Educație

Aniversarea si comemorarea Fratilor Botta

Valentin Muscă
28 mai 2007 605 vizualizări
Sint personalitătile emblematice ale orasului de pe Trotus, însă aproape necunoscute de adjudenii născuti după 1989

Anul acesta se implineste un secol de la nasterea dramaturgului si poetului Dan Botta (1907-1958) si trei decenii de la moartea fratelui acestuia, scriitorul si actorul Emil Botta (1912-1977). Personalităti plurivalente, fratii Botta au fost două dintre numele reprezentative pentru Adjudul veacului trecut. Originari dintr-o familie cu rădăcini italiene, fratii Botta au făcut parte din elita culturală a Romaniei, incepind cu anii \'30 si pină in anii \'70. Plecati

la studii in Bucuresti, pe Dan Botta il intilnim in cercul restrins al elitistei grupări "Criterion", alături de Mircea Vulcănescu, Constantin Noica si Mircea Eliade. Fratele său, Emil Botta, după un debut poetic promitător, intră in rindurile slujitorilor Thaliei, devenind actor la Teatrul National Bucuresti. A jucat si in peste zece filme si a publicat mai multe volume de versuri si eseuri. întrucit anul acesta este unul cu o dublă semnificatie, de la prof. Ion Catană, directorul Casei de Cultură Adjud, am aflat că aniversarea unui secol de la nasterea poetului Dan Botta si comemorarea a trei decenii de la disparitia actorului Emil Botta nu vor trece neobservate, autoritatea locală avind in proiect marcarea acestui dublu eveniment. Dacă unul din liceele adjudene poatră numele unuia dintre frati nu este o intimplare. în ciuda locului important pe care Dan si Emil Botta il ocupă in cultura romană, numele celor doi sint quasi necunoscute la Adjud, iar cei născuti după 1989 ar merita să cunoască marile personalităti ale Adjudului de odinioară, care au scris pagini antologice si au intrat pe usa din fată in toate istoriile literaturii romane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.