Educație

Doar patru respinsi dupa prima zi de bac

Camelia Stănilă
27 iun 2007 699 vizualizări
Mai bine de jumatate din candidatii examinati au luat peste 9 u elevii au suportat cu greu asteptarea in aer liber, avind in vedere temperaturile de 36-37 de grade Celsius u astazi incepe proba la limba moderna, majoritatea candidatilor optind pentru engleza si franceza u doar un candidat va sustine examenul la limba rusa

A doua zi a examenului de bacalaureat a decurs la fel de bine, cu toate ca temperaturile de pina la 37 de grade Celsius nu au fost tocmai optime pentru elevi si profesorii examinatori. Cu toate ca s-au ales cele mai racoroase sali din centrele de examinare, nivelul de concentrare nu a fost cel maxim. Elevii au avut insa parte de note frumoase, majoritatea iesind victoriosi din salile de examen. Daca luni au fost examinati 1.473 de absolventi de liceu, ieri au urmat cei de la "coada catalogului", aproximativ 1.000 de candidati. Tinerii si-au ales cu grija tinuta, pentru a-i mai imbuna pe profesori, si au incercat sa se arate increzatori in fortele proprii si sa-si demonstreze din plin cunostintele. Elevii s-au rugat insa sa scape de subiectele mai putin placute, cum ar fi postmodernismul sau chiar "Iona" lui Marin Sorescu. De altfel, poezia si doctrinele literare li s-au parut cele mai dificile candidatilor, in schimb textele la prima vedere nu li s-au parut deloc incuietoare. Si comisiile au fost ingaduitoare si au mai pus intrebari ajutatoare, pentru a-i mai scapa pe tineri de emotii. Ieri, examinarea a decurs mult mai repede, cu toate ca s-a luat si o pauza la prinz, astfel ca unele comisii si-au finalizat programarile pina la orele 18.00. "Am verificat inca din prima zi daca sint in grafic cu examinarile, in centrele de examen. Nu am dorit sa-i aminam prea mult pe copii, astfel ca cel tirziu pe la 20.10 s-au incheiat examinarile. Nu au fost nici un fel de incidente, prezenta a fost si ea buna. Doar doi copii au fost aminati pentru astazi (ieri - n.r.), din motive intemeiate", a precizat inspectorul general adjunct Iordache Bostan, presedintele comisiei judetene de bacalaureat.


Multe note de 9 si 10


Potrivit statisticilor intocmite de ISJ Vrancea, dupa prima zi de examen 1.469 de elevi au fost declarati admisi si doar patru respinsi, din care trei la Grupul Scolar de Electrotehnica si unul la centrul de la Grupul Scolar de Constructii Montaj. Doar 66 de candidati au obtinut note intre 5 si 6, 171 au avut intre 6 si 7, alti 204 au obtinut intre 7 si 8, in timp ce 242 fost recompensati cu note intre 8 si 9. Cei mai multi elevi, 786, au luat insa note peste 9. Daca in majoritatea centrelor notele au fost din toate categoriile, la centrul de la CNU a plouat cu 9 si 10. De altfel, cea mai mica nota obtinuta de uniristi a fost 7.50. Doar elevii de la Odobesti, repartizati in acest centru, au mai obtinut si citeva note de 5 - 6. La Centrul de la Grupul Scolar de Electrotehnica Focsani, pe de alta parte, preponderente au fost notele de 7 si 8. De astazi incepe proba la limbi straine, astfel ca elevii vor trebui sa dovedeasca si cit de bine se descurca cu engleza, franceza, italiana, spaniola sau chiar rusa. Cei mai multi candidati, 1.158, au optat pentru limba lui Shekespeare, in timp ce 1.078 liceeni au dorit sa-si demonstreze cunostintele la franceza. Alti 83 de "bacalaureati" vor sustine a doua proba orala la spaniola, 18 la italiana si unul singur la rusa. Subiectele la prima vedere au fost preluate de ieri de catre responsabilii ISJ, pentru ca profesorii examinatori, trasi ieri la sorti, sa intocmeasca biletele necesare examinarii de azi si miine. (Camelia STANILA)


CASETA:


FOTO: Candidatii nu trebuie sa mai astepte in soare, date fiind temperaturile din aceste zile


Fara sport intre orele 11.00 si 16.00


Datorita temperaturilor extrem de ridicate din aceste zile, responsabilii din invatamint au atras din nou atentia asupra masurilor ce trebuie luate pentru protectia candidatilor si dascalilor implicati in examen. Pe linga asistenta medicala permanenta din centrele de examen si asigurarea de apa minerala elevilor si profesorilor, este indicat ca probele bacalaureatului sa se desfasoare in sali unde ferestrele sint protejate impotriva razelor soarelui. De altfel, pina acum nici un elev nu a lesinat din cauza caldurii insa nu ar fi exclus ca acest fapt sa se intimple si datorita emotiilor inerente. Si pentru proba de educatie fizica, ce va avea loc saptamina viitoare, se vor lua masuri speciale, in functie si de prognoza meteo. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a luat decizia ca elevii sa sustina proba in afara intervalului orar 11.00-16.00. "Programarea la proba de sport trebuie sa se faca in afara intervalului orar 11.00-16.00, deoarece solicitarea copilului este foarte mare, iar daca adaugam si stresul, nu facem decit sa deterioram starea lui de sanatate", a declarat dr. Cornelia Draguna, directorul ASP, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural. Directorul ASP s-a referit si la conditiile in care trebuie sa se afle terenul de sport, care nu trebuie sa aiba denivelari care sa provoace accidente candidatilor. De asemenea, Cornelia Draguna a mai atras atentia ca, pina la intrarea in salile de examen, tinerii nu ar trebui tinuti in soare, din cauza unor banale formalitati. Asa se face ca in centrele de examen ar trebui amenajate sali de asteptare speciale. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.