Educație

Sfintii împărati Constantin si Elena

Valentin Muscă
21 mai 2007 723 vizualizări
Au dat libertate de cult crestinilor si au pus capat la trei secole de persecutii. Sînt patronii spirituali a este 15 biserici de mir asezămintelor monahale de la Soveja si Dăhăuti si a fostei Mănăstiri Mera

Astăzi Biserica sărbătoreste ziua Sfintilor împărati Constantin si a mamei sale Elena. La anul 313, Constantin opreste persecutiile impotriva crestinilor si declară crestinismul religie liberă, recunoscută pe teritoriul Imperiului Roman. Motivul care l-a determinat pe impărat a fost o viziune pe care a avut-o inaintea unei bătălii cu rivalul său Maxentiu, cind i s-a arătat semnul Crucii, inconjurat de cuvintele "în acest semn vei invinge". Punind semnul Crucii pe stindardele ostirii, imparatul Constantin si-a invins adversarul, iar rezultatul a fost libertatea acordată crestinilor in imperiul sau. Pretul libertătii il plătim insă si astăzi. Prin decizia impăratului, crestinii au părăsit catacombele imperiului, dar s-au despărtit de spiritul Evangheliei. Bunăstarea, viata linistită si avantajele de care se vor bucura vor transforma Biserica intr-o religie ca toate celelalte, deasupra căreia trona seful imperiului, împăratul. Constantin se va proclama chiar seful Bisericii, iar astăzi avem amintirea acelei epoci: usile prin care intră si iese preotul din altar se numesc Usi împărătesti. Pină la anul 313 crestinii săvirseau cultul clandestin, prin păduri si catacombe. împărăteasa Elena va da tonul dezvoltării arhitecturii si artelor crestine, prin cercetarea vestigiilor crestine din primul secol, prin descoperirea Crucii pe care fusese răstignit Iisus Hrtistos pe muntele Golgota din Ierusalim si construirea primelor bazilici la Sfintul Mormint. Credinciosii romani au avut o evlavie deosebită pentru împăratul Constantin si mama sa Elena. Cu numele lor si-au botezat pruncii si in numele lor au ridicat biserici de mir si mănăstiresti. Nu există vale din Vrancea unde să nu fie cel putin o biserică inchinată Sfintilor împărati. De asemenea, astăzi crestinii sint invitati la hram la Mănăstirile Dălhăuti si Soveja si tot astăzi este hramul bisericii fostei citadele a Cantemirestilor, Mănăstirea Mera. Crestinii din Focsani pot merge la hramul fostei Capele Militare, din centrul municipiului, lacas de cult monument aflat in plina reabilitare a picturii, iar cei din Odobesti la biserica din fata Casei de Cultură. Zecilor de mii de vrinceni care poartă numele sfintilor Constantin si Elena sau derivate ale acestora, jurnalul nostru le urează o viată plină de bucurii si traditionalul "La Multi Ani"!.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.