Educație

Sfintire la Mănăstirea Valea Neagră

Valentin Muscă
26 mai 2007 1072 vizualizări
Timp de două secole, asezarea monahală a fost o flacără de rugăciune si întelepciune pentru Vrancea arhaică

Episcopul Epifanie Norocel va sfinti duminică biserica "Pogorirea Duhului Sfint" a Mănăstirii Valea Neagră din muntii comunei Nistoresti. Ctitorită de preotul Maftei din Spinesti acum două secole si jumătate, asezămintul monahal din inima Vrancei arhaice a fost pină la jumătatea veacului trecut locul sacru pentru locuitorii din Muntii Vrancei. Aceasta pentru că fostul Schit Valea Neagră nu a tinut niciodată de vreo Episcopie, asa cum este cazul celorlalte asezăminte monahale. După cum Vrancea arhaică a fost o tară de oameni liberi, cu formă de organizare proprie, pe obsti, Schitul Valea Neagră, supranumit si Schitul Vrancei a fost independent. A fost inzestrat cu pămint de obstile Vrancei, care numeau chiar pe staret, pină in 1959 asezămintul fiind populat cu monahi. După 1959 Schitul a fost desfiintat de comunisti si transformat in asezămint medical. în 1990 a fost redeschis si astăzi vrinceni din cei sapte munti ai Vrancei vin să se inchine la altarul bisericii Schitului, care sărbătoreste duminică două secole si jumătate de la intemeiere. Pină in epoca modernă, Schitul Vrancei a fost loc de rugăciune si scoală pentru fiii muntilor. In chiliile călugărilor s-a deschis prima scoală, de unde au iesit primii invătători pentru satele Vrancei. în aceleasi chilii a fost infiintată si prima scoală pentru slujitorii Bisericii. Cei care absolveau doar scoala Schitului rămineau cintăreti bisericesti si invătători. Cei care doreau să devină preoti mergeau la Seminarul din Roman, iar cei cu stare la Iasi. Nu in ultimul rind trebuie amintit că incă de la inceputuri la Schitul Valea Neagră, preotul Maftei a adus călugări de la Schitul Poiana Mărului unde staret era Sfintul Vasile. Acesti monahi au dus in inima Vrancei duhul Rugăciunii lui Iisus si mestesugul copierii si traducerii textelor sacre. Desi a fost un "Schit tărănesc" fată de opulenta citadelelor Vrancei - Mera, Soveja, Vizantea, Schitul Valea Neagră a fost cea mai elevată obste din toate cele care au populat Vrancea istorică. în ziua cind vreun teolog sau istoric bugetar din Focsani va fi fortat să scrie istoria religioasă a tinutului Babei Vrincioaia, cea mai luminoasă pagină va fi cu siguranta aceea a Schitului de la Valea Neagră.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.