Educație

Eleva picata dupa contestatii, desi avea peste 8.40

Camelia Stănilă
11 iul 2007 9569 vizualizări
Situatia neobisnuita a iesit la iveala dupa o contestatie la limba latina, venita de la Liceul "Ioan Slavici" din Panciu u diferente considerabile au existat si la romana, dar si la matematica, unde un elev de la Colegiul Economic a primit la recorectare o nota 6.10, in loc de 3.70 u elevii s-au trezit si cu note scazute, mai ales la franceza u 33 de elevi au reusit sa promoveze dupa contestatii, promovabilitatea crescind astfel de la sa86,16% la 87,4%

Contestatiile la examenul de bacalaureat din acest an au adus o situatie suprinzatoare si unica pina acum in Vrancea: o eleva din Panciu a picat examenul, desi avea o nota initiala de peste 8. Oana Conduraru si-a contestat nota la limba latina, de 8.40, insa lucrarea i-a fost reevaluata de profesorii braileni la doar 3.80. Diferenta de 4,60 puncte i-a surprins si pe oficialii din Inspectoratul Scolar Judetean, care vor trebui sa demareze o ancheta. "Vom analiza situatia, vom vedea ce profesori au corectat si cum de s-a pus o nota asa de mare. Se vor lua masuri", a afirmat inspectorul Ion Ionascu, vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat. Situatia de la Panciu ridica mari semne de intrebare legate de modul de corectare al lucrarilor la latina, care de altfel au fost evaluate cu note mari la nivelul acestui centru. Indiferent unde se vor gasi vinovatii, nota va ramine finala. Situatia elevei nu era una disperata, pentru a face contestatie, avind o medie finala de 8,22.


Matematica a sarit de la 3.70 la 6.10


Diferentele de notare intre dascalii din Vrancea si cei din Braila au fost foarte mari si la alte discipline, indeosebi la matematica, unde au depasit si cele 1,50 puncte considerate normale prin regulament. Daca la romana, diferentele sint puse de regula pe seama subiectivitatii disciplinei si profesorilor corectori, nefiind astfel considerate la extreme, matematica ridica mari semne de intrebare. Un elev de la Economic a primit nota 3.70 la bac, insa la recorectare a primit 2,40 puncte in plus, ceea ce la aceasta disciplina este chiar mult. Cum a primit nota 6,10, Alexandru Neagu a reusit sa promoveze si examenul, mai ales ca la celelalte discipline avea note destul de bune. Un alt elev de la Grupul Agricol Adjud a fost defavorizat, la prima notare, cu 1,60 puncte la matematica, proba D. Lucian Foldes a obtinut initial 7.65, dar dupa contestatie s-a ales cu nota 9,25, in loc de 7.65. Pe linga aceste situatii care vor trebui analizate cu atentie de ISJ, au existat si numeroase alte diferente intre 1 si 1,50 puncte. Si la geografie notele au crescut dupa contestatii de la 8,85 la 9,40, de la 8 la 9,30 sau chiar de la 8,40 la 9,80.


33 de elevi au promovat dupa contestatii


Majoritatea contestatiilor analizate de profesorii din Braila s-au intors cu note mai mari, facindu-i fericiti pe elevi, mai ales pe cei aflati la limita promovabilitatii. Notele finale ale bacalaureatului au si fost afisate aseara in centrele de examen. Astfel, 33 de elevi au reusit sa treaca de pragul notei 5, primind chiar si 1 - 1,40 puncte in plus la recorectare. Situatii in care notele au crescut de la 4.10 la 5.30 sau de la 3,75 la 5, spre exemplu, s-au inregistrat atit la romana, cit si la matematica. Potrivit statisticilor intocmite de Inspectoratul Scolar, dupa contestatii au trecut examenul 2.317 elevi, ceea ce ridica procentul de promovabilitate cu 1,24%, respectiv de la 86,16% la 87,4%. Au fost insa si situatii in care liceenilor nu le mai trebuiau decit citeva sutimi pentru a promova, dupa ce la contestatii au primit 4,65 in loc de 3.95, de exemplu. Chiar si sub pragul promovabilitatii s-au inregistrat diferente mari de notare, doi elevi primind nota 3,75, respectiv 3, la contestatii, de la 1,60 cit era initial.


