Educație

Padurea inseamna mai mult decit lemn!

Mihaela Beșleagă
14 iul 2007 866 vizualizări
Proiectul de Dezvoltare Forestiera a reprezentat o invitatie la dialog intre proprietarii de paduri si autoritati u asociatiile de proprietari, Garda de Mediu, proprietarii de paduri, reprezentantii Politiei si ai primariilor au lipsit de la dezbaterile organizate de ITRSV

Rolul padurii in dezvoltarea durabila a zonei Vrancea a fost doar una dintre temele dezbatute ieri in Gresu, la seminarul "Relatii publice, campanie de constientizare si dezvoltare de produse pentru sustinerea relatiilor publice", din cadrul Proiectului de Dezvoltare Forestiera. Forumul general de discutii de ieri a reprezentat a treia si ultima componenta a proiectului, care si-a propus sa aduca la aceeasi masa de discutii toti factorii interesati de gospodarirea corecta si eficienta a fondului silvic vrincean. Desi la dezbatere au fost invitati reprezentanti ai diverselor institutii implicate si interesate direct de subiectul dezvoltarii si protejarii padurii, putini au fost cei care au raspuns invitatiei, spre deosebire de primele doua zile ale manifestarii. "Am trimis invitatii catre reprezentantii asociatiilor de proprietari de paduri, ai politiei, ai primariilor din zona, proprietarilor de padure, ai Garzii de mediu, agentilor comerciali si ai companiilor din domeniul exploatarii lemnului. Din pacate, multi dintre ei nu au onorat invitatia noastra, ceea ce demonstreaza o lipsa de interes si tratarea cu indiferenta a unei probleme care ii priveste pe toti", a constatat Florin Murgu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (I.T.R.S.V) Focsani, organizatorul evenimentului. La dezbaterile de ieri au participat reprezentanti ai I.T.R.S.V (inspectorul sef-adjunct Pitigoiu Gicu, purtatorul de cuvint Florin Murgu si consilierul Cosmin Temelie), ai Prefecturii (directorul executiv Camelia Cordun, coordonatorul Planului de Dezvoltare Strategica Rurala), ai Agentiei de Protectia Mediului (Silviu Chiriac, presedintele departamentului Life Natura, Rodica Bonceag, purtatorul de cuvint), fostul secretar de stat Vasile Lupu, primarul din Nereju Ion Pauca si presedintele obstei Tulnici, Costel Nicoara. Discutiile au fost moderate de Viorel Blujdea, de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silivice Bucuresti si Marian Dragoi, de la Facultatea de Silvicultura din Suceava. Proiectul de Dezvoltare Forestiera se desfasoara in premiera in judetul nostru si face parte dintr-o initiativa care vizeaza toate cele noua agentii I.T.R.S.V din tara. "Scopul acestui forum este de a identifica partenerii de discutii in problema dezvoltarii silvice. Se observa o respingere a autoritatii, de aceea e interesant lucrul cu oamenii si a-i constientiza ca dialogul este cea mai buna cale de a rezolva o situatie tensionata", ne-a declarat Viorel Blujdea, expert tehnic in Proiectul de Dezvoltare Forestiera.


Proprietarii de paduri nu sint informati


Prima parte a manifestarii a fost dedicata prezentarii Proiectului de Dezvoltare Forestiera, initiat de Guvern cu sprijinul Bancii Mondiale, ale carui obiective principale sint cresterea contributiei sectorului forstier la dezvoltarea economiei nationale si formarea unei perceptii publice asupra gospodaririi padurilor. Valoarea totala a proiectului este de 31,9 milioane dolari. In cadrul proiectului s-au identificat citeva puncte nevralgice in ceea ce priveste relatia dintre proprietarii de paduri si autoritati, cum ar fi: proprietarii au cunostinte specifice limitate, informatiile forestiere fiind doar de natura comerciala, caci proprietarii sint in asteptarea unui cistig de pe urma padurii; proprietarii sint dezorientati (asteapta sa li se spuna, sa li se dea); membrii asociatiilor sint confuzi fata de rolul lor, iar proprietarii sint sceptici in ceea ce priveste asocierea; proprietarul nu se simte protejat de autoritati cind este vorba de aplicarea legii; proprietarii si autoritatile locale nu stiu cum si de unde pot obtine informatii silvice specifice.


30% din Vrancea este ocupata de paduri


"Rolul padurii in dezvoltarea durabila a zonei" a fost titlul prezentarii sustinute de reprezentantul Guvernului in teritoriu, Camelia Cotun, director executiv in cadrul Prefecturii, care s-a declarat nemultumita de modul in care s-a dezvoltat zona Lepsa. "Viata noastra depinde de padure. Ma intreb citi oameni constientizeaza asta. Ce am trait in ultimii ani in Vrancea, scurgeri pe versanti, inundatii, viituri, alunecari de teren, au fost cauzate de insuficienta protejare a padurii. Nu-mi place deloc ce s-a intimplat la Lepsa, care s-a dezvoltat fara nici un simt urbanistic. Cred ca trebuie sa valorificam mai mult padurea", a subliniat Camelia Cotun. In prezent, doar 26,1% din teritoriul Romaniei este ocupat de suprafete impadurite, in timp ce in statele occidentale media este de 32%. In Vrancea, suprafata ocupata de paduri este de aproximativ 30%. Reprezentantul prefecturii a prezentat si Planul national strategic de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, care isi propune sa ofere o viziune strategica asupra dezvoltarii si exploatarii padurii. A treia parte a forumului a fost dedicata prezentarii institutiilor implicate in silvicultura si responsabilitatile lor la nivel local, regional si national. In final, a avut loc o masa rotunda, discutiile vizind caile si mijloacele pentru imbunatatirea comunicarii dintre factorii interesati in sprijinul dezvoltarii durabile a padurilor, in care s-au implicat activ toti participantii la seminar. Aceasta componenta a proiectului a fost implementata cu sprijinul consortiului LDK Consultant Engineering and Planners (Grecia), BDPA (Franta) si Media One (Romania). (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.