Educație

Elevii de a VIII-a trec prin focul primei probe de examen

Camelia Stănilă
18 iun 2007 654 vizualizări
4.013 absolventi ai claselor a VIII-a sint asteptati astazi sa-si arate cunostintele de limba si literatura romana u presedintii din centrele de testare au fost instruiti sa asigure apa candidatilor, dar si sa fie atenti la tentativele de frauda u "Cei mari au datoria sa nu-i lase pe copii sa greseasca", a atras atentia inspectorul general Danut Popoiu

Astazi se da startul testelor nationale. Incepind cu orele 9.00, circa 4.013 candidati sint asteptati la examen, pentru a-si demonstra cunostintele la limba si literatura romana. Simbata si ieri, reprezentantii Inspectoratului Scolar au efectuat tragerea la sorti a comisiilor de examen si i-au instruit pe profesorii implicati cu privire la metodologie si la gestionarea situatiilor care apar pe parcursul examenului. De altfel, presedintii au avut deja de raportat, ieri, daca variantele de subiecte exista in centrele pe care le coordoneaza, daca au copiatoare si tonner, xerox, hirtie, imprimatele de examen prinse in 3 capse, dar si afisajul corespunzator legat de listele cu candidati si avertismentele legate de frauda. De asemenea, presedintii au trebuit sa verifice daca in centre este asigurat personal medical, jandarmi si mijloace de transport, pentru a fi siguri ca lucrarile vor putea fi duse in timp util in centrele de evaluare. Examenele de la finalul clasei a VIII-a se vor desfasura in 26 de centre, cu unul mai mult fata de anul trecut. Astfel, elevii vor sustine probele in Scolile "N. Iorga", "Ion Basgan", "Anghel Saligny", "Stefan cel Mare" si "Duiliu Zamfirescu" din Focsani, in scolile Gugesti, nr. 4 Adjud, nr. 2 Marasesti, la Liceul Teoretic Odobesti, la Scoala nr. 1 Panciu, Grupul Scolar Dumitresti, dar si in scolile Dumbraveni, Timboiesti, Mera- Vulcaneasa, Cimpuri nr. 1, Tulnici, Vidra, Nereju, Naruja, Gagesti- Bolotesti, Vulturu, Maicanesti, Homocea, Tanasoaia, Paunesti si Suraia.


Accesul in sali pina la 8.30, pe baza de buletin


Candidatii testelor nationale trebuie sa ajunga in salile de clasa pina cel tirziu la 8.30, dupa care vor primi un prim instructaj referitor la redactarea lucrarilor si vor fi avertizati ca rezolvarile de pe ciorna nu se iau in consideratie. Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face pe baza buletinului/ cartii de identitate (a certificatului de nastere, in cazul in care candidatul nu are buletin/carte de identitate). Candidatii care nu au asupra lor actul de identitate si legitimatia de testare nu sint acceptati in sala. în cazuri exceptionale, comisia de testare poate accepta in sala candidati care nu au documentele mentionate anterior, daca sint recunoscuti de un cadru didactic sau de doi candidati si sub rezerva prezentarii documentelor pina a doua zi. Daca acest lucru nu se intimpla, lucrarea respectivului candidat va fi anulata, iar acesta eliminat.


Fara mobile la examen!


