Educație

Premiera nationala biblioteca pentru nevazatori la Focsani

Silvia Vrînceanu Nichita
2 iul 2007 1253 vizualizări
In premiera nationala, persoanele fara vedere din judetul nostru vor putea imprumuta carti audio de la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani u Fundatia "Cartea Calatoare" a obtinut o finantare pentru a inregistra cele mai citite carti ale bibliotecii

Focsaniul va fi primul oras din Romania care va avea o biblioteca dotata cu o sectie de imprumut speciala pentru cei peste 2.000 de vrincenii care sufera de deficiente de vedere. Si nu este vorba de lucrari scrise in alfabetul Braille, care ocupa foarte mult spatiu in biblioteci, ci de carti inregistrate pe CD-uri de lectori profesionisti, ce pot fi ascultate cu niste aparate speciale, numite cititoare de carti Daisy. Fundatia "Cartea Calatoare" din Focsani, condusa de Mircea Bucur, singurul nevazator specialist in informatica din Romania, a obtinut o finantare de 15.018 lei de la Consiliul Local Focsani cu care va implementa un sistem prin care lectura va fi accesibila si celor care nu vad lumina zilei.


Carti gata citite


Specialistii organizatiei care se ocupa cu promovarea si sprijinirea persoanelor cu dizabilitati de vedere lucreaza intens la amenajarea unui studiou de inregistrari, astfel incit imprumutul de carti audio de la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Focsani si, implicit, accesul la cultura scrisa, devine disponibil in citeva saptamini si persoanelor cu deficiente de vedere sau de citire. Aceasta facilitate este garantata si de Legea 448/2006, privind Protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar nu a fost pusa in practica pina acum in Romania. Cum Constitutia Romaniei garanteaza sanse egale pentru toti cetatenii tarii, crearea acestui serviiciu la biblioteca publica din Focsani, face un prim pas in materializarea acestui deziderat, considera voluntarii Fundatiei "Cartea Calatoare". "Noi speram ca in scurt timp nevazatorii vor putea imprumuta carti de la bibliotecile publice din orasele in care locuiesc. Pentru moment acestea vor fi sub forma de CD-uri care se vor putea audia cu aparate speciale imprumutate tot de biblioteca. Aceste aparate fac lectura cartilor audio foarte asemanatoare cu a unei carti tiparite, in sensul ca nevazatorul poate sari prin actionarea unor butoane, din capitol in capitol, din paragraf in paragraf, poate sari la o anumita pagina, poate citi o fraza anterioara sau mari viteza de lectura fara a altera vocea lectorului. în plus aceste aparate prezerva si drepturile de autor pentru ca formatul cartilor audio se poate citi doar cu ele", ne-a declarat informaticianul Mircea Bucur, cel care a initiat acest proiect semenilor sai.


Codul lui DaVinci, prima carte de pe lista


Studioul de inregistrari al bibliotecii focsanene, care va avea doua calculatoare dotate cu softuri de accesibilizare a cartilor Daisy si echipamente de inregistrare, va fi gata in citeva saptamini, dupa cum spune presedintele Fundatiei "Cartea Calatoare". Aici vor lucra sase voluntari de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" si de la Scoala "Ion Basgan" din Focsani, care vor inregistra cartile. Pina la sfirsitul anului vor fi inregistrate primele 12 volume, din care nu vor lipsi celebrul roman al lui Dan Brown, "Codul lui DaVinci", cea mai citita carte a bibliotecii publice din Focsani, dar nici cunoscuta lucrare "De ce iubim femeile" a lui Mircea Cartarescu ori "Memoriile unei gheise" de Arthur Golden, una dintre cele mai citite carti din lume. Mircea Bucur a primit deja solicitari pentru a inregistra si romanul autobiografic al Corinnei Hofmann, Indragostita de un masai", care a devenit best-seller la putin timp de la publicare. "Am solicitat bibliotecii o lista cu cele mai solicitate titluri, astfel incit sa lansam serviciul audio cu carti de top, care sa suscite intereseul", ne-a spus Mircea Bucur. Initiatorii proiectului spun ca in primele luni se asteapta ca serviciul audio sa fie accesat de peste 20 de nevazatori. Chiar daca nu are la dispozitie multi bani, Fundatia "Cartea Calatoare" intentioneaza sa extinda sistemul, astfel incit nevazatorii sa poata imprumuta cartile audio si prin Internet. In plus, voluntarii vor sa promoveze proiectul pilot la nivel national, in vederea implementarii si in alte biblioteci publice din tara. (Silvia VRINCEANU)


CASETA


Deschizator de drumuri


Fundatia "Cartea Calatoare" din Focsani este o adevarata deschizatoare de drumuri pentru nevazatori. Informaticianul Mircea Bucur, care a creat fundatia in anul 1996 pentru a facilita accesul nemijlocit la informare, instruire si angajare pentru persoanele cu deficiente de vedere, este cel care a implementat in premiera la noi calculatoarele cu sinteza vocala pentru nevazatori si a organizat primele cursuri de informatica pentru orbi dotate cu tehnologii de acces. Alaturi de voluntarii organizatiei, Mircea Bucur a lansat pe piata in urma cu patru ani o revista lunara de atitudine, scrisa in exclusivitate de nevazatori. Revista Radar a fost nominalizata de doua ori la Gala Premiilor Clubului Roman de Presa, iar numele ei simbolizeaza capacitatea nevazatorilor de a percepe lumea cu celelalte simturi. Gratie organizatiei din Focsani, nevazatorii au acces acum si la filme create special pentru ei, dar fundatia se ocupa si de inregistrarea manualelor pentru scolile de nevazatori. Pentru ca autoritatile le ofera nevazatorilor prea putine facilitati de a se misca in spatiul public, Fundatia "Cartea Calatoare" a sustinut recent si un curs de orientare, mobilitate si deprinderi de viata cotidiana pentru nevazatori. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.