Educație

Elev prins cu telefonul in toaleta

Camelia Stănilă
21 iun 2007 1003 vizualizări
La proba de matematica a testelor nationale s-au prezentat 3.283 de elevi u profesorii spun ca subiectele permit luarea cu usurinta a notei 5 u elevii s-au impotmolit insa la problema de geometrie u parintii acuza faptul ca baiatul directoarei de la Scoala Suraia ar fi primit rezolvarile care apoi au circulat prin clasa u seful ISJ a promis o analiza pentru a vedea daca elevii s-au consultat intre ei

Absolventii claselor a VIII-a au sustinut ieri cea de-a doua proba a testelor nationale, la matematica. De aceasta data, numarul de candidati s-a mai diminuat cu 7 elevi, astfel ca prezenta a fost de 95,55%, respectiv 3.283 de candidati. Cu toate ca Inspectoratul Scolar a facut instructaj pentru a nu se pune problema unor eventuale tentative de frauda, mai ales cu ajutorul telefoanelor mobile, unii elevi au reusit sa mai insele vigilenta profesorilor. Un elev care sustinea examen la centrul din Scoala "Stefan cel Mare" a fost surprins vorbind la telefon, in toaleta, fiind pe punctul de a fi eliminat din examen. Profesorul care l-a insotit si-a dat seama imediat de intentia baiatului, astfel ca acesta nu a reusit sa noteze sau sa aiba o convorbire prin care sa afle eventualele rezolvari ale testului. "Elevul nu a fost eliminat pentru frauda, pentru ca profesorul insotitor a reactionat imediat. Din momentul acela nu a mai scris nimic, iar lucrarea sa va fi notata conform rezolvarilor date pina in momentul in care a iesit din sala. In rest, examenul a decurs in conditii normale, fara incidente", ne-a precizat inspectorul general adjunct Stan Rogoz, presedintele comisiei judetene pentru teste nationale. De altfel, problema telefoanelor mobile este luata tot mai in serios de catre oficialii din invatamint. "Sper ca elevii sa nu se inece la mal si sa incerce lucruri necurate chiar la ultima proba. Profesorii nu trebuie sa-i prinda copiind, ci trebuie sa evite asa ceva. Sintem parinti, sintem profesori si este de datoria noastra sa-i ajutam pe acesti copii de 14-15 ani sa nu greseasca", a subliniat inca o data inspectorul general Danut Popoiu. Acesta a vizitat ieri centrele de examen de la Scoala nr. 2 Marasesti, Scoala Paunesti, Scoala nr. 4 Adjud si Scoala Homocea, declarindu-se multumit de ceea ce a gasit in teritoriu. De altfel, ieri inspectorii au mai mers si spre Panciu si Cimpuri, verificind astfel 20 de centre, pe parcursul celor doua zile de examen.


Popoiu promite o analiza a notelor


Chiar daca nu au fost inregistrate tentative de frauda, se pare ca unii profesori supraveghetori au mai trecut cu vederea anumite discutii intre elevi. Semnale au venit si de la Scoala Suraia, unde se pare ca intr-o anumita clasa chiar a circulat o foaie cu subiectele rezolvate. Parintii acuza faptul ca baiatul directoarei de la Suraia ar fi primit rezolvarile, atit la proba de romana, cit si la cea de matematica, rezolvari care apoi au circulat prin clasa. O sesizare oficiala nu a ajuns insa pina acum la Inspectoratul Scolar, astfel ca aspectele nu au fost verificate de oficialii din invatamint. Inspectorul general Danut Popoiu a promis insa o analiza pe teze, chiar pe centre de examen, pentru a vedea daca elevii au avut posibilitatea de a se consulta intre ei, ceea ce presupune ca supraveghetorii nu si-au facut treaba. "Vrem sa vedem daca exista note identice, daca elevii au avut posibilitatea de a se consulta intre ei", a avertizat seful ISJ.


Prisma a creat ceva probleme


Timp de doua ore, elevii de clasa a VIII-a si-au demonstrat cunostintele matematice pe varianta de subiect cu numarul 56, extrasa dimineata de Ministerul Educatiei din cele 100 publicate pe internet. Desi majoritatea candidatilor a considerat subiectul accesibil, sperantele unor note mari au fost destul de reduse. Exercitiile de algebra nu a avut un grad sporit de dificultate, insa unii candidati au mai gresit din neatentie. Adevarata incercare a examenului a constituit-o insa problema de geometrie, care a vizat o prisma dreapta cu baza triunghi echilateral. Astfel, punctul 15 D a fost considerat cel mai dificil, atit de elevi, cit si de profesori. "A fost cam greu la matematica. Am facut putin, dar nu cred ca iau mai mult de 5-6", ne-a spus Andrei Schiopu, de la Scoala"Anghel Saligny". De altfel, unii din candidatii de la acest centru au iesit tristi din examen, crescind emotiile parintilor care asteptau nerabdatori in curtea scolii. Alti elevi spuneau insa ca prima parte a subiectului a fost usoara, astfel ca spera la o nota de 7- 8. "A fost un subiect accesibil, dar si greu in acelasi timp. Primele doua parti au fost chiar usoare, insa la punctul 15 D a fost mai dificil. Acum calculez ce-am facut si cred ca iau un 8. As fi vrut sa ma duc la Unirea, dar sa vad ce medie imi iese", ne-a spus Nicoleta Ionascu, o alta eleva care sustine testele nationale la Scoala "Anghel Saligny". De precizat ca ieri s-a permis ca elevii sa intre in centrele de examen cu creion, compas, rigla si raportor, dar pe care sa nu fi fost inscriptionate formule matematice.


"Se poate obtine usor un 5"


Profesorii, pe de alta parte, au apreciat subiectele ca fiind accesibile, un 5 putind fi obtinut cu usurinta. Varianta 56 a fost considerata chiar ceva mai usoara decit mare pate din cele postate pe internet. "Subiectele au fost accesibile. Un elev care s-a pregatit si cunoaste lucrurile elementare de matematica de gimnaziu putea reusi sa abordeze exercitiile care-i permit sa obtina minim nota 5. La punctul III, problema de geometrie crea dificultate doar la punctul D, in rest exercitiile erau abordabile, comparativ cu alte variante de subiecte. Si exercitiul 14 avea o forma putin mai stufoasa. Putea intimida suma de radicali, dar daca se facea abstractie de aceasta forma, elevii puteau duce exercitiul pina la capat", a apreciat Daniela Sirghie, inspector de matematica in cadrul ISJ Vrancea. Totusi, daca a rezolvat perfect primele doua subiecte, un elev poate lua 5,60, exercitiile de la punctul III, ceva mai dificile, fiind notate cu un total de 46 de puncte.


Azi, ultima proba


Testele nationale se vor incheia astazi cu proba la alegere. Cei mai multi candidati inscrisi la examen, peste 2.650, au ales geografia, restul optind pentru istorie. Potrivit calendarului testelor nationale, rezultatele vor fi afisate duminica 24 iunie, pina la ora 16.00. Ieri dupa-amiaza a inceput si corectura la matematica, care merge mult mai repede. De asemenea, comisia judeteana i-a tras ieri la sorti pe profesorii evaluatori la geografie si istorie, in prezenta reprezentantilor din fiecare centru de evaluare. Cum la geografie sint cei mai multi candidati, lucrarile acestora vor fi corectate de cite 26 de profesori de liceu si gimnaziu. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.