Educație

Azi il serbam pe cel mai de seama ierarh al Tarii Tomanesti

Valentin Muscă
22 iun 2007 620 vizualizări
Astazi, crestinii ortodocsi fac pomenirea mitropolitului Grigorie al Tarii Romanesti, cunoscut sub numele de Grigorie Dascalul, ale carui moaste se gasesc la Manastirea Caldarusani, linga Bucuresti

A fost trecut in rindul sfintilor in 2006. Motivul care a determinat Sfintul Sinod al BOR sa-l canonizeze este viata aleasa si activitatea organizatorica din Mitropolia Tarii Romanesti, pe care a condus-o intre 1823 si 1834. Influentat de spiritualitatea vasiliano-painisiana din Manastirea Neamt, Mitropolitul a revigorat activitatea Bisericii prin slujbele misionare in cuprinsul Munteniei, dar si prin intemeierea de scoli teologice. Fata de ierarhii de astazi, Mitropolitul Grigorie nu locuia in palate, iar veniturile le dadea celor saraci. In acelasi timp acorda bani pentru tiparituri, la moartea sa lasind in urma numeroase lucrari care au fost tiparite mai tirziu. Ca in istoria cu "Dreptul Iov", in ciuda acestei activitati de adevarat pastor, mai marii zilei l-au trimis in exil. Posteritatea insa l-a scos din locul unde fusese trimis pe nedrept si astazi este trecut in rindul sfintilor. Pentru pasiunea pe care a nutrit-o invatamintului si tipariturilor a fost numit inca din timpul vietii, Grigorie Dascalul. Din nefericire, nici un teolog cu ifose de intelectual din Eparhia Buzaului nu a gasit timpul sa-i scrie un "omagiu", cel putin asa cum i-au scris episcopului Epifanie al Buzaului si Vrancei. (V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.