Parintii, subiect de examen la testele nationale
Testele nationale au debutat ieri cu proba la limba si literatura romana, dar si cu multe emotii, atit din partea candidatilor, cit si a profesorilor si parintilor. Aceasta mai ales ca procedurile s-au schimbat in privinta subiectelor, care au fost postate pe internet din timp si puteau fi parcurse de elevi. Absolventii de clasa a VIII-a au primit in jurul orei 9.30 varianta de subiect extrasa la Ministerul Educatiei, cea cu numarul 11. Astfel, elevii au avut de rezolvat itemi de gramatica pe baza unei poezii de Ana Blandiana, "Parintii", au redactat o cerere prin care sa solicite o bursa de merit, dupa care au avut de motivat ca poezia de la primul punct apartine genului liric. Aceasta a presupus un comentariu pe un text la prima vedere, ceea ce i-a motivat pe elevi sa arate ca au acumulat ceva in ultimii patru ani de scoala. In aceasta sesiune, 3.290 de absolventi ai ciclului gimnazial au intrat in focul testelor nationale, desi la examen erau asteptati toti cei 3.441 de elevi inscrisi. Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar, procentul de prezenta a fost de 95,61%. Comparativ cu cifrele estimate in luna aprilie, peste 700 de elevi de a VIII-a au "disparut" pina la examenul de ieri. In aceasta cifra se inscriu atit corigentii, cit si elevii care au renuntat sa mai urmeze liceul in Romania si chiar cei care opteaza de la bun inceput pentru scolile de arte si meserii (SAM), pentru care nu este nevoie de media de la testele nationale.
Subiecte accesibile
Incepind cu ora 9.30, cind s-au distribuit foile cu subiectele din varianta 11, elevii au avut la dispozitie doua ore pentru a raspunde cit mai complet posibil la cerinte. Cei mai multi au iesit multumiti din salile de examen, chiar daca nu se asteptau sa aiba de comentat un text la prima vedere, in locul unei opere studiate la clasa. De altfel, unii au recunoscut ca n-au reusit sa parcurga toate subiectele inainte de examen. "Sper sa iau peste 9, ca poezia a fost usoara", se lauda un elev care a fost luat de asalt de colegi, pentru a-si confrunta rezolvarile. De altfel, si parintii au asteptat citeva ore bune in centrele de examen, cu speranta ca odraslele lor vor iesi bucuroase din sali. Variantele de subiecte au fost publicate inca din februarie pe site, pentru a fi consultate, dar cu toate acestea multi dintre candidati sperau sa aiba de comentat romanul, comedia sau chiar basmul. "La partea a treia a fost putin mai dificil pentru ca ne-a picat un comentariu la prima vedere si nimeni nu se astepta ... Noi credeam ca va fi o opera cunoscuta. Poezia a fost usoara, se putea comenta simplu, nu avea elemente foarte grele. Nici la gramatica nu a fost foarte greu, cu mici exceptii. Noi ne-am bucurat ca la subiectul II nu ne-a picat scrisoarea, unde aveam si mai mult de scris", ne-a spus la iesirea din examen elevul Gabriel Chirila de la Scoala "Duiliu Zamfirescu". Si profesorii au fost alaturi de elevi, pentru a-i verifica la gramatica sau, pur si simplu, pentru a-i lauda pentru ca au trecut de acest prim hop. De altfel, si dascalii au apreciat subiectele ca fiind de dificultate medie. "Itemii variantei cu numarul 11 respecta programa aprobata de Ministerul Educatiei. Observam ca se mentine aceeasi structura a subiectului ca si in anii trecuti, astfel ca elevii nu puteau fi surprinsi, mai ales ca variantele au fost publicate pe site in varianta finala inca din 19 februarie. Punctajele au fost in asa fel repartizate incit se putea obtine nota 5, dar si note maxime. La partea a treia ar fi putut exista o dificultate pentru ca argumentarea operei lirice s-a facut pe un text la prima vedere. Insa toate variantele de subiect erau cunoscute de elevi si rezolvate la clasa sau in orele de pregatire suplimentara. Astfel, orizontul nostru de asteptare este mare", a apreciat inspectorul de limba si literatura romana Maria Lupu, avansind si un pronostic legat de promovabilitate, de circa 80%. Aceasta a precizat ca, la primul subiect, elevii ar fi putut fi putin incurcati de predicativa pe care sa o construiasca. Pe de alta parte, unii elevii s-au declarat pusi in incurcatura de subpunctul 13, unde li s-a cerut sa prezinte semnificatia locutiunii adverbiale "de obicei".
Eleva surpinsa copiind
Potrivit presedintelui comisiei judetene a testelor nationale, inspectorul general adjunct Stan Rogoz, prima zi de examen a decurs aproape normal. Din pacate, o eleva care a sustinut proba in centrul de la Scoala "Duiliu Zamfirescu" a fost surprinsa copiind dupa o fituica si eliminata din examen. "Putem spune ca examenul a fost organizat conform metodologiei", a sustinut Stan Rogoz. De altfel, trei echipe de inspectori au mers in teritoriu, pentru a urmari desfasurarea examenului. Inspectorul general Danut Popoiu a mers in zona Dumbraveni - Timboiesti - Gugesti, o alta echipa a verificat zona Suraia- Vulturu- Maicanesti, in timp ce spre Vidra a mers chiar reprezentanta Ministerului Educatiei ce monitorizeaza examenele din Vrancea, directorul general Nusa Dumitriu. Inspectorii nu au semnalat probleme prin centre, nici macar copii care sa fi intirziat la examen. In afara de elevul de la Cimpuri care si-a dictat lucrarea, avind mina dreapta in ghips, nu au mai aparut alte situatii deosebite.
Elevii si-au ridicat mobilele la finalul probei
Pentru ca n-au avut voie cu telefoane mobile in salile de examen, acestea au fost strinse de supraveghetori inainte de inceperea probei si depozitate in plicuri intr-o alta sala. Adolescentii si-au recuperat mobilele abia dupa ce au iesit din examen, in jurul orei 12.00. Cu toate masurile luate, citeva semne de intrebare au fost ridicate de un parinte, care a dorit sa depuna o reclamatie la ISJ pentru a semnala ca alti parinti ar fi discutat la mobile despre subiectele de examen, posibil chiar cu copiii lor. Cum sesizarea a venit dupa finalizarea probei, oficialii din ISJ nu prea au avut cum sa verifice aspectele semnalate la centrul de la Scoala "Stefan cel Mare" din Focsani. Desi nu au avea o pozitie oficiala, responsabilii din ISJ au precizat insa ca trebuie facute verificari mult mai amanuntite, pentru ca elevii sa nu ramina cu telefoane mobile in salile de examen. Urmatorul test pentru absolventii de clasa a VIII-a va fi proba de matematica, care va avea loc miercuri. (Camelia STANILA)