Educație

De 5 X 10 pe linie

Camelia Stănilă
26 iun 2007 4780 vizualizări
Vrancea se poate mindri cu cinci medii de 10, in urma testelor nationale. Printre absolventele care au reusit aceasta performanta se afla si Simona Oprea, fiica prefectului Ion Oprea. Si doua colege de clasa de la Colegiul Al. I. Cuza au obtinut 10 pe linie. Dan Serbanoiu, baiatul sefului Politiei, a obtinut 9.93.

Ziarul de Vrancea va prezinta rezultatele la testele nationale inainte de depunerea contestatiilor.

Emotiile absolventilor de clasa a VIII-a, dar si ale parintilor s-au mai diminuat ieri, odata cu afisarea notelor de la teste nationale. Rezultatele au produs lacrimi de fericire pentru majoritatea elevilor si parintilor, dar mai ales pentru cinci familii din Vrancea care au avut motive duble de bucurie. Din cei 3.283 de candidati care au sustinut examenul, cinci au reusit performanta de a avea 10 pe linie. Elevele care au realizat lucrari fara cusur la toate disciplinele de examen provin de la scolile "Ion Basgan", "Duiliu Zamfirescu", "Anghel Saligny" si Colegiul Cuza. Un 10 pe linie a fost obtinut de fata prefectului Ion Oprea, Simona, dar si de Andra Olteanu, fiica purtatorului de cuvint de la Directia Silvica, Titi Olteanu. De altfel, aceasta din urma detine si capul de afis al admiterii din acest an, avind in vedere ca media claselor V- VIII este tot 10. Printre vedetele testelor din acest an se numara si doua colege de clasa de la Colegiul Cuza, care vor sa ramina nedespartite si in liceu. Si alte persoane publice au trecut prin emotiile examenului, printre acestia numarindu-se si seful politiei, Viorel Serbanoiu. Baiatul acestuia, Dan Cosmin Serbanoiu, a obtinut media 9.93.


Andra Olteanu, absolventa a Scolii "Ion Basgan", se poate lauda cu 10 pe linie atit in cei patru ani de gimnaziu, cit si la primul examen important din viata ei. "Au fost subiecte accesibile, chiar ma asteptam la ceva mai dificil. La matematica am avut mai mari emotii, dar au cazut variante de subiecte pe care le stiam. Faptul ca s-au afisat subiectele pe internet m-a ajutat mult la matematica, pentru ca am stiut exact ce sa lucrez. Nu m-am asteptat insa la 10 pe linie. Normal, m-am bucurat foarte mult", ne-a spus Andra Olteanu, marturisind ca rezultatul l-a aflat mai intii de la colegi si profesori, care au intimpinat-o cu felicitari de cind a ajuns in centrul de examen. Desi a fost olimpica la romana, in clasele V- VII obtinind chiar locul I si II la faza judeteana, Andra ar dori sa se orienteze spre profilul de mate-info. "Rezultatul nu este doar al meu, ci al intregii scoli si a profesorilor care m-au indrumat in cei patru ani, atit la scoala, cit si in particular", a mai adaugat eleva, pregatita la romana de profesoara Noemi Chirila, iar la matematica de Alexandrina Ivan. Si parintii tinerei erau ieri extrem de fericiti de rezultatul obtinut. De mentionat ca Andra Olteanu este fiica purtatorului de cuvint de la Directia Silvica, Titi Olteanu. "Nu ne facem un tel din a fi cel mai bun, pentru ca vrem sa se bucure de viata de licean. Comunicam foarte bine, iar asta ma bucura foarte mult", ne-a precizat si mama Andrei, care este cadru didactic. De altfel, si adolescenta ne-a marturisit ca este o fire sociabila si ca abia asteapta sa ajunga la liceu, fiind pregatita sa munceasca pentru noi rezultate la fel de frumoase. Desi are 10 pe linie si in clasele V- VIII, tinara nu se considera o tocilara si spune ca, in timpul liber, ii place sa faca shopping.


