Educație

Sinzienele, cap de vara

Valentin Muscă
23 iun 2007 1820 vizualizări
In noaptea de 23 spre 24 iunie se practica ritualuri agrare, ce vizau prosperitatea si protectia culturilor de cereale

Sărbătoarea zineleor, adică a Sinzieneor este cea mai cunoscută manifestare folclorică de la inceputul calendaristic al verii. Aceasta are loc in fiecare an pe 24 iunie, la citeva zile după solstitiul de vară de la 21 iunie. Traditia cere ca nimeni sa nu lucreze pentru ca in aceasta zi este cap de vara, iar Soarele joaca pe cer sau sta in loc la amiaza. După cum o arată si numele, sărbătoarea face referire la sinziene, la acele fiinte mitologice care pot fi bune sau rele, care pot aduce bucurii sau necazuri. Noaptea de 23 spre 24 iunie este noaptea Sinzienelor. Legendele spun ca in acea noapte a veseliei si euforiei sinzienele coboară printre muritori si iau chip de flori. în functie de regiunile tării, in ajunul sărbătorii au loc diferite rituri quasi-ezoterice, in special dansuri, care vizeaza protejarea culturilor. Ca toate sărbătorile care marchează momente importante ale anului, Sinzienele sint ocazia cind intilnim obiceiuri legate de dorinta tinerelor de a-si găsi "soarta". Fetele nemăritate făceau in trecut coronite de sinziene, pe care le asezau in diferite locuri ale gospodăriei. Puneau flori de sinziene in sin, in păr, sub pernă, făceau descintece si invocau spiritul bun al sinzienelor pentru a le aduce ursitul. Un alt element tipic al acestei sărbători este "Dansul Drăgaicei", practicat mai ales in sudul tării si care are ca scop invocarea spiritelor bune pentru a proteja ogoarele. Una dintre fecioarele care participă la dans este impodobită cu flori de sinziene si griu, iar alaiul străbate satele de cimpie si ogoarele din marginea satelor. La fiecare răscruce grupul de fete se opreste si execută un dans ritual pentru a aduce protectia ogorului respectiv. Cea mai frumoasă dintre fete poartă numele de Drăgaică, de unde si numele sărbătorii. Prin satele si centrele importante ale Moldovei si Munteniei se organizau tirguri importante, locuri unde se incheiau afaceri si se arvunea deja recolta de cereale din vara care tocmai incepea. Cel mai important tirg de Drăgaică este la Buzău. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.