Educație

Mausoleul nu e loc de munca pentru fiul consilierului Vlase

Valentin Muscă
19 iun 2007 1138 vizualizări
Taraganarile cu privire la reintroducerea Mausoleului Eroilor din Focsani in circuitul muzeal continua u Comisia care pregateste planul de restaurare a mausoleelor vrincene a gasit un lacat mare pe usa imobilului u dupa ce a functionat clandestin ca biserica intre 1990 si 2006, in februarie Consiliul Local l-a propus tot ca lacas de cult pentru fiul consilierului local Constantin Vlase

"Mausoleul Eroilor este un monument de importanta nationala, iar destinatia sa nu poate fi schimbata de nimeni. Inca din luna noiembrie 2006, Muzeul Vrancei a facut demersurile pe linga Primaria Focsani si Consiliul Judetean pentru ca Mausoleul Eroilor sa treaca in administratia Muzeului Vrancei. Mausoleul din Focsani a fost ridicat in cinstea Eroilor care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, nu sa asigure loc de munca in Focsani pentru fiul consilierului local Constantin Vlase", ne-a spus dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei. In ciuda acestor declaratii indraznete, institutia culturala nu a reusit sa preia monumentul din cartierul SUD in principal datorita birocratiei. Desi in noiembrie 2006 consilierii locali focsaneni au scos de pe ordinea de zi proiectul care prevedea trecerea Mausoleului Eroilor la Consiliul Judetean, pe 29 mai 2007 aceeasi consilieri au votat tocmai acest lucru. De aceasta data, atit consilierii aveau in urechi se pare declaratia sefului administratiei judetene Marian Oprisan. Acesta a acuzat Consiliul Local de "mafiotizare", dupa ce in februarie a votat ca Mausoleul sa fie biserica de conjunctura pentru fiul preot al consilierului social-democrat Constantin Vlase, care dorea sa se transfere cu serviciul de la tara la oras.


Arhitectii au gasit "lacatul" pe usa


La trei saptamini de la votul consilierilor ar fi trebuit ca Mausoleul Eroilor sa fie deja trecut la Consiliul Judetean pentru ca se intentioneaza ca prin intermediul Ministerului Integrarii, mausoleele vrincene sa intre intra intr-un proiect de restaurare intitulat "Drum de glorie in Primul Razboi Mondial". Numai ca, la sfirsitul saptaminii trecute o comisie de arhitecti din Bucuresti care s-a deplasat special in Vrancea pentru un prim contact cu aceste imobile, au gasit la Focsani lacatul pe usa. "Comisia de arhitecti formata din Aurel Botez, Andreea Popescu si Sorin Adler au venit special in Vrancea pentru a face o prima evaluare a mausoleelor. Au vazut mausoleele de la Marasti, Marasesti si Soveja. La Mausoleul Eroilor din Focsani nu au putut intra. Pina la acest moment nu am primit nici o hotarire din partea Consiliului Local pentru a prelua imobilul in administrare", ne-a mai spus directorul Muzeului Vrancei. Purtatorul de cuvint al Primariei Focsani spune ca nu este vorba despre rea vointa. "Hotaririle Consiliului Local din 29 mai sint inca la Prefectura pentru validare. Nu e vorba despre o rea vointa din partea autoritatii locale", a spus Dan Cazaciuc.


Frica de inventar tine mausoleul blocat


Deoarece mausoleul a fost dat fara nici un inventar preotului Gheorghe Dragoi in anul 1990, de catre fostul pompier al institutiei si nu de conducerea Primariei, ar explica intr-un fel de ce se intirzie trecerea acestuia in administrarea Muzeului Vrancei. "Am luat in primire cladirea de la maiorul Enache de la Pompieri, care intre timp a murit. Dinsul se ocupa la acea ora de imobil. Nici o alta persoana nu a fost de fata. Cu Mihai Opait, responsabilul Casei de Cultura (actualul Ateneu - n. r.), care patrona Mausoleul la acea data, am vorbit dupa aceea", ne-a spus preotul Gheorghe Dragoi, care a oficiat slujbe religioase in Mausoleului Eroilor timp de 17 ani, pina cind a reusit inaltarea unei biserici adevarate. Acum s-a ajuns la momentul adevarului, acela al predarii mausoleului de catre Consiliul Local, Consiliului Judean, respectiv Muzeului Vrancei. Pentru a face acest lucru trebuie revenit la decembrie 1989 cind in Mausoleul Eroilor din Focsani Sud era o colectie muzeala si alte obiecte de importanta istorica. Se pare ca fostul militian, actualmente consilier local Constantin Vlase o sa-si ia adio de la mausoleu ca biserica pentru fiul sau. Schimbarea destinatiei unui imobil de acest gen se face numai cu avizul Directiei pentru Cultura si nu prin votul consilierilor. "Pentru a schimba destinatia Mausoleului Eroilor este nevoie de avizul nostru, iar legislatia in vigoare nu permite ca un monument de categoria B, cum este Mausoleul, deci loc de veci al eroilor, sa fie transformat in orice altceva, chiar si biserica", ne-a precizat Paraschiv Usturoi, Directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Deocamdata lucrurile sint confuze si Mausoleul Eroilor pare al nimanui. Daca sarabanda continua, Mausoleul Eroilor ar putea sa nu mai intre in amplul proiect de restaurare pentru care autoritatile judetene vor sa acceseze fonduri europene. (Valentin MUSCA)

judetene vor sa acceseze fonduri europene. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.