Supraveghetorii au obligatia de a verifica daca, la intrarea in sali, elevii nu au asupra lor materiale de fraudare a examenului. "Candidatii care au asupra lor alte materiale (telefon mobil, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta) decit cele permise in sala de examen vor primi o punga/ plic in care sa le introduca impreuna cu un biletel/ eticheta pe care isi consemneaza numele si vor fi indrumati de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Aceasta se va afla cit mai aproape de intrarea in centrul de examen si va fi supravegheata de o persoana dintre asistenti, desemnata de comisia de examen. în mod exceptional, in ziua desfasurarii probei de matematica, accesul candidatlor este permis in centrul de examen cu compas, creion, rigla si raportor pe care nu sint inscriptionate formule matematice", se arata in dispozitiile transmise de Ministerul Educatiei. La fel vor fi tratati si asistentii din sali, care n-au voie nici cu carti, reviste sau ziare asupra lor. Inspectorul general Danut Popoiu a pus ieri accent pe prezenta mobilelor in salile de examen, atentionind ca adultii vor fi considerati vinovati. "Mobilele trebuie strinse, nici supraveghetorii nu au voie cu telefoane. Inca ma simt vinovat pentru cei doi copii eliminati in urma cu doi ani, cind de fapt supraveghetorii nu si-au facut treaba. Cei mai sint responsabili pentru astfel de ghidusii, ei trebuie sa nu-i lase pe copii sa greseasca", a atentionat seful ISJ, Danut Popoiu. De altfel, in centrele de examen, singurul telefon mobil care functioneaza trebuie sa fie cel al presedintelui de comisie. Elevii surprinsi copiind sau comitind alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, sint eliminati de la testele nationale. Tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod.


La ora 9.00 se cunosc subiectele


Ministerul Educatiei a anuntat ca incepind cu ora 8.50 are loc sedinta publica de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile. La ora 9.00, numarul variantei extrase va fi comunicat centrelor de testare prin intermediul postului Radio Romania Actualitati si va fi afisat pe http://www.subiecte2007.edu.ro/. Dupa distribuirea subiectelor, nici un elev nu mai intra in sala. Din acest moment, candidatii au la dispozitie doua ore pentru efectuarea acestora, exceptind cazurile speciale de la "Elena Doamna", repartizate la Centrul de la Scoala "Ion Basgan". Pentru acesti candidati care au nevoie de interpret, timpul de rezolvare a subiectelor poate fi extins pina la 3 ore. De asemenea, un alt caz special a fost raportat la Scoala Cimpuri. Un elev are mina dreapta in gips, astfel ca s-a primit aprobare ca acesta sa fie asistat intr-o clasa separata de doi supraveghetori, avind in vedere ca va dicta lucrarea unui profesor.

Nici un elev nu poate parasi sala, decit daca preda lucrarea scrisa si semneaza pentru aceasta. Candidatii pot parasi centrul de testare cel mai devreme dupa o ora de la distribuirea subiectelor in sali. Daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, va fi insotit de catre unul dintre cadrele didactice care supravegheaza, pina la inapoierea in sala de testare.


Corectarea lucrarilor, dupa-amiaza


Ieri au fost repartizati si profesorii corectori de limba romana, in cele patru centre zonale de evaluare - Grupul Scolar de Transporturi Auto, Liceul Pedagogic, scolile nr. 7 si 3 din Focsani. La romana, 86 de profesori de gimnazu si liceu vor corecta lucrarile elevilor, incepind chiar cu aceasta dupa-amiaza. Noutatea examenului din acest an consta in trecerea notelor direct de pe lucrare intr-un catalog electronic, astfel ca responsabilii di ISJ au atras atentia asupra corectitudinii la inregistrarea datelor. De altfel, informaticienii din centrele de testare vor fi platiti cu 1,3 lei/ candidat, in timp ce in centrele de evaluare acestia vor fi platiti cu 0.6 lei/candidat. Presedintii din centre vor fi retribuiti cu 600 lei/ persoana, in timp ce secretarii si membrii din comisii cu cite 500 lei. Supraveghetorii vor fi platiti cu 50 lei/ zi, iar cadrele didactice care ii vor evalua pe copii cu cite 5 lei/lucrare.

Proba la matematica va avea loc pe 20 iunie, iar cea la alegere, intre istorie si geografie, are loc pe 21 iunie. Prima afisare a rezultatelor are ca termen data de 24 iunie (pina la ora 16.00). în aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00, vor putea fi depuse contestatiile. Rezolvarea acestora este prevazuta in perioada 25 - 27 iunie, iar afisarea rezultatelor finale pe 28 iunie. Nota minima de promovare la fiecare dintre probe este 5. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.