"M-am pregatit pentru 10"


Un 10 "curat" la testele nationale a obtinut si fata prefectului Ion Oprea, Simona, care a absolvit cursurile Scolii "Anghel Saligny". Desi era obisnuita cu olimpiadele la limba romana, la care a participat in fiecare an, Simona Oprea a recunoscut ca emotiile au fost mult mai mari acum. "Am avut emotii, insa m-am pregatit foarte mult, avind in vedere ca este primul examen important din viata mea. Am trecut de doua ori prin toata materia. Am fost pe la 10 la scoala si nu-mi venea sa cred, am inceput sa tremur de emotie", ne-a marturisit Simona, care vrea sa urmeze filologia sau stiintele sociale la Unirea sau Cuza. Fiica prefectului va urca cu siguranta in virful clasamentului pentru admiterea la liceu, avind in vedere ca are o medie de 9,93 in cei patru ani de gimnaziu.


Colege de 10


Andreea Milea si Laura Negoita sint doua cuziste care au impartasit bucuria de a avea 10 pe linie. Cum sint si colege de clasa, la profilul mate-info, tinerele s-au considerat norocoase ca pot continua la fel si in liceu. Pentru Andreea, media 10 la examen a venit ca un cadou binemeritat, avind in vedere ca martea trecuta, cind a sustinut proba la matematica, si-a aniversat si ziua. "La romana mi s-a parut cel mai greu, aici am lucrat mai mult. Nici nu m-am asteptat sa iau 10, a fost o surpriza totala. Nu mi-a venit sa cred ca am 10 pe linie, chiar mi-am verificat de 2-3 ori CNP-ul, caci mai era o fata cu numele meu. A venit ca un cadou si abia astept sa-mi sarbatoresc cu prietenii si ziua si acest rezultat", ne-a spus si Andreea, marturisind ca si-a dorit enorm sa arate ce poate, mai ales mamei, care a terminat prima liceul. Pe de alta parte, adolescenta ne-a marturisit ca nu e o tocilara, desi are o medie de 9,86 in V-VIII. Si colega sa de clasa, Laura Negoita a avut 10 pe linie la examen, dar si 9,99 media pe ultimii patru ani. "Greu nu a fost la examen, mai degraba mediu. Am lucrat toate subiectele inainte si mi-a fost usor. Normal ca m-am bucurat de acest rezultat, desi nu ma asteptam sa iau 10 pe linie. Probabil toata vara o sa fie o petrecere", ne-a marturisit Laura, care este din Bolotesti. Tinara ne-a spus ca va urma in continuare profilul mate-info de la Cuza. Cel de-al cincilea 10 pe linie a fost obtinut de eleva Scolii "Duiliu Zamfirescu", Alexandra Alstanei, pe care din pacate nu am putut-o contacta pina la incheierea editiei.


Si VIP-urile locale au trecut prin emotii


Printre cei care au reusit rezultate deosebite la testele nationale din acest an se numara si copiii unor figuri publice din Focsani. Imediat dupa elevele de 10, cu media 9,98, se afla Alexandru Pavel de la Scoala "Stefan cel Mare", baiatul profesoarei Carmina Corbeanu, fost adjunct al ISJ si actual presedinte al PNTCD Vrancea. De asemenea, Dan Cosmin Serbanoiu de la Scoala "Duiliu Zamfirescu", baiatul sefului Politiei, Viorel Serbanoiu, s-a aflat in prima parte a clasamentului, cu o medie de 9.93. O medie de 9,63 a obtinut si Eduard Apostol, baiatul purtatorului de cuvint al IPJ Vrancea, Mariana Apostol, iar Teodor Bitca, fiul lui Ionel Bitca, seful Politiei Adjud, a reusit o medie de 9,55. Ruxandra Vulpoiu, fiica profesoarei de informatica Genovica Vulpoiu de la CNU, a obtinut 9.91, in timp ce Adina Stiru, fiica inspectorului Cristi Stiru, a reusit un frumos rezultat de 9.83. Printre elevii din fruntea clasamentului se numara, cu 9,66, si Cristina Murgu de la Scoala "Stefan cel Mare", laureata a numeroase concursuri de dans.


