Educație

Prefectura s-a mutat printre copii, de Ziua Europei

Camelia Stănilă
10 mai 2007 644 vizualizări
Copiii au demonstrat ca sint la zi cu informatiile europene

De 9 Mai, reprezentantii Prefecturii s-au amestecat printre copii, derulind actiuni in ton cu cele organizate de Comisia Europeana, care au decis ca in acest an sa sarbatoreasca Ziua Europei in scoli. Astfel, elevii de toate virstele au demonstrat cu brio ca sint la zi cu informatiile despre UE. Numeroase activitati au avut loc la Scoala "Ion Basgan", incepind cu o vesela sceneta in limba engleza realizata de elevii clasei a III-a Step by Step, indrumati de prof. Dana Istrate si Daniela Joghiu. Spre deliciul asistentei, in sceneta "Henny Penny", vulpoiul filozof a trebuit sa-i lamureasca pe toti membrii fermei de animale ca nu va cadea cerul, asa cum au imprastiat ei zvonul. Micutii au omagiat in felul lor Ziua Europei si pentru talentul lor au fost rasplatiti cu cadouri impartite de sefa Directiei de Dezvoltare si Integrare Europeana, Camelia Cotun si de consilierul in afaceri europene, Iulia Serban. Activitatile s-au mutat la Biblioteca scolii, unde a avut loc o dezbatere sub indrumarea profesoarei Veta Balescu. elevii de clasa a VII-a au prezentat atit referate pe tema istoricului UE, dar si legate de "strategii economice si monetare in cadrul UE". Practic, totul a fost o lectie interactiva de istorie, in care au intervenit cu placere si reprezentantetele Prefecturii. Camelia Cotun chiar le-a spus copiilor ca si limba romana este limba oficiala UE, de la 1 ianuarie. "Asa cum ii educam de mici, asa va fi si viitorul Europei", a punctat Camelia Cotun.


Elevii si-au demonstrat talentul si cunostintele


Si prefectul Ion Oprea si-a facut aparitia la Scoala "Ion Basgan", pentru a asista la o emotionanta activitate desfasurata de clasa I (inv. Sandina Zisu), in colaborare cu elevii clasei a III-a de la Scoala nr. 2 Marasesti (inv. Georgeta Suditu). Micutii din Marasesti au impresionat prin sceneta "Glasul florilor", care a invitat la prietenie, solidaritate si toleranta. Muzica populara interpretata de surorile Gherghinis a fost un alt moment asteptat, mai ales ca mesajul transmis de prefect a vizat tocmai mindria de a fi roman. Reprezentantul Guvernului a dorit sa puna accent pe educatia copiilor, care vor putea schimba ceva in Romania. Expozitiile de desene, carte europeana, documente si imagini ale statelor UE a completat activitatile gazduite de Biblioteca Scolii. Activitati similare au avut loc de dimineata si la Scoala Anghel Saligny, unde elevii si-au aratat cunostintele despre istoricul UE si statele membre, au vizionat imagini din Europa, au cintat "Oda Bucuriei", dar au si participat la ateliere de lucru, toate sub indrumarea profesoarei Aurelia Avram, invatatoarei Mihalea Alstanei si bibliotecarei Liliana Leonte. "Cu ocazia acestei zile am pregatit mai multe activitati sub genericul «Impreuna pentru Europa din 1957», care s-au desfasurat pe tot parcursul zilei. Acestea au inclus si concursuri, o expozitie tematica realizata de profesorul Gheorghe Zait, dar si interpretari corale", a completat consilierul educativ Aurelia Avram.


"Sa nu uitati ca sinteti romani"


Reprezentantii Prefecturii au colindat mai multe scoli, insa i-au si invitat pe liceeni in "casa" lor. Elevii Liceului de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarescu" au fost invitati la Prefectura atit pentru a-si expune lucrarile, cit si pentru a-si spune impresiile legate de recenta experienta din proiectul "Arta - limbaj universal", prin care au cunoscut si chiar gazduit elevi din alte 8 tari europene. Pe parcursul a citeva zile, liceenii vrinceni au putut observa diferentele de cultura si chiar de religie din celelate state. Reprezentantii Prefecturii chiar au fost surprinsi de sinceritatea cu care elevii si-au spus impresiile, chiar surprinzatoare pe alocuri. "Sa nu uitati ca sinteti romani, sa nu va simtiti niciodata mai prejos. sinteti cetateni ai Europei si avem garantia ca feti face si din Romania un stat model. Pentru noi e prea tirziu, dar va netezim drumul", le-a transmis prefectul liceenilor de la Arte. Acestia au fost indemnati sa puna in balanta daca e mai bine sa plece in strainatate pentru a duce o viata fara griji sau sa plece in afara sa invete, sa vada cum e si sa se intoarca pentru a lupta si a schimba ceva in Romania, pentru a trai fara griji aici. Licenii chiar s-au aratat incintati si onorati ca au putut vorbi fara ocolisuri cu reprezentantii autoritatilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.