Si note scazute cu 1 punct


Din cele 570 de contestatii depuse la nivelul judetului Vrancea, 219 au fost admise, cu punctaje in favoarea, dar si in defavoarea elevilor. Astfel, destul de multi elevi s-au trezit cu note mai mici. La romana, un elev chiar a picat proba, dupa ce a luat 3,80 la recorectarea lucrarii, evaluata initial la 5,15. In acest caz, contestatia a fost facuta la risc, probabil pentru ca oricum nu exista media de examen 6, pentru promovare. La romana, liceenii s-au mai trezit cu note scazute de la 7,80 la 6,70, de la 7 la 6,10, in timp ce la matematica au existat cazuri in care note de 6,70 au ajuns la 5,65 sau de la 7,60 la 6,60. Cu note scazute dupa contestatii s-au ales si cei doi elevi care au cerut recorectarea lucrarilor la filosofie, acestea micsorindu-se de la 8,80 la 7,50 si de la 9,40 la 8,50.


Elevii de la "Botta", cu note mai mici la franceza


O situatie care a atras atentia si oficialilor din invatamint a venit din partea limbii franceze, disciplina la care aproape toate contestatiile s-au intors cu note mai mici: de la 9,10 la 8,15, de la 7,85 la 6,40 sau 8,50 la 7,20. Doar citiva elevi au beneficiat de note marite de la 7.50 la 8,40 sau de la 5,50 la 6,05. Mare parte a liceenilor care au primit note mai mici la franceza provin de la Liceul "Emil Botta" din Adjud", in legatura cu care s-au vehiculat multe suspiciuni in timpul bacalaureatului, unele dintre acestea semnalate si redactiei Ziarului de Vrancea. Procentul de promobabilitate de 100% inregistrat in acest an, dar si notele mari obtinute de unii elevi au alimentat afirmatiile potrivit carora s-ar fi facut aranjamente pentru ca liceul adjudean sa fie in top. Aceasta avind in vedere si ca cei doi adjuncti din ISJ Vrancea, democratul Stan Rogoz si liberalul Iordache Bostan, provin din acest liceu. Discutiile au vizat indeosebi proba de educatie fizica, din ce in ce mai contestata in ultimii ani. Iordache Bostan a negat acuzele, sustinindu-si afirmatia si prin media de 10 obtinuta de o eleva a liceului, Martha Emanuela Dumitriu. "Elevii liceului sint foarte buni, chiar si eu am predat un an la aceasta generatie. In ultimii ani, s-au selectat si cei mai buni elevi, pentru ca Liceul «Botta» nu are concurenta pe plan local, cu exceptia unui Grup Scolar. Ultimele medii de admitere au fost foarte mari, 8.75 la matematica, comparabile cu cele din Focsani. Copiii sint muncitori, fac si pregatire... eu cred ca notele au fost pe merit. Daca la «Botta» s-au facut aranjamente, atunci s-au facut peste tot", a afirmat inspectorul general adjunct Iordache Bostan, care considera ca o confirmare a valorii Liceului "Emil Botta" Adjud vine si din faptul ca adjunctii ISJ au fost selectati din acest liceu.


