Educație

O antologie literara in viziunea lui Gheorghe Neagu

Valentin Muscă
11 iul 2007 936 vizualizări
Este prima antologie literara vrinceana de dupa 1989 insa nu a scapat de compromisiuri u lucrarea cuprinde 51 de scriitori din judet, dar omite nume care sint prezente in Istoria literaturii romane" a profesorului Ion Rotaru u printre scriitorii prezenti apar si nume care nu au nimic in comun cu literatura

Judetul Vrancea are, in sfirsit, o antologie literara, nu una exhaustiva, ci una atinsa partial de galbeaza Mioritei si care reprezinta, cum nu se poate mai bine, mentalitatile care guverneaza lumea literelor vrincene. "O antologie literara" (Ed. Valman, Rimnicu-Sarat, 2007, 567 p.), aparuta din initiativa scriitorului Gheorghe Neagu, cuprinde nu mai putin de 51 de scriitori, despre care putem spune ca este o reusita partiala. Din punct de vedere al cantitatii, antologia este o lucrare care se publica cel mult o data la un deceniu. In cazul de fata, lucrarea conceputa de presedintele Asociatiei Literare "Duiliu Zamfirescu" Focsani are meritul de a oferi oportunitatea multor scriitori bastinasi sa fie imortalizati intr-o lucrare de proportii. Cele aproape 600 de pagini vor fi utilizate de azi inainte si ca instrument de lucru pentru cei care vor studia literatura din Tara Mioritei, dar si ca element de curriculum vitae pentru unele buruieni publicate in aceasta carte. Antologie inseamna florilegiu, adica un buchet de flori dintr-o literatura anume. Antologia despre care vorbim este un superb buchet de flori, iar meritul este in primul rind al scriitorului Gheorghe Neagu, care s-a zbatut cum numai el stie sa faca rost de banii necesari publicarii lucrarii. Din nefericire, traind sub vremi, Gheorghe Neagu a fost obligat sa introduca linga florile poeziei lui Dumitru Pricop, Ion Panait, Virgil Panait, Paul Spirescu, Liviu Ioan Stoiciu, Constantin Ghinita si niste buruieni, urzici chiar, care nu fac decit sa vestejeasca munca titanica a editorului. Tocmai pentru ca-i apreciem munca tinem sa precizam ca prezenta acestor impostori in ale literaturii, care nu au nimic cu literatura si cu atit mai putin cu o antologie este, presupunem, obolul pe care un sef de asociatie literara il plateste lumii in care traieste. In locul acestor buruieni ale imposturii culturale vrincene, care au avut lipsa de bun simt sa fie publicate cu fotografie pe coperta lucrarii, Gheorghe Neagu ar fi putut adauga de exemplu numele uitatului Viorel Munteanu si, de ce nu, al tinarului prozator Florinel Agafitei si lista ar putea continua. Asa cum este amintit in preambulul lucrarii, antologia cuprinde "in special pe scriitorii vrinceni care au publicat de-a lungul timpului in revista «Oglinda literara», iar "elementele de grafica incluse in volum apartin elevilor de la Liceul de Arta «Gheorghe Tattarascu» din Focsani, clasa prof. Diana Taicutu". Dincolo de buruienile care ies mereu in fata, antologia scriitorului Gheorghe Neagu a reusit, cel putin formal, sa sparga frontierele taberelor care divid lumea literara vrinceana postdecembrista. Si nu este putin lucru sa asezi in aceeasi lucrare scriitori care in viata de toate zilele se birfesc de moarte. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.