Educație

VIP-urile Bacalaureatului

Mihaela Beșleagă
9 iul 2007 6783 vizualizări
Bacalaureatul a fost promovat de 86,16% dintre elevii vrinceni u Bogdan Razvan Neacsu, absolvent al Colegiului National "Unirea", si Martha Emanuela Dumitriu, de la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud au obtinut media 10 la examen u fiul deputatului Nini Sapunaru, coleg de generatie cu baiatul lui Manole Merchea, a sustinut si el examenul de maturitate u cei mai multi respinsi sint la Limba si literatura romana u Ziarul de Vrancea va prezinta lista rezultatelor la bacalaureat, inainte de depunerea contestatiilor

Emotii, subiecte si probe controversate, stres, lacrimi de bucurie si de tristete, sfirsitul vietii de licean - asa se poate caracteriza, pe scurt, examenul de maturitate si cele doua saptamini dedicate bacalaureatului. Simbata, cu sufletul plin de speranta si emotii crescute, elevii vrinceni au aflat ce note au obtinut la unul dintre cele mai importante examene din viata lor. Notele au fost pe masura asteptarilor pentru unii dintre ei. Doi dintre elevi au teminat bacalaureatul cu nota maxima.

Bogdan Razvan Neacsu, de la Colegiul National "Unirea", fost viceprimar al tinerilor focsaneni, vrea sa urmeze Facultatea de Drept, iar Emanuela Dumitriu, de la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud, va alege intre limbi straine si jurnalism. Printre cei care au terminat liceul se numara si fiul deputatului Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea, si fiul lui Manole Merchea, seful Agentiei Domeniilor Statului si liderul conservatorilor vrinceni. Examenul de maturitate a fost trecut cu bine si de copiii altor persoane importante din judet. Procentul de promovabilitate in acest an a fost de 86,16%. La patru licee din judet, toti elevii au luat bacalaureatul.


Cei mai buni elevi ai judetului au planuri ambitioase de viitor, spre care pornesc increzatori.

Bogdan Razvan Neacsu, unul dintre cei doi elevi vrinceni care au obtinut media generala 10 la bacalaureat, a absolvit Colegiul National "Unirea", profil matematica-informatica si a fost timp de doi ani viceprimar al tinerilor focsaneni. Tinarul ne-a marturisit ca nu ii plac titulaturile si ca activitatea desfasurata in Consiliul Local al Tinerilor l-a ajutat mult sa se dezvolte si i-a deschis noi orizonturi. "De la inceput speram la o medie decenta. A fost sa fie 10, desi am avut ceva emotii la matematica. Bacul e un examen de palmares, am avut si noroc sa obtin aceasta nota. Mai multe emotii o sa am la examenul de admitere la Facultatea de Drept, pentru care ma pregatesc in aceasta perioada la Economie, e un examen mult mai dificil decit bacalaureatul", ne-a spus Bogdan Razvan, increzator ca va reusi sa intre la facultate printre primii. A doua nota maxima a Bacalaureatului a fost obtinuta de Dumitriu Martha Emanuela, eleva la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud. "A fost exact asa cum ma asteptam sa fie. Am avut ceva emotii la probele orale, asa cum era normal, dar a fost bine. Nu mi s-a parut dificil, avind in vedere faptul ca stiam subiectele din luna februarie si le-am rezolvat din timp. E un examen pe care fiecare elev ar trebui sa il ia cu nota buna. Pentru viitor, imi doresc sa urmez Facultatea de Limbi Straine sau Facultatea de Jurnalism din Bucuresti. Cred ca jurnalismul este o meserie frumoasa", ne-a declarat increzatoare Martha Emanuela.


