Educație

Danion Vasile, la Focsani

Valentin Muscă
26 mai 2007 1245 vizualizări
Este un teolog care s-a convertit la crestinism după ce a trecut prin MISA si alte experiente traumatizante

Unul din cei mai in vogă teologi ai momentului, bucuresteanul Danion Vasile, s-a aflat in aceste zile la Focsani. Cu această ocazie, teologul si-a lansat cea mai recentă lucrare, "Tinerii si sexualitatea. Repere pentru mileniul III" (Galati, 2007, Postfată pr. Sergiu Matei). Prezenta sa la Focsani nu a fost o intimplare, ci s-a datorat invitatiei unui grup de crestini ortodocsi locali, Danion Vasile fiind cunoscut ca unul din teologii cu mare succes la public, iar conferintele sale fac mereu săli pline. Cheia acestui succes este limbajul direct si pe intelesul omului veacului XXI si nu unul amortit precum cel al cazaniilor de secol XIX. Dacă la alte manifestări sălile sint goale, de această dată sala Florentin Delmar a Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia" s-a dovedit chiar neincăpătoare. Asa cum spune preotul Segiu Matei in Posfata lucrării, Danion Vasile este "un cavaler modern care loveste lancea penelului său, făcind o aspră frescă a lumii moderne care se poartă cu Hristos precum Marele Inchizitor dostoievskian". Cele peste zece lucrări de apologetică, conferintele radiofonice si lansarea lucrării au făcut ca pret de aproape cinci ore, publicul să participe la o adevărată comuniune. Danion Vasile nu este exorcist, nici "nu deschide cartea", asa cum fac unii preoti. Si totusi, Danion Vasile este apreciat pentru că vorbeste si scrie (Vezi "Jurnalul convertirii") din experientel trăite, neascunzind nici măcar "aventura" prin MISA sau alte incercări ale vietii. Credem că acest gen de manifestare religioasă este cea mai eficientă formă de apropiere intre tineri si Biserică. în perioada interbelică manifesări de acest gen erau la ordinea zilei la Ateneul Popular din Focsani. Desi au fost si preoti prezenti la lansarea cărtii, unii chiar au si vorbit, curios, conducerea Protoieriei Focsani I nu se prea vedea, iar fostul protopop Ionel Ene era un simplu ascultator prin multime.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.