S-au contestat si note peste 9.50


Elevii au avut si in acest an pretentii la note foarte mari la bacalaureat, astfel ca unii au riscat sa-si conteste si note de peste 9 si chiar 9.50, pentru a urca in clasament. Surprinzator sau nu, mare parte au primit confirmarea propriei valori din partea profesorilor din Braila. Uniristii, dar si cuzistii si-au contestat astfel de note la matematica, urcind si de la 9.00 la 9.65 sau de la 9.50 la 9.70. Adriana Cretu, de la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" chiar a primit nota 10 la matematica, dupa ce a contestat evaluarea realizata la 9.65. O situatie similara s-a petrecut la geografie, unde o nota de 9.60 a urcat la 10, dar si la istorie, unde o nota de 9.50 a fost modificata tot la nota maxima. Si la informatica au existat citeva astfel de situatii, doua chiar de la Liceul "Emil Botta" Adjud, unde doua note au urcat de la 9,45 la 9,95 si de la 9,60 la 9,85. Unii elevi au riscat si au pierdut citeva sutimi la nota, avind in vedere ca notele de cel putin 9,50 ramin finale dupa contestatii, indiferent cu cite sutimi in minus sau in plus. Elevii care nu au promovat bacalaureatul nici dupa contestatii pot repeta examenele in sesiunea de toamna. Pentru acesti candidati exista posibilitatea recunoasterii unor probe din prima sesiune, astfel ca multi vor avea mai putin de invatat. Pentru al doilea bacalaureat din acest an, inscrierile se fac saptamina viitoare, incepind cu 16 iulie. Probele vor demara insa pe 20 august. (Camelia STANILA)


CASETA

Rezultatele la Bac, verificate de Minister


Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului va trimite echipe de

control in toate Inspectoratele Scolare din tara pentru a evalua,

prin sondaj, rezultatele obtinute de elevi la Testele Nationale si la

Bacalaureat. Inspectorii vor reevalua cite 50 de lucrari din mai multe centre de examinare. "Vor fi luate cite 50 de lucrari, prin sondaj, din fiecare judet, si vor fi reevaluate. Notele elevilor vor ramine neschimbate, dar daca se constata diferente mai mari de un punct, profesorii corectori vor fi sanctionati", a declarat secretarul de stat pentru invatamint preuniversitar, Svetlana Preoteasa. De asemenea, vor fi verificate cataloagele scolare cu notele obtinute de absolventii claselor a VIII-a si a XII-a pentru a se vedea daca acestea sint conforme cu rezultatele de la examene. Cel mai mare procent de promovabilitate, inainte de contestatii, s-a inregistrat in judetul Suceava, fiind de peste 96%. La polul opus s-a situat judetul Ilfov, unde doar 15% dintre aspirantii la diploma de maturitate au reusit sa obtina note de trecere. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 13 ore, 31 minute, 25 secunde
Domnilor.. a mai trecut un bacalaureat.. si profesorii au mai reusit odata sa isi bata joc de elevii care au invatat 4 ani, unii din ei olimpici. Nu este normal ca elevul si profesorul acestuia, sa nu citeste integral
, acum 739370 zile, 13 ore, 31 minute, 25 secunde
Mai oamenilor.. cine e ata de nebun ca dupa ce si-a platit Bac-ul si a luat nota mare sa depuna contestatie??
, acum 739370 zile, 13 ore, 31 minute, 25 secunde
Nu am mai auzit ca si in alte tari sa existe situatia absurda ca un elev sa nu-si poata vedea lucrarea corectata. Citeva sisteme: 1.un profesor vine cu toate lucrarile unei clase si le ofera sub citeste integral
, acum 739370 zile, 13 ore, 31 minute, 25 secunde
Mi se pare cea mai mare absurditate ca notele in urma contestatiilor sa scada atat de considerabil...daca intr-adevar se respecta metodologia examenului de bacalaureat probabil nu ne-am fi confruntat citeste integral
, acum 739370 zile, 13 ore, 31 minute, 25 secunde
Parerea mea: 1. cineva a fost generos cu comisia toleranta dintr-un orasel mic, apoi pentru o nota mai mare pt concursul de dosare(pt intrare la facultate) s-a lacomit si a facut contestatie, gest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.