Educație

Biserica Sfîntul Nicolae din Tăbăcari va avea preot

Valentin Muscă
15 mai 2007 1189 vizualizări
După 20 de ani, la biserica din strada Ghioceilor se va oficia Sfînta Liturghie

Urmare campaniei "Biserici mutilate", initiate in anul 2005 de "Ziarul de Vrancea" pentru salvarea bisericilor abandonate de Protoieriile din judet, biserica "Sfintul Nicolae" din Focsani, inchisă de două decenii, va avea preot. Pentru a realiza acest lucru, Protoieria Focsani 1 a desprins biserica "Sfintul Nicolae" de la parohia "Sfintul Spiridion" si a infiintat o nouă parohie. în acest fel, terenul care inconjoara biserica este protejat si nu va putea fi instrainat, asa cum au ajuns cele 5000 mp ale bisericii "Sfintul Gheorghe" din Fundătura Caragiale. Acest teren a fost luat de Protoieria Focsani 1, cind la conducerea acesteia se afla protopopul Ionel Ene, si vindut omului de afaceri Corneliu Prunache si Luciei Gherardi, pentru 50 de milioane de lei vechi lotul, atunci cind terenul valoreaza sute de mii de euro. Credinciosii ortodocsi din Tăbăcari pot fi multumiti pentru că, datorită "Ziarului de Vrancea", această biserică nu se va dărimaca biserica "Sfintii împărati" de la Dălhăuti. Rămine insă problema disparitiei obiectelor de cult in perioada cind această biserică fusese lăsată de izbeliste. Biserica "Sfintul Nicolae" a fost construita de Breasla Tabacarilor in a II-a parte a secolului al XVIII-lea si a fost pentru ani buni biserica Breslei. Dupa disparitia Breslei, biserica monument istoric a ajuns filiala a parohiei "Sfintul Spiridon", iar de vreo doua decenii a fost pur si simplu abandonata de protoierie si credinciosi. In curind va avea loc slujba de resfintire a bisericii si redeschiderea oficiala a locasului. Speram ca protopopul Nicolae Cobzaru va avea decenta sa scoata postul la consurs pentru ca multi preoti cu har din mediul rural doresc sa slujeasca in Focsani, dar nu pot patrunde pentru ca nu au relatii la Protoierie sau la Episcopia Buzaului si Vrancei. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.