Educație

Sergentul Tudor Chirila si-a indeplinit misiunea

Cristi Irimia
11 mai 2007 942 vizualizări
"Biloxi Blues" a fost pe placul sutelor de tineri care au vazut piesa

Tudor Chirila si compania pe care a comandat-o cu onor si atitudine pe scena Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" au reusit sa descreteasca fruntile iubitorilor de arta teatrala din Focsani. Opera dramaturgului Neil Simon, un american la moda in teatrul de peste Ocean, reda cu o fidelitate de multe ori intensa atmosfera cazona din rindul trupelor armatei americane. Atentie, insa! Pentru cine a facut armata, nu este nici o diferenta intre a spala WC-urile cu periuta de dinti sau a curata balegarul cu lingurita, chestiuni "la moda" in toate trupele din lume, nu doar in cele din rindul USA. Despre astfel de practici, despre mincarea tip SOS servita de soldati (Scursuri Ornate cu Sos), dar si despre mindrie, tradare, orgoliu si dragoste este vorba in Biloxi Blues. Personajele sint delicioase, de la Carney care are "19 carii din 32 de dinti", la Kienzle, care avea "o voce plata, nu insa si o sora la fel", pina la polonezul Wykowski, cel care "avea erectie permanenta, ceea ce poate parea ciudat doar daca nu era vorba de o forma rara de paralizie". Tabloul este completat de Epstein, cel ce "strica mereu aerul" cu "pufurile" sale, precum si de Hennesey, homosexualul plutonului. Ramine memorabila "definitia" pe care autorul a dat-o sodomiei ("Ceva ce faci poate fara sa vrei, cu cineva cu care nu vrei, cind ai vrea sa o faci cu altcineva cu care nu ai putea"), dar si comparatia dintre o grenada aruncata in transee si o casnicie: "O grenada te distruge in doua secunde, o casnicie te nenoroceste pentru 50 de ani!". Turneul national al celor care joaca Biloxi Blues continua, piesa regizata de mama lui Tudor Chirila, Iarina Demian, urmind a fi prezentata si in alte orase. Din distributie fac parte Tudor Chirila (Sergent Toomey), Paul Ipate (Jerome), Andrei Vizitiu (Wykowski), Constantin Dita (Carney), Ioana Barbu (Daisy), Bogdan Cotlet (Kienzle), Dan Radulescu (Epstein) si Radu Iacoban (Hennesey). La Focsani, acestora li s-a alaturat Aniela Petreanu, actrita a Teatrului municipal local, care a jucat rolul prostituatei la care mergeau in permisii soldatii din plutonul lui Chirila. Iarina Damian a urcat si ea pe scena, la finele piesei de miercuri seara, culegind aplauzele focsanenilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.