83,3% din elevii de a VIII-a vor putea opta pentru liceu


In acest an, 22 de scoli au inregistrat promovabilitate de 100%. La Tiritu, nici unul din cei 4 participanti la testele nationale nu a luat examenul. Un procent mic de promovabilitate, 31,25%, s-a inregistrat si la Scoala Vetresti- Herastrau. "Ziarul de Vrancea" va prezinta notele obtinute de elevi, inainte de contestatii


Examenul de la finalul clasei a VIII-a a adus bucurie in mii de familii vrincene, avind in vedere ca rezultatele au fost pe masura asteptarilor. Potrivit statisticilor prezentate de Inspectoratul Scolar, 83,3% din candidatii testelor nationale au promovat. Astfel, din cei 3.283 de elevi prezenti, 2.735 au trecut cu brio peste cele trei probe ale examenului, in timp ce 547 (16,66%) nu au reusit sa obtina nici macar un 5. La elevii respinsi se mai adauga si un candidat eliminat din examen. Alti 153 de elevi dintre cei inscrisi au absentat, astfel ca au ratat sansa de a intra la un liceu. Trebuie precizat ca procentul de promovabilitate este mult mai mare fata de anul trecut, cind s-a inregistrat 75,13% inainte de contestatii si 76,29% dupa. In nu mai putin de 22 de unitati de invatamint s-a inregistrat un procent de promovabilitate de 100%, pornind de la Colegiul National Unirea si Centrul "Elena Doamna" si pina la scoli cu putini elevi, cum ar fi Bogza, Bordeasca Veche nr. 2, Gugesti nr. 2, Paulesti, Timboiesti, Ciorasti, Calienii Vechi, Homocea sau Tataranu. O singura scoala nu a avut nici un elev promovat, si anume Tiritu, unde au existat doar 4 elevi care au sustinut testele nationale. Un procent mic de promovabilitate, 31,25%, s-a inregistrat si la Scoala Vetresti- Herastrau. Scolile din Focsani au avut procentaje bune, potrivit statisticilor: 95,74% - Colegiul Cuza, 94,62% - Scoala "Stefan cel Mare", 94,03% - Scoala "Nicolae Iorga", 92,31% - Scoala "Alexandru Vlahuta", 91,55%- Scoala "Duiliu Zamfirescu" sau 89,76% - Scoala "Ion Basgan". Batalia pe un loc la liceu va fi destul de apriga in acest an, avind in vedere ca numarul locurile in clasele a IX-a este mult mai mic decit cel al elevilor promovati. Potrivit planului de scolarizare aprobat pentru anul scolar 2007-2007, la liceu cursuri de zi sint 85 de clase a IX-a, totalizind 2.380 de elevi. La acestea se mai adauga circa 1.540 de locuri la SAM. Insa nu toti elevii care au promovat testele nationale sint dornici de a urma un liceu, astfel ca oficialii din invatamint nu se asteapta sa fie probleme la repartitia computerizata, programata pe data de 13 iulie. Optiunile elevilor vor fi completate in perioada 30 iunie- 6 iulie. De altfel, "Ziarul de Vrancea" va prezenta si ierarhia elevilor, in functie de mediile la liceu, imediat ce se vor finaliza contestatiile, spre finalul saptaminii. Cererile de recorectare a lucrarilor s-au depus ieri dupa-amiaza, intre orele 16.00- 20.00. In continuare, "Ziarul de Vrancea" va prezinta notele obtinute de absolventi, la testele nationale 2007, inainte de contestatii. Printre acestea sint si numeroase note maxime, la toate disciplinele. Cinci eleve au obtinut insa 10 pe linie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 2 ore, 36 minute, 18 secunde
Felicitari elevilor care au luat note frumoase la testele nationale! Sa invatati bine si la liceu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.