Educație

Femeia ca autor si personaj literar

Valentin Muscă
6 iul 2007 633 vizualizări
La editia din acest an a Festivalului "Duiliu Zamfirescu" vor participa peste 50 de scriitori din toata tara u la loc de cinste vor fi manifestari dedicate Doamnelor Literaturii Romane

A VII-a editie a Festivalului International de Literatura "Duiliu Zamfirescu" va debuta miine, la orele 11:00, la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" Focsani, cu un colocviu care face onoare breslei vrincene, "Femeia ca autor si personaj literar". Cap de afis al acestei editii este Gabriela Adamesteanu, una dintre cele mai cunoscute condeie din Romania postdecembrista . Scriitoare recunoscuta in tara si peste hotare, traducatoare si jurnalista "militanta" impotriva neocomunismului, a condus in anii \'90 cea mai incisiva publicatie a intelectualitatii bucurestene - Revista "22". Dintre celelalte nume prezente in acest sfirsit de saptamina la Focsani amintim pe Irina Mavrodin, Traian Cosovei, Matei Romeo Pitulan, Florentin Popescu, Calistrat Costin, Baki Imeri, Denisa Comanescu, Carmen Musat, Ioana Ieronim, Magda Ursache si alte citeva zeci de scriitori. "Deoarece festivalul a fost abandonat de Consiliul Judetean, Directia pentru Cultura, ca institutie care are ca prim scop promovarea culturii, a preluat in ceasul al 12-lea organizarea si sustinerea manifestarii. Era pacat ca un festival literar ajuns la a VII-a editie sa fie lasat de izbeliste pentru ca unii prefera sa dea miliarde pentru festivalul berii, dar nici un leu pentru o manifestare culturala", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Partener la acest eveniment este si Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", unde la orele 14:30 va avea loc vernisajul expozitiei de carte "Experiment Iona". "în cadrul acestui festival, Biblioteca va organiza in holul sediului central o expozitie inedita de carte, care va implica activ si interactiv toti invitatii. Expozitia va fi urmata de colocviul «Doamnele Literaturii romane in contextul multiculturalitatii europene» si lansarile de carte ale participantilor, care vor fi gazduite la sala de lectura «Ion Diaconu»", ne-a spus AnaMaria Catanoiu, purtator de cuvint al Bibliotecii. Manifestarea va continua duminica, 8 iulie, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia", la orele 11:00. In cadrul manifestarii se va lansa si o originala antologie de scriitori vrinceni, scoasa de Asociatia Culturala "Duiliu Zamfirescu", care a facut deja valuri prin selectia "mioritica" a numelor prezente. De asemnenea, duminica se vor acorda premiile revistei "Oglinda Literara". Festivalul se desfasoara sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania si a Ministerului Culturii si Cultelor. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.