Educație

Aniversarea Bisericii Catolice din Focsani

Valentin Muscă
29 iun 2007 3341 vizualizări
In timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, Marcu Glaser, episcopul catolic de Iasi, a avut resedinta la parohia catolică din Focsani. Astăzi catolicii din orasul Unirii numără peste 1200 de suflete

Anul acesta biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" a parohiei romano-catolice din Focsani ar fi implinit 160 de la sfintirea sa, in septembrie 1847, de către episcopul Paul de Sardi. Din nefericire, comunitatea a decis altfel, preferind să demoleze vechiul imobil si să ridice altul modern care să permită comunitătii desfăsurarea unei activităti pe măsura timpurilor. Dacă anul trecut comunitatea a sărbătorit 170 de ani de infiintarea parohiei, anul acesta parohia sărbătoreste atit hramul bisericii "Sfintii Apostoli", dar si 160 de ani de la terminarea constructiei fostului locas de cult, demolat in 2000. Prezenta credinciosilor romano-catolici in Focsanii celor două Principate este anterioară datei constructiei bisericii si fondării parohiei. Documentele vremii amintesc de mici comunităti străine, in general italieni, austrieci, maghiari, venite pe cele două maluri ale Milcovului la cumpăna dintre secolele XVIII-XIX. Ca orice comunitate, primul element de coeziune intr-o tară străină a fost biserica si inainte să fie zidită fosta biserică de zid acesti străini au amenajat mici capele in care se rugau in latină. Nasterea parohiei romano-catolice a urmat acelasi drum pe care il urmează astăzi noile parohii crestin ortdoxe in Occident, iar cei care le-au infiintat au fost tocmai persoanele venite la muncă in Focsani. în preajmă si mai ales după Unirea Principatelor de la 1859 si unificarea administrativă a celor două orase la 1862, parohia romano-catolică a jucat un rol important in dezvoltarea culturală a orasului Focsani, fiind unul din centrele cosmopolite ale vietii culturale focsănene.


Anghel Saligny a fost botezat la Focsani


Artistii străini veniti prin Focsani poposeau la biserica "Sfintii Apostoli", nume precum Anghel Saligny au fost increstinate in biserica "Sfintii Apostoli", in timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, mai precis intre 1944-1945, biserica a servit chiar de catedrală episcopală pentru Episcopul Diecezei de Iasi, Marcu Glaser, care a locuit temporar la Focsani. Astăzi, comunitatea romano-catolică din Focsani numără peste 1200 de crestini, o parte dintre acestia fiind urmasii acelor străini adusi de domnii romani in Principate pentru a "civiliza" acest popor. Cei care doresc să cunoască mai multe despre această perioadă cind la Focsani se auzea frecvent vorbind pe stradă in germană sau maghiară pot merge la Cimitirul Catolic din Cimitriul Nordic si vor avea cu adevărat o revelatie. în ceea ce priveste dispretul proverbial al autoritătilor fată de comunitatea catolică din Focsani, acesta nu poate fi schimbat pentru că respectul fată de cel de lingă tine este o chestiune care tine de educatie. Or, tocmai aceasta este problema democratiei: in functiile publice poporul votează, nu o dată, inculti. Dacă nu vor avea bunul simt să fie prezente la hramul si aniversarea Biserici, autoritătile focsănene ar putea dedica o manifestare din cadrul Zilelor Focsanilor comunitătii catolice din municipiu, asa cum fac de mai multi ani un seminar despre evreimea focsăneană. Măcar si de ochii lumii, să vadă tirgovetul că primarul a intrat si el in Europa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.