Copiii VIP-urilor au fost in top


Copiii de top ai Vrancei vor sa isi continue studiile la facultati cu prestigiu, in special din Bucuresti: informatica, studii europene, economie, drept, administratie publica, jurnalism si stiinte ale comunicarii. Printre absolventii cu cele mai mari medii se numara si copii cunoscuti, care s-au implicat activ in viata comunitatii: Ioana Zvic - fost primar al tinerilor, eleva la Colegiul National "Unirea", Stiinte Sociale, media 9,66, Elena Mustatea - membra in Consiliul Local al Tinerilor, eleva a CNU, Matematica-Informatica, media 9,82. In aceasta sesiune a examenului au avut emotii si o parte dintre copiii reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, care au obtinut medii dintre cele mai mari: Ana-Maria Stiru (fiica lui Cristinel Stiru, inspector de resurse umane in ISJ, eleva la CNU, care a incheiat bacul cu media 9,85), Lucian Onea (baiatul lui Emil Onea, inspector de informatica in cadrul ISJ, elev la CNU, care a obtinut nota 9.79), Gabriel Lipan (fiul lui Fanel Lipan, informatician la ISJ, absolvent al Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", media 9.63) si Andra Alexandru (fiica lui Janet Voineag, prietena lui Danut Popoiu, inspectorul scolar general al ISJ Vrancea, care a studiat la CNU si a promovat examenul de bacalaureat cu nota 9.82). Pe primele locuri s-au clasat si cei mai merituosi elevi ai judetului, care au obtinut premii la olimpiade nationale si internationale: Andreea Secara (eleva a CNU, Matematica-Informatica, media 9.97), Catalina Stoica (absolventa CNU, Matematica-Informatica, nota 9,96), Corina Lefter (eleva a CNC, profil Filologie, media 9,95), Ionut Trif (CNU, Matematica-Informatica, media 9,92), Teodor Rosu (CNU, Matematica-Informatica, media 9,85) Cristian Savescu (CNU, Matematica-Informatica, media 9,54).


Sapunaru si Merchea, colegi la juniori


Bacalaureatul din acest an a fost sustinut cu brio si de copiii unor oameni politici sau din boardul unor institutii publice. Bogdan Sapunaru (baiatul lui Nini Sapunaru, liderul filialei locale a PNL), elev la Colegiul National Cuza a obtinut nota 9.64; Teodor Mircea Merchea (fiul lui Manole Merchea, directorul Agentiei Domeniilor Statului Vrancea), absolvent al Colegiului National Unirea a promovat examenul de maturitate cu nota 9.06; Andreea Constantinescu (fiica lui Ionut Constantinescu, fost prefect taranist), eleva la CNU, a trecut examenul cu media 9,76; Alina Calistru (fiica lui Doru Calistru, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor), eleva la CNU, a obtinut media 9.80; Cucoli Dragos Laurentiu (fiul medicului Iulian Cucoli, purtator de cuvint al DSVSA), elev al CNC, care a obtinut media 9,59. Teodor Mircea Merchea, fiul lui Manole Merchea, directorul Agentiei Domeniilor Statului, nu a dorit sa stea de vorba cu reporterii "Ziarului de Vrancea", suparat pentru ca presa a scris in 2005 despre faptul ca a intrat cu masina de serviciu a tatalui sau in gardul Stadionului Tineretului. Manole Merchea ne-a spus insa ca proaspatul absolvent al CNU intentioneaza sa urmeze cursurile facultatii de stomatologie. "Ii place meseria, ii place statutul social pe care il are medicul si considera ca este locul unde poti face ceva fara sa depinzi de ceilalti", ne-a spus Merchea senior. In aceasta perioada, dupa cum ne-a spus seful ADS, Teodor Mircea Merchea "invata pe rupte" pentru examenul la facultate, care va avea loc peste putin timp. In august 2005, Mercea a pierdut functia de subprefect in urma scandalului provocat de accidentul facut de fiul sau, care i-a distrus masina de serviciu dupa ce a trecut cu ea, noaptea, prin gardul Stadionului Tineretului. "Eu sint mindru de copiii mei, indiferent ce au facut... chiar si atunci cind a darimat gardul stadionului. Altii nu sint in stare in toata viata lor sa calce o gaina cu masina, iar baiatul meu a darimat un gard de stadion!", a sunat declaratia socanta a fostului "Dumnezeu" al judetului, cum s-a autointitulat cindva.


