Educație

130 de vrinceni beneficiaza de programul A doua sansa

Camelia Stănilă
13 iul 2007 2411 vizualizări
Multi rromi si-au reluat studiile pentru obtinerea carnetului de conducere, dar si pentru a fi respectati in comunitate u "Trebuie gasite metode de prevenire, pentru a nu se ajunge la «A doua sansa»", spun cei implicati in acest program

Directorii de scoli in care se deruleaza programul "A doua sansa", destinat celor care nu au finalizat invatamintul obligatoriu, primar, reprezentanti ai comunitatilor de rromi, dar si inspectori scolari s-au asezat ieri la o masa rotunda pentru a dezbate punctele tari si punctele slabe ale programului, dar si pentru a propune imbunatatiri ale acestuia, care sa corespunda nevoilor de formare a adultilor. Programul "A doua sansa", o componenta a programului Phare "Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate", este structurat pe doua nivele, invatamint primar si invatamint secundar inferior. Cel din urma este destinat celor care au parcurs o parte din gimnaziu si cuprinde si o componenta de pregatire profesionala.


Scoala fara virsta


In Vrancea sint 130 de cursanti in cadrul acestui program, ce a demarat din octombrie 2005, initial in scolile Slobozia Bradului si nr. 1 Marasesti, apoi si la "Mihail Armencea" Adjud, "Ion Basgan" Focsani si SAM Chiojdeni - scoala Luncile. De asemenea, la Scoala nr. 1 Marasesti functioneaza 3 grupe pentru invatamintul secundar inferior, frecventate de 40 de cursanti. "Acestia urmeaza filiera de pregatire vocationala in domneniul panificatiie, in parteneriat cu Grupul Scolar Agricol Focsani", a precizat inspectoarea Lina Vlasceanu. Potrivit statisticilor prezentate de ISJ Vrancea, 15 din cei care si-au reluat studiile au sub 16 ani, 60 au intre 16- 20 de ani, 66 intre 21-30 ani, alti 21 au virste intre 31-40 de ani, iar 8 peste 40 de ani. Pina acum, 28 de persoane au absolvit clasele I-IV prin intermediul acestui program. "Nu exista limita superioara de virsta pentru cei care doresc sa se inscrie. Programul are o durata flexibila, iar durata medie de scolarizare poate fi redusa in functie de competentele dovedite si de progresul individual al cursantilor. Traseul este individualizat, iar absolventii au aceleasi drepturi ca cei ai invatamintului de masa. Trebuie insa avut in vedere ca «A doua sansa» nu e menita sa inlocuiasca prima sansa. Trebuie gasite metode de prevenire, iar scolile pilot au deja astfel de instrumente", a precizat Cristina Serban, responsabilul cu implementarea locala a acestui program national.


Programul nu este doar pentru romi


Desi cei prezenti la intrunirea de ieri au specificat ca "A doua sansa" nu se refera doar la comunitatile de rromi, ci la intreaga populatie dezavantajata care din diverse motive a abandonat scoala, aceasta etnie e preponderenta in cadrul programului. "A aparut motivatia data de legislatia ce prevede ca permisul de conducere poate fi obtinut doar de cei care au patru clase, astfel ca a fost o avalansa de inscrieri. 90% au obtinut deja permise de conducere. Ar trebui insa sa gasim cu totii metode de a-i determina pe rromi sa intelegeaga ca acest curs este necesar pentru viata", a afirmat primarul Valerica Zamfirescu, din comuna Slobozia Bradului. Cei prezenti au afirmat ca unii vrinceni si-au reluat studiile si pentru a primi o calificare, ba chiar si pentru a fi vazuti cu alti ochi in comunitate, pentru a fi respectati. Printre motivele abandonului scolar au fost identificate si casatoriile timpurii, sarcina de a-si creste fratii mai mici, cazuta pe umerii unor tinere, dar si migratia familiilor cu scopul de a-si imbunatati situatia materiala. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.