Educație

Mediul, pe primul loc pentru tineri

Camelia Stănilă
11 iun 2007 715 vizualizări
Liceenii au impartit vineri pliante informative, dar si peste 1.000 de saci de gunoi, ca indemn pentru protejarea mediului

Elevi de la trei licee din oras au incercat sa-i sensibilizeze vineri pe focsaneni pentru a proteja si respecta mediul inconjurator, in cadrul proiectului "Sanatatea mediului iti apartine", initiat de Centrul de Tineret Focsani. Cei 30 de voluntari de la Grupul Scolar de Transporturi Auto, Liceul Pedagogic "Spiru Haret" si Grupul Scolar Agricol Focsani, impartiti in doua grupe, au mers pe strazile orasului si au impartit trecatorilor peste 1.000 de saci de gunoi, impreuna cu fluturasi, pliante informative si baloane. De altfel, tinerii si cadrele didactice au imbracat tricouri inscriptionate cu mesaje menite a-ii indemna pe focsaneni sa se alature acestei campanii demarate pe 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului si finalizata pe 8 iunie, de Ziua Mondiala a Oceanelor. "în luna iunie, Focsaniul este parca scutit de «aromele» sale sufocante si malefice, invinse fiind de parfumul inconfundabil al teiului si de verdele imbietor dar rar al pomilor si spatiilor verzi. Actiunea noastra urmareste personalizarea celor cinci sarbatori importante al acestei luni, constientizarea si sensibilizarea cetatenilor vrinceni privind una dintre cele mai acute probleme ale societatii contemporane: comportamentul negativ al omenirii care polueaza peste limita de regenerare a sistemelor naturale. Dorim sa incurajam participarea si dezvoltarea deprinderilor de ingrijire si ocrotire a mediului, adoptind o atitudine pozitiva fata de natura. Efectul a fost foarte bun, iar tinerii au fost incintati ca au participat la aceasta actiune", a declarat Carmen Tudose, sefa Centrului de Tineret, in speranta ca si atit autoritatile, ONG-urile, dar si oamenii de rind vor intensifica actiunile vizind protectia mediului.


Mars pentru un mediu la Anghelesti


Peste 40 de elevi de la scolile Anghelesti si Ruginesti s-au unit in echipajul "Pentru un mediu curat si sanatos" pentru a atrage atentia asupra pluarii si degradarii mediului. Cu ajutorul primariei Ruginesti, care a pus la dispozitie saci menajeri si manusi, elevii au derulat mai multe actiuni de colectare a deseurilor si gunoaielor de pe raza localitatii, asociate cu un mars sub genericul "Mai curat, mai sanatos, mai frumos". Proiectul educational a fost demarat in urma cu doua luni, la initiativa profesoarei de biologie Josekpini Stratulat de la Scoala Anghelesti, secondata de directorul educativ al Scolii Ruginesti, Rodica Cozma. Acesta a debutat cu un chestionar aplicat locuitorilor din Ruginesti si a continuat cu sadirea de arbori, plantarea de flori, igienizarea spatiilor din apropierea scolii, actiune derulata sub forma de concurs. Proiectul a inclus si expeditii in padurile localitatii Anghelesti, realizarea de "colturi vii" in scoli, dar si o expozitie intitulata "Deseurile - altfel!". "La finele saptaminii, sub denumirea «Sarbatorim mediul», s-au realizat si finalitatile teoretice: prezentare de eseuri, portofolii, referate, colaje si decernarea de diplome. Trebuie spus ca pe parcursul desfasurarii proiectului elevii au avut diferite responsabilitati, cum ar fi cameraman, reporter, administrator materiale, referent biologie, referent ecologie, referent artistic, observatori, pe care le-au dus la indeplinire cu succes", ne-a spus profesoara Josekpini Stratulat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.