de biologie si o alta candidata la industria textila au fost surprinse cu copiute, astfel ca au fost eliminate din concurs pentru tentativa de frauda. Cu toate ca uneia din candidate chiar i s-a facut rau in momentul in care a fost prinsa asupra faptului, inspectorii scolari au fost intransigenti fata de viitorii dascali, care se presupune ca trebuie sa dea exemple elevilor pe care-i instruiesc. "Regulamentul este clar, respectivii candidati au fost eliminati din examen. Se vor putea prezenta la anul la un nou concurs", a precizat inspectorul general adjunct Stan Rogoz, presedintele comisiei judetene de titularizare. In plus, metodologia permite candidatilor sa solicite retragerea onorabila din concurs, pe baza de cerere, dupa o ora de la distribuirea subiectelor. Circa 45 de candidati au solicitat anularea lucrarii, considerind ca nu sint suficient de bine pregatiti. Astfel, prezenta redusa de la titularizare a fost mult diminuata. Potrivit situatiei intocmite de Inspectoratul Scolar, din 750 de candidati inscrisi, doar 577 erau prezenti la startul concursului. Multi au renuntat sa dea examen si din cauza numarului mic de posturi titularizabile existente la nivel de judet, cum s-a intimplat la fizica si chimie, spre exemplu. De mentionat ca examenul de ieri a fost supervizat si de un reprezentant al Ministerului Educatiei, inspectorul general Miorita Got, care nu este la prima experienta de acest fel in Vrancea.


Subiecte mai usoare decit anul trecut


Concursul de titularizare, sustinut ieri pe o caldura sufocanta, a pus la incercare nervii candidatilor, care au avut 4 ore la dispozitie sa-si arate cunostintele la disciplina pe care vor sa o predea. Ministerul Educatiei a extras varianta cu numarul 1 pentru toate disciplinele de concurs, multi precizind ca sint ceva mai accesibile decit anul trecut. Primii candidati care au iesit din salile de examen au sustinut ca au avut subiecte usoare, mai ales daca aveai si putina experienta la catedra, pentru a face fata partii de metodica, considerata de regula cea mai dificila. Aspirantii la un post de limba romana au avut de redactat un eseu de 3-5 pagini in care sa prezinte trasaturile operei lui Mihail Sadoveanu, iar in argumentare sa se raporteze si la o afirmatie critica a lui Nicolae Manolescu, din "Imaginarul sadovenian". "O parte a subiectelor au fost usoare, o parte mai grele. La metodica nu ma asteptam la acest subiect, ne-au dat integrarea eficienta a mijloacelor de invatamint in activitatea didactica. Sper sa iau macar minim 7. E primul examen de titularizare pe care-l sustin, dar in toamna am dat concurs pentru suplinire si am luat 9.15", ne-a spus Maria Olteanu din Gura Calitei, care aspira la un post la ea in comuna. "A fost usor, chiar si la metodica, daca ai mai predat pina acum. Am mai sustinut concursul de titularizare, iar acum mi s-a parut mai usor, dar depinde si de subiectivitatea celor care corecteaza. Anul trecut partea de metodica a avut o formulare ambigua si nu prea am stiut ce ni se cere. Si acum vom vedea ce va fi la corectare", ne-a spus si Mariana Chirila, din Focsani, care a sustinut examen tot la limba romana.


Concurenta mare la invatatori si educatoare


La invatatori si educatoare a existat cea mai mare concurenta si in acest an, desi posturi nu prea sint. Daca la educatoare, candidatii au avut de redactat un eseu in care sa evidentieze particularitatile de ordin structural si de limbaj artistic ale unei poezii cu tema anotimpurile, prin referire la o opera din programa, dar si de prezentat activitatile comune de educatie pentru societate in invatamintul prescolar, invatatorii au avut de caracterizat un personaj din "Alexandru Lapusneanu" a lui Costache Negruzzi. La metodica, acestia au avut de prezentat patru elemente care asigura pozitia corecta la scris a elevului din clasa I, alaturi de zece etape ale unei lectii de literatura romana la clasa a III-a. "A fost destul de accesibil, nu ne asteptam la Alexandru Lapusneanu, care este o opera destul de usoara. Mai degraba ne era teama de poezie, pina acum au cam coincis subiectele cu bacalaureatul. A fost mai usor decit anul trecut, dar o sa vedem la urma", ne-a spus un alt candidat, care a sustinut examen pentru invatatori. Si candidatii de la engleza au sustinut ca subiectele au fost mai accesibile ca anul trecut. In schimb, la matematica si fizica, lucrurile au fost mult mai dificile. "A fost greu. La metodica intotdeauna subiectele au fost grele. Daca iau 5.30 e bine. Oricum nu exista decit un post in oras, la liceu", ne-a spus si Luiza Roman, la iesirea din examen.


Rezultatele pina joi


Rezultatele examenului de ieri vor fi cunoscute pina joi, dupa care doua zile se vor putea depune si contestatii. Lucrarile vor pleca in aceasta dimineata spre centrele universitare repartizate de Ministerul Educatiei, pentru ca pina joi sa fie cunoscute primele rezultate. Anul acesta doar 232 de catedre sint disponibile pentru cei care reusesc sa ia peste 7 la concurs, posturi ce vor fi repartizate computerizat in data de 26 iulie. De altfel, unii candidati vor avea sanse reduse sa prinda un post aproape de casa, insa vor suplini, cu toate ca va trebui sa se prezinte din nou la concurs, peste un an sau doi. Unele candidate au sustinut examen chiar fiind in concediu de crestere a copilului, in speranta ca in urmatorii ani se vor ivi si posturile titularizabile mult dorite. (Camelia


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.