Educație

Limbile straine au mers mai repede

Doina Ganea
28 iun 2007 714 vizualizări
In prima zi a probei de limbi straine au picat 67 de candidati u toti cei care au dat examenul de bacalaureat la rusa, italiana si spaniola au promovat u notele prea mari obtinute la romana vor face obiectul unei analize proprii a inspectorului Iordache Bostan

Ieri a fost prima zi in care absolventii de clasa a XII-a au sustinut

examen oral la o limba straina, la alegere. De aceasta data, atmosfera a fost mai lejera, dar nu fara emotii. Unii candidati s-au intimidat insa de comisii, dar altii s-au declarat multumiti atit de dificultatea subiectelor cit si de prestatia examinatorilor. "A fost extrem de simplu. Am dat la engelza. La primul subiect am avut de subliniat niste verbe, iar la cel de al doilea subiect, care a fost un eseu, a trebuit sa spun in ce oras mi-ar placea sa locuiesc daca ar fi sa merg in America si de ce. A fost usor. Am luat 10 ", ne-a marturisit un elev care a dat examen la Grupul Scolar Agricol Focsani. Astfel de situatii nu au fost insa singulare. Proba la limba straina s-a desfasurat fara incidente. La examenul de bacalaureat, la limbi straine, cei mai multi dintre candidati, .1.158, au optat pentru limba engleza, iar 1.078 pentru franceza. Se pare ca examinarea a mers mult mai repede decit la romana, asa ca in multe centre examenul s-a terminat inca de aseara, la aproape toate disciplinele. "Totul a decurs normal. La engleza si franceza au picat 67 candidati din aproape 2.000 prezenti ieri. Toti cei 6 candidati care au dat proba la limba rusa au promvat, la fel si cei 83 de absolventi care au sustinut a doua proba orala la spaniola, precum si cei 18 de la italiana", ne-a declarat inspectorul general adjunct Iordache Bostan, presedintele comisiei judetene de bacalaureat. Proba de limba straina va continua astazi pentru candidatii care au mai ramas de examinat.


Prea multe note de 9 al romana


Potrivit unei situatii a Inspectoratului Scolar, la sesiunea aceasta a bacalaureatului au fost inscrisi 2.590 de absolventi de liceu, insa 18 nu s-au prezentat la prima proba, iar 6 nu au obtinut nota de trecere la limba romana. Mai mult de jumatate dintre notele obtinute de absolventii de liceu in cadrul examenului de bacalaureat sint de 9 si 10. Potrivit ISJ, din cei 2.572 de candidati care au sustinut proba orala la limba romana 1.379 au obtinut note peste 9. "Mi se pare o pondere foarte mare si voi verifica, asa pentru mine, daca aceste medii sint reflectate si in catalog", a mai declarat presedintele comisiei de bacalaureat, Iordache Bostan. Acesta a mai precizat ca dupa bacalaureat va intreba si profesorii evaluatori de ce notele sint atit de mari, mai ales daca cele din catalog sint mai mici. "Diferenta mare dintre note arata ca ori profesorii pun note mici in timpul anului, pentru a constringe elevii sa merga la pregatire, ori este altceva. Voi face o statistica si o voi prezenta si Consiliului de Administratie al ISJ. Dupa aceasta vom decide ce vom face incepind cu urmatorul bacalaureat care va fi la toamna sau cu cel de anul viitor. Aceasta in functie de rezultatele verificarilor mele. Nu este posibil ca un copil de 5-6 la scoala sa apara acum cu note mari. Cred ca e cam ciudat! Si eu am fost in anii anteriori in comisiile de la Adjud, dar n-au existat asa de mari diferente si nici asa de multe cazuri", a adaugat adjunctul Inspectoratului scolar Judetean. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.