Patru licee cu promovabilitate de 100%


Dupa doua saptamini de emotii, absolventii clasei a XII-a care au sustinut examenul de bacalaureat au aflat simbata, in jurul orelor 12.00-13.00, rezultatele finale la cele patru probe scrise/practice si cele doua probe orale. Din cei 2.687 de elevi inscrisi, 2651 s-au prezentat la examenul de maturitate, iar dintre acestia, 367 au fost respinsi (356 au obtinut note sub 5, iar 11, note cuprinse intre 5-6). Procentul global de promovabilitate in judet, inaintea contestatiilor, pentru aceasta sesiune a examenului de bacalaureat este de 86,16% (2.284 de candidati au reusit sa obtina note peste 5). La patru licee vrincene procentul de promovabilitate a fost de 100%: Colegiul National "Unirea", Colegiul National "Al. I. Cuza", Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud si Centrul Scolar "Elena Doamna" din Focsani. In topul liceelor cu cele mai mari procente de promovabilitate se inscriu si: Liceul Pedagogic "Spiru Haret" (99,42%), Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" (98,78%), Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu" (96,55%). Cei mai putini promovati sint, ca si in alti ani, la Liceul de Industrie Usoara din Focsani, unde procentul de promovabilitate este de 60,93%. Din cei 2.284 de absolventi care au promovat examenul de maturitate, 257 au primit note intre 6-7, 604 note intre 7-8, 661 note cuprinse intre 8-9, cei mai multi, 760, au primit note intre 9-10. Dintre toate probele acestei sesiuni a examenului de bacalaureat, proba scrisa la disciplina Limba si literatura romana a pus cele mai mari probleme aspirantilor la diploma de maturitate. La aceasta proba s-au obtinut cele mai mici note, cei mai multi candidati (816) obtinind note cuprinse intre 5-6 si doar 12 elevi au primit nota 10. La aceasta proba s-au inregistrat si cei mai multi elevi respinsi, 204 de liceeni nereusind sa obtina nota de trecere.


Rezultatele contestatiilor vor fi cunoscute marti


Elevii nemultumiti de notele obtinute la probele de examen au putut depune contestatii simbata, intre orele 16.00 - 20.00. Cele 570 de contestatii ale elevilor vrinceni (dintre care cele mai multe, 207, au fost depuse pentru recorectarea lucrarilor la Limba si literatura romana), vor fi rezolvate in doua zile (8 si 9 iulie) la Centrul regional pentru rezolvarea contestatiilor de la Braila. Rezultatele lucrarilor recorectate vor fi afisate miine, 10 iulie, cel mai probabil in timpul dupa-amiezei. In judetul nostru exista, de asemenea, un centru regional pentru rezolvarea contestatiilor, unde sint recorectate lucrarile elevilor din Vaslui, Galati si Buzau. Candidatii respinsi sint sfatuiti ca imediat dupa incheierea acestei sesiuni de bacalaureat sa se inscrie, in perioada 16 - 20 iulie a.c, la sesiunea de examen din luna august. "Dupa afisarea rezultatelor finale, in data de 10 iulie, candidatii respinsi si cei care doresc sa sustina examenul de Bacalaureat in sesiunea august 2007, au obligatia de a depune cereri de inscriere pentru sustinerea acestui examen la liceele unde au terminat", a precizat Ion Ionascu, vicepresedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 9 ore, 53 minute, 30 secunde
nu mai pupati in fund copii vipurilor, nu e clar ca banu face legea! sau si voi ati primit bani pentru asta , doamne unde se ajunge??
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.