Educație

Vrîncenii în Istoria Literaturii romăne

Valentin Muscă
11 iun 2007 738 vizualizări
Lucrarea monumentală a profesorului Ion Rotaru imortalizează pentru prima dată, într-o lucrare de anvergură, locul important al scriitorilor vrînceni în istoria literaturii romăne

"O istorie a literaturii romane de la origini pină in prezent" (Bucuresti, 2006), scrisă de regretatul profesor Ion Rotaru este pentru scriitorii vrinceni o izbindă de proportii, pentru că in paginile lucrării se găsesc numele a nu mai putin de 20 de scriitori vrinceni. După ce literatura vrinceană a fost răstignită de criticul literar Alex Stefănescu in a sa istoria a literaturii romane, de această dată profesorul Ion Rotaru aduce scriitorii vrinceni pe locurile din fată ale scenei literare valahe. Seria numelor vrincene incepe cu titratul poet adjudean Liviu Ioan Stoiciu. Urmează capitolul "Alti poeti vrinceni" unde ii găsim consemnati aleatoriu pe Virgil Huzum, Corneliu Fotea si Florin Muscalu, Dumitru Pricop si prietenul de o viată poetul Ion Panait, redactor al revistei "Negru pe alb" de la Odobesti, dar si redactorul adjunct al "Oglindei literare" din Focsani, poetul Virgil Panait. în vecinătatea sa o intilnim si pe poetesa Stefania Oproescu, pe care Ion Rotaru o asează intre doi scriitori vrinceni cu plete albe, Valeriu Anghel si Alecu Croitoru. Din generatia afirmată după 1989 este mentionat scriitorul Florinel Agafitei, care are privilegiul să fie prezentat de două ori. Si la capitolul scriitorilor premiati la Piatra-Neamt si la capitolul dedicat scriitorilor din Vrancea, unde scritorului Florinel Agafitei ii sint prezentate romanele "Baronul" si "Haita". Acest capitol se numeste chiar "Prozatori vrinceni", iar seria oamenilor de litere de pe Milcov este deschisă de pănceanul Ionel Bandrabur. în acelasi capitol isi găsesc locul Puiu Siru, cu al său "Don Quijiote de la Vrancea", Ion Culită Usurelu, editorul revistei "Salonul Literar" si prozatorul Gheorghe Neagu, presedintele Asociatiei Literare "Duiliu Zamfirescu". Dintre scriitorii plecati in lumea umbrelor autorul ii pomeneste pe Dan si Emil Botta, Ion Larian Postolache, Alexandru Sihleanu si Mitropolitul Varlaam. Despre viata literară vrinceană Ion Rotaru spune că "este tot mai vioaie, mai prosperă parcă, fată de capitalele judetelor circumvecine, Bacău chiar, fie si Neamt, Buzău, Brăila, Galati...". Autorul notează si importanta celor două simpozioane scriitoricesti anuale, "Duiliu Zamfirescu" si "Salonul Literar Dragosloveni", precum si revistele "Oglinda literară", "ProSaeculum" si "Salonul literar". Ca orice istorie si aceasta are scăpările ei, istoria prof. Ion Rotaru nu-i mentionează pe Florin Paraschiv, Ion Dumitru Denciu, Tesu Solomovici, Constantin Ghinită, Adrian Botez, Paul Spirescu, Janine Vadislav, Gheorghe Mocanu etc. Vina nu este a profesorului Ion Rotaru, ci a scriitorilor vrinceni care nu stiu să-si promoveze operele. Le tipăresc la Focsani si se citesc intre ei si se multumesc doar cu semnale editoriale in presa locală, uitind că lipsa cronicilor in marile reviste literare face ca acestia să fie putin cunoscuti si să nu figureze in dictionare si istorii de acest gen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.