Educație

Bacalaureatii au trecut de primul hop

Valentin Muscă
26 iun 2007 722 vizualizări
Jumatate din cei aproximativ 2.730 de candidati au sustinut ieri proba orala la limba si literatura romana u multi dintre aspirantii la diploma de "maturitate" au iesit cu un 10 din sala de examen u si 15 elevi de la "Elena Domna" au sustinut bacul, cu ajutorul unui interpret

Prima zi a examenului de bacalaureat a demarat cu emotii, dar si cu note bune pentru mare parte a candidatilor. Incepind cu orele 8.00 si pina spre orele 20.00, la proba orala de limba si literatura romana au participat, rind pe rind, circa jumatate din absolventii claselor a XII-a inscrisi in examen. Inca de la primele ore ale diminetii, tensiunea a fost maxima, atit printre elevi, cit si printre parinti. Unii rasuflau usurati ca au avut subiecte usoare, pe care le stiau destul de bine. "Am luat 10!", strigau citiva adolescenti, bucurosi ca au scapat de examen. Majoritatea elevilor care au dat ieri proba la romana au fost multumiti de note si de faptul ca le-au fost puse intrebari ajutatoare. Primii iesiti din salile de examen au mai spulberat putin din emotiile celor care asteptau aproape infrigurati de emotie sa le vina rindul. Acestia au fost repede inconjurati de colegi, care au dorit sa afle cum sint subiectele si cit de indulgenta este comisia. "Am luat nota 10! Examenul mi s-a parut destul de dificil deoarece comisia a pus si citeva intrebari la care nu ma asteptam. Mi-a picat dramaturgia teatrului modern si am ales «Iona», personaj despre care pot spune ca ma caracterizeaza", a declarat Camelia Luiza Budeanu, eleva la Colegiul National Unirea. "A fost bine la examen, insa nu m-am incadrat in timp si asta m-a costat, am luat 9,50. Mi-a picat conflictul dintr-o nuvela psihologica", ne-a spus o alta unirista, la iesirea din examen. Tinerii nu au renuntat insa sa repete nici pe ultima suta de metri, astfel ca multi au venit pregatiti cu carti de comentarii si caiete de notite, pentru a-si improspata memoria. Reactiile colegilor si prietenilor le-au mai ridicat moralul, mai ales ca in prima parte a zilei nici nu s-au inregistrat elevi respinsi. "Am avut emotii foarte mari, dar pot sa spun ca am cazut pe subiect, iar comisia a fost OK. Am luat 9, iar urmatorul examen il dau la limba engleza", ne-a spus si Maricel Hornea de la Grupul Scolar Dumitresti.


15 elevi cu deficiente de auz au dat bacul


Prima zi a bacalaureatului s-a desfasurat si fara incidente, dupa cum ne-au specificat si responsabilii din Inspectoratul Scolar. Notele au fost insa din cele mai diverse, majoritatea de 8-9, dar si multi de 10. La centrul de examen de la Grupul Scolar de Electrotehnica Focsani au sustinut bacalaureatul si 15 candidati de la Centrul de Educatie Incluziva "Elena Doamna". Emotiile "maturitatii" au fost putin altfel pentru tinerii cu deficiente de auz, care au incercat sa demonstreze profesorilor ca stiu lectia in stilul lor specific, asistati si de un interpret. Pentru ca au avut nevoie si de ceva mai mult timp pentru redactarea raspunsurilor, cei 15 tineri au sustinut examenul in aceeasi sala, dupa cum ne-a precizat presedintele comisiei de la Grupul Scolar de Electrotehnica, Maria Zamfirache.


Examen de maturitate la 59 de ani


La examenul de bacalaureat s-au inscris si 92 de candidati mai in virsta. Din diverse motive, chiar si pentru a putea promova la serviciu, acestia s-au decis sa-si finalizeze studiile cu obtinerea diplomei de bacalaureat. Prin centrele de examen de la Grupul Scolar de Electrotehnica si Grupul Scolar de Constructii Montaj au putut fi vazuti mai multi candidati de pina in 40 de ani, insa cum au avut mari emotii nici nu au dorit sa iasa in evidenta. "Am scapat destul de usor de romana, cred ca mai greu va fi la matematica. M-am pregatit in ultimele trei luni", ne-a spus unul din candidatii seriilor anterioare, in virsta de 37 ani. Potrivit datelor detinute de Inspectoratul Scolar, cel mai in virsta candidat la bacalaureatul din acest an are 59 de ani. Examenul va continua si astazi, cu proba de limba romana. De miine va incepe proba orala la limba moderna, ce se desfasoara tot pe parcursul a doua zile. (Camelia STANILA, Roxana FURDUI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.