Educație

Subiectul 78, in atentia Ministerului Educatiei

Doina Ganea
2 iul 2007 821 vizualizări
Subiectul a vizat capacitatea candidatilor de a elabora un eseu argumentativ în care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist, pornind de la un text al criticului Nicolae Manolescu

Ministrul Educatiei Cercetarii si Tineretului a facut ieri citeva precizari cu privire la subiectele pentru proba scrisa de Limba si literatura romana din cadrul examenului de Bacalaureat 2007, care au provocat multe discutii in rindul candidatilor si profesorilor. Foarte multi candidati au iesit plingind din salile de examen, considerind ca subiectele au fost prea complicate. Oficialii MECT considera ca au supus dezbaterii publice toate variantele de subiecte inca din luna februarie a acestui an, cu scopul de a asigura transparenta decizionala si de a le revizui, in functie de opiniile critice ale elevilor, parintilor si cadrelor didactice, varianta 78 de la limba romana fiind una dintre cele 100 supuse dezbaterii publice. Reamintim ca rezolvarea subiectului al III-lea al variantei 78 de la bac a vizat capacitatea candidatilor de a elabora un eseu argumentativ in care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist dintr-o poezie studiata, pornind de la un text al criticului Nicolae Manolescu. Potrivit autorilor variantei, la sfirsitul liceului elevul este sau ar trebui sa fie capabil sa identifice ideea de baza a unei afirmatii critice, care nu reprezinta o cerinta in sine. Ideea textului dadea posibilitatea oricarui elev ca, in functie de ceea ce a studiat la clasa cu profesorul sau din manualul alternativ selectat, sa reflecte, la alegere, o formula poetica a traditionalismului. Subiectul al III-ea este cotat cu 30 de puncte, din care 16 puncte pentru continut (formularea tezei sau a unui punct de vedere, argumentarea lui) si 14 puncte pentru redactarea eseului (organizarea ideilor, utilizarea limbii literare, abilitati de analiza si interpretare, ortografie, punctuatie etc.). Pe baza baremului, profesorul evaluator are posibilitatea sa identifice ceea ce stie si poate elevul absolvent de XII clase. "Numarul de variante elaborate pentru diferitele discipline acopera toata materia de examen. Prin urmare, indiferent de preferinte, pentru a promova, candidatii sint obligati sa parcurga intreaga programa de examen", se mai arata in comunicatul Ministerul Educatiei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.