Educație

Examinare la bacalaureat cu profesorii liceului

Camelia Stănilă
13 apr 2005 922 vizualizări
Seful ISJ sustine ca astfel nu s-ar mai altera ierarhiile stabilite intre elevi, iar profesorul si-ar redobindi demnitatea profesionala. "Generalul" este de acord si cu examenul de admitere in liceu.

Inspectorul scolar general Danut Popoiu a propus reprezentantilor Ministerului Educatiei ca examenele de bacalaureat sa se desfasoare pe viitor in liceul in care a absolvit elevul, iar supravegherea si examinarea sa se faca de catre profesorii scolii. Acesta considera ca astfel s-ar elimina situatiile in care un elev de media 5-6 obtine la bacalaureat media 9. "Obiectivitatea notarii ar fi mai mare si nu se vor rasturna ierarhii ale valorilor elevilor stabilite de-a lungul timpului. Profesorul, din respect pentru munca lui, nu va permite acest lucru", sustine profesorul Danut Popoiu. Acesta considera ca procentele de promovabilitate obtinute la bacalaureat si multe din mediile obtinute de elevi nu sint reale. De aceea, pentru acest an a propus corectarea tezelor de bacalaureat in alte judete, pentru ca profesorii evaluatori sa scape de tot felul de interventii. Desi recunoaste ca astfel de cazuri exista, "generalul" nu exclude ca pe viitor evaluarea sa fie facuta de profesorii care l-au pregatit pe elev. Danut Popoiu considera ca, in cazul in care propunerea sa va fi luata in discutie, astfel de probleme ar putea fi eliminate, iar profesorul si-ar redobindi demnitatea profesionala. "Nu mai exista incredere in profesor. Ii lasam copilul pe mina patru ani, apoi evaluarea la examen este facuta de altcineva, pentru ca este mai obiectiv. Este vorba de a reda profesorului demnitatea pe care o merita. Nu se vor mai permite interventii, pentru ca nu-l va lasa constiinta. In plus, va fi sub ochii colegilor", este de parere inspectorul scolar general. Noul sef al invatamintului vrincean este de acord si cu reintroducerea examenului de admitere la liceu. "Notarea la clasa tinde sa devina formala la multe materii, iar examenul de capacitate, prin natura subiectelor si baremelor de notare, nu da elevilor care au muncit cu seriozitate posibilitatea de a se evidentia prin nota", a mai spus Danut Popoiu. Seful ISJ a facut referire si la programele scolare, extrem de incarcate. Noul "general" spune ca este inacceptabil ca elevii sa aiba sapte ore zilnic, de aceea programele trebuie "scuturate" si reasezate. "Trebuie definit clar scopul fiecarui ciclu de invatamint si apoi mijloacele prin care se poate realiza", a concluzionat profesorul Danut Popoiu.

Simularea examenelor nationale, pe 22 aprilie

Simularea examenelor nationale, teste nationale si bacalaureat, va avea loc pe 22 aprilie in toate scolile si liceele vrincene. Luni, la intilnirea avuta cu reprezentantii Ministerului Educatiei, inspectorul general Danut Popoiu a preluat si CD-urile cu subiecte, pentru ca parolele sa fie primite in ziua pretestarii. Pentru o buna organizare a simularii, care are loc in cursul diminetii, in scolile generale elevii de clasele I-IV vor desfasura activitati in aer liber, iar in licee cursurile vor fi mutate dupa-amiaza. "Nu se verifica functionarea mecanismului la virf, organizarea, ci trebuie ca elevul sa ia contact cu tipul de subiect, trebuie sa se vada comportamentul elevilor in situatie de examen", a declarat Danut Popoiu. Simularile nu sint obligatorii, iar notele nu se trec in catalog. Elevii sustin pretestarea intr-o singura zi, la o singura disciplina. Pentru pretestarea la bacalaureat, liceeni au posibilitatea sa-si aleaga materia la care sa-si testeze cunostintele. Daca elevii solicita examinare si la alte discipline, aceasta se poate organiza ulterior, la nivelul fiecarei scoli.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.