Educație

Preotul Poiană din Ruginesti a fost caterisit

Valentin Muscă
27 iun 2007 2829 vizualizări
Slujitorul haiduc de pe Valea Domositei a fost decazut din rindul clerului u acesta nu mai poate oficia Sfintele Taine ale Bisericii

Din 19 aprilie 2007, Dumitru Poiană nu mai este slujitorul Episcopiei Buzăului si Vrancei, iar utilizarea insemnelor sacerdotale apartinind Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) este ilegală potrivit legilor romane. Decizia BOR vine ca urmare a nesupunerii fată de hotăririle Episcopiei Buzaului si Vrancei si a legăturilor fostului preot Poiana cu alte Biserici, respectiv asa numita "Biserica KGB". Fără să intrebe credinciosii dacă sint sau nu de acord, fostul preot Dumitru Poiană a trecut parohia Ruginesti II la Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Vlahilor de Pretutindeni (BCOTVP), structură nerecunoscuta de statul roman, care are sediul in spatiul fostei URSS si activează in Romania la adăpostul, de altfel perfect legal, al unei asociatii religioase. Asta face ca la Ruginesti de citeva luni să existe o stare conflictuală, alimentată politic de anumite persoane, inclusiv membri ai Consiliului Local, care incearcă să politizeze problema si tin mortis sa-l implice cu forta chiar pe primarul Adrian Alexe in acest veritabil haos socio-religios. Vinovatii morali pentru aceasta situatie incredibila sint consilierul juridic Nicolae Popescu si protopopul Constantin Dobrin. Se pare că in Vrancea există pericolul coagulării mai multor miscări religioase, care activează la limita legii si de cele mai multe ori sub acoperire. Astfel, "Biserica Secretă" a lui Constantin Dogaru de la Tecuci, pseudo-biserică pe care slujitorii ortodocsi din Vrancea o cunosc foarte bine se fac din ce in ce mai vizibili. Există mai multe "cuiburi" ale acestor pseudo-biserici, unele chiar la Focsani, care intr-un viitor apropiat se vor uni si vor face din Vrancea raiul anarhiei religioase. Aceasta pentru că responsabilii Episcopiei Buzăului si Vrancei nu au stiut să gereze situatii minore, provocind chiar această rupere a parohiei din Ruginesti. Pentru această situatie se pare ca Episcopul Epifanie al Buzăului si Vrancei i-ar putea destitui pe consilierul juridic Nicolae Popescu si protopopul de Panciu, Constantin Dobrin, potrivit surselor noastre. Nu s-ar fi ajuns aici dacă trimisii Episcopiei nu ar fi venit ca pe vremea războaielor religiose, cu jandarmii, să-i infrunte pe credinciosi si pe preotul Poiană. Rezultatul este această anarhie de la Ruginesti, care nu este decit inceputul, daca Episcopul Epifanie nu va prelua controlul Eparhiei din mina unor functionari episcopali, numiti la Buzau in timpul comunistilor, dintre care unii au fost fugariti in decembrie 1989 prin curtea Episcopiei, fiind banuiti de colaborare cu Securitatea. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.