Educație

Sportul, proba cu ??? a Bacalaureatului

Mihaela Beșleagă
6 iul 2007 1379 vizualizări
Suspiciune de frauda la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud, negata insa de oficialii ISJ u pentru o nota mare, elevii au trecut de cinci probe sportive u un elev de la Grupul Scolar de Electrotehnica a ratat Bacul din cauza piciorului in ghips, iar o eleva de la Colegiul National "Al. I. Cuza" a lesinat in timpul probei la sport u la Adjud, canicula a grabit desfasurarea probei

Ieri s-a desfasurat ultima proba a examenului de bacalaureat din acest an, proba F, la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. Cei mai multi liceeni, peste 70% dintre cei inscrisi, au preferat proba sportiva. Din experienta anilor anteriori, aceasta proba este si cea mai controversata, deoarece asupra ei a planat de multe ori suspiciunea ca se pot obtine mai usor note mari in schimbul unor atentii financiare acordate profesorilor din comisiile examinatoare. O asemenea suspiciune a existat si in acest an. La sediul redactiei noastre am primit inca din noaptea precedenta examentului sesizari conform carora la Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud elevii trebuie sa dea profesorilor 400 RON pentru o nota de 10. "Ce s-a intimplat astazi a fost jaf, furaciune totala. Care a avut bani s-a trecut pe lista alba, care nu, la mila cerului", ne-a spus un candidat, sub protectia anonimatului, nominalizind si doi dintre profesori. Oficialii Inspectoratului Scolar si reprezentantul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) care au facut verificari in timpul probei, chiar la liceul mentionat, neaga posibilitatea ca profesorii sa fi fost platiti de elevi. "Pina in jurul orei 11.00 am fost in inspectie la Liceul "Emil Botta". Nici nu am banuit o asemenea situatie. Nu pot sa cred ca s-a intimplat asa ceva! Mai ales ca la acel centru am avut in comisii profesori dintre cei mai buni, cu coloana vertebrala", a declarat Iordache Bostan, inspector general adjunct si presedintele comisiei judetene de bacalaureat, adjudean de origine si fost profesor de matematica la Liceul "Emil Botta". Oficialul Ministerului Educatiei, prezent si el in inspectie la Adjud, considera ca situatia ar fi putut fi creata de un elev care a luat nota mica si a vrut sa se razbune, raspindind zvonuri false. "Daca era ceva real, copiii ne-ar fi spus. Nu am vazut nimic in neregula. Dupa cit de calmi si neafectati erau copiii si profesorii, nu cred ca e posibil sa se fi intimplat asa ceva", a comentat Silviu Paragina, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei. Este de asteptat ca Inspectoratul Scolar sa se autosesizeze si sa declanseze o ancheta in acest caz, cu atit mai mult cu cit suspiciuni similare au existat si la testele nationale, in cazul unei scoli din Suraia.


"Profesorii sint intelegatori"


"Fiecare se descurca cum poate. Am ales proba de sport pentru ca ne-am gindit ca putem lua mai usor o nota mare. Profesorii sint intelegatori, stiu ca nu am facut sport ca specialitate, dar depinde si de comisie. Pina acum am dat o proba, dar nu stim nici baremele exacte, nici notele", ne-a spus Bratu Veronica, clasa a XII-a B, profil tehnica de calcul, de la Grupul Scolar de Electrotehnica Focsani. Elevii au trebuit sa isi demonstreze calitatile sportive la cele cinci probe din cadrul disciplinei Educatie Fizica: viteza, saritura in lungime de pe loc, joc sportiv (la alegere dintre handbal, baschet, volei, fotbal), gimnastica si flotari. Nota finala a probei rezulta din media aritmetica a celor cinci. Pentru nota 10 la proba de viteza, de exemplu, baietii au trebuit sa alerge 50 m in 6 secunde, in timp ce fetele trebuiau sa parcurga aceeasi distanta in 7 secunde. "Cele cinci probe sint accesibile pentru toti elevii. Din cauza terenului, care este asa cum este, cu denivelari, incercam sa le facem viata mai usoara copiilor. Mai exista si mici accidentari, am avut si un copil care a cazut in timpul probei de viteza, dar am avut grija sa isi revina si sa poata continua si celelalte probe", a comentat Silviu Rosca, profesor de Educatie Fizica si Sport la Colegiul National "Al. I. Cuza" si seful subcomisiei 2 de la Grupul Scolar de Electrotehnica. "Deocamdata nu stim nici o nota sigur, nici punctajul, dar din cite am reusit unii sa vedem pe foile profesorilor, s-au luat si note mici. Speram totusi sa fie bine si sa luam toti note mari", ne-a marturisit si Mihaela Ifrim, in clasa a XII-a E la acelasi grup scolar.


Cu piciorul in ghips a picat bacul la sport


Ultima proba a bacalaureatului a fost cu ghinion pentru unii candidati. Unul dintre ei s-a accidentat cu doua zile inaintea probei la Educatie Fizica si, cu piciorul in ghips, nu a putut sustine aceasta ultima proba. "Copilul a venit azi cu piciorul in ghips, membrii comisiei i-au spus ca nu poate sa sustina proba in situatia asta. Daca nu a anuntat din timp, sa se fi transferat la alta proba, a pierdut bacul si va trebui sa vina la toamna sa reia examenul", a spus Mihai Ipate, profesor de Educatie Fizica la Liceul Agricol Odobesti. O eleva a Colegiului National "Al.I. Cuza" a lesinat in timpul probei la sport si a fost transportata de urgenta la Spitalul Judetean. "Fetita a avut o cadere de calciu, din cauza efortului si a caldurii. A fost dusa la spital si si-a revenit imediat, sustinind si restul probelor. E bine, si, din cite am aflat, a terminat proba cu nota 10", ne-a declarat Iordache Bostan, presedintele comisiei judetene de bacalaureat. Un alt caz nefericit a fost cel al unei eleve care, in ultimul moment, si-a schimbat optiunea de a sustine proba F la Educatie Fizica, din cauza unei recente operatii de apendicita. Pentru a nu pierde bacul, ea a ales sa sustina ultima proba la geografie.


Masuri speciale pe canicula


La cele opt centre de testare din judet s-au luat masuri specifice pentru a evita expunerea elevilor care sustineau proba sportiva la temperaturile ridicate din timpul dupa-amiezei. "Vom hotari, de comun acord cu membrii comisiei si cu elevii, daca vom lua o pauza intre orele 11.00-16.00, caz in care riscam sa ne lungim pina la ore tirzii cu desfasurarea probei, sau sa continuam in sala de sport, unde sint conditii mai bune ca afara", ne-a mai declarat profesorul Silviu Rosca. La Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud proba la Educatie Fizica a inceput mai devreme, la ora 7.00 si s-a incheiat in jurul orei 12.00. "Am primit un comunicat de la Inspectorat prin care ni s-a spus sa incepem mai devreme, ca sa evitam canicula. Proba s-a desfasurat normal, fara incidente. Notele vor fi afisate azi (ieri- n. red.) in jurul orei 15.00.", a precizat Adrian Dumitru, profesor de Educatie Fizica si Sport si membru al comisiei 3 de la Liceul "Emil Botta".


Oficialii scolari propun eliminarea probei sportive


In urma sesizarilor si suspiciunilor care se perpetueaza de la an la an in ceea ce priveste transparenta notelor care se dau la proba sportiva de la bacalaureat, reprezentantii Ministerului Educatiei au luat in discutie eliminarea pe viitor a disciplinei Educatie Fizica din cadrul materiilor care pot fi alese de elevi la proba F. "Tocmai existenta acestei inegalitati intre o nota de 10 obtinuta in cadrul probei sportive (care se presupune ca se obtine mai usor) si un 10 la o proba scrisa teoretica ne-a facut sa luam in discutie eliminarea Educatiei Fizice din materiile pentru ultima proba a bacalaureatului", a specificat Silviu Paragina, reprezentantul MEC. O alta solutie, propusa de Iordache Bostan, inspector general adjunct in cadrul ISJ Vrancea, a fost cea prin care candidatii probei sportive sa fie notati cu promovat sau nepromovat. In plus, o alta propunere vizeaza eliminarea probelor orale, in urma carora elevii sint supusi unui efort in plus si nu mai dau randament la probele scrise care urmeaza. "Cred ca examenul de bacalaureat dureaza mult prea mult, se intinde pe doua saptamini, este greu si pentru copiii. Cred ca ar fi binevenita eliminarea probelor orale. Urmeaza sa discutam aceasta posibilitate si sa propunem si alte solutii", a mentionat inspectorul general adjunct si presedintele comisiei judetene de bacalaureat Iordache Bostan.


Situatia notelor la proba F, Educatie Fizica


Aseara, pina la ora 18.30, sase din cele opt centre de examen au transmis la sediul ISJ situatia notelor obtinute de elevi la proba de Educatie Fizica. Astfel, la Colegiul National Unirea, din 241 de elevi inscrisi, 179 au primit note de 10, 42 note cuprinse intre 9-10, 16 note intre 8-9 si 4 note intre 7-8. La Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", din cei 154 de inscrisi, 75 au luat note de 10, 54 note cuprinse intre 9-10 si 25 de elevi au luat note intre 8-9. La Grupul Scolar de Industrie Usoara, din cei 156 de inscrisi au fost prezenti 155 de elevi, 62 promovati cu nota 10, 50 cu note cuprinse intre 9-10, 37 cu note intre 8-9, 5 elevi au obtinut note intre 7-8 si unul a primit nota 6. La Grupul Scolar de Electrotehnica, din cei 259 de inscrisi, 134 au obtinut nota 10, 88 note intre 9-10, 32 note intre 8-9 si 5 elevi au avut note intre 7-8. La Colegiul National "Al. I. Cuza" , din cei 260 de inscrisi, cei mai multi au obtinut note de 10 (187 de elevi), 58 au avut note cuprinse intre 9-10, 15 note intre 8-9. La Grupul Scolar de Transporturi Auto, din cei 207 de inscrisi, 65 au primit nota maxima, 98 au avut note intre 9-10, 38 note cuprinse intre 8-9, iar 6 note intre 7-8. "Notele cred ca se incadreaza in limitele normale", a adaugat Ion Ionascu, vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Promovabilitate la matematica de 85%


Cea mai mica nota la proba D, la matematica, a fost 1,75. In urma

inspectiei la cele doua centre de corectare din Focsani, Scoala

nr. 3 si Grupul Scolar "G. G. Longinescu", oficialii Inspectoratului

Scolar Judetean estimeaza o promovabilitate de 85%. "Au fost si

note mici, dar putine. Din estimarile noastre, procentul de

promovabilitate este destul de ridicat, la toate disciplinele, inclusiv

la istorie si geografie", ne-a declarat inspectorul general adjunct al

ISJ Vrancea, Iordache